VIDEO Milion chvilek Čechům vysvětluje, co je to demokracie

01.06.2020 18:16

Místopředseda a mluvčí spolku Milion chvilek, který svolává demonstraci 9. 6. na Staroměstské náměstí, Benjamin Roll zveřejnil na facebookovém profilu hnutí video o demokracii.

VIDEO Milion chvilek Čechům vysvětluje, co je to demokracie
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Benjamin Roll.

„O co nám vlastně jde? Co nás vede k aktivitě? Respektujeme volby? Jak chápeme základní pojmy, které hýbou veřejností, a pilíře, na kterých stojí naše společnost? Začíná takový malý průvodce demokracií – v prvních dvou dílech prolítneme samotným slovem demokracie a v dalších týdnech celou řadou dalších důležitých témat. Základní hodnoty, na kterých náš stát stojí, jsou čím dál více pošlapávány – proto se sejdeme 9. 6. na Staromáku – Vy ještě nemáte dost?! – protest Najdete si svou chvilku pro demokracii? Demokracie je vláda lidu – vláda práva – vláda hodnot,“ napsal k videu Roll.

Anketa

Budou Spojené státy v roce 2030 stále největší světovou mocností?

9%
91%
hlasovalo: 5488 lidí

„Kdekdo se dnes ohání silným slovem demokracie. Z celého světa, i od řady odborníků slyšíme, že demokracie je v krizi. Co to však demokracie vlastně je?“ ptá se následně ve snímku. 

„Od základní školy se učíme, že demokracie řecky znamená vláda lidu. Často to chápeme tak, že lidé zvolí své vůdce, kteří jim pak vládnou, ale to je omyl. I v naší ústavě, tedy v našem základním zákoně, čteme, že lid je zdrojem veškeré státní moci. To je důležité. Zdrojem moci nejsou ti u moci, ale úplně všichni. Každý z nás, každý den,“ pokračoval dále ve výkladu.

Video ZDE.

„Vládneme sami sobě a zodpovědnost za vývoj společnosti neseme všichni. Základním nástrojem a právem, jak tuto zodpovědnost uplatnit, jsou volby. Nevolíme však své vládce, nýbrž své zástupce. Oni od nás mají naši důvěru k tvoření zákonů a řešení mnoha složitých problémů. Nejsou to však zvolení šéfové. Oni pracují pro nás. Volby však nestačí. Volbami to nekončí,“ zmínil Roll.

„Ano, prosazení vůle většiny patří k demokracii. Samotná většina ale nemá neomezenou moc. Nemůže si dělat, co chce a nemůže menšinu utlouct. Ani politik zvolený většinou nemá právo krást a zneužívat moc. I on musí dodržovat zákony a pravidla. Demokracie není totiž jen vláda většiny, nýbrž zejména také vláda práva. Vláda pravidel a spravedlnosti. A to garantuje naše ústava. Ta pravidla nejsou svévolná. Jde o společenskou dohodu založenou na tom, že demokracie je zároveň souborem hodnot, mezi které patří nezpochybnitelná důstojnost každého lidského života, svoboda a zodpovědnost jednotlivce, vzájemná důvěra, solidarita se slabšími a s těmi, kdo  jsou v menšině, rovnost před zákonem, spravedlnost, úcta k pravdě, pravidlům a k dialogu a zejména také dělba a kontrola moci. Demokracie je jediný systém, kde každý člen společnosti, i ten, kdo prohrál boj o moc, nebo se o ni ani neucházel, má zajištěné právo být dál součástí celku a vyjadřovat se k tomu, jak se s jeho zemí nakládá. Projevuje se to například jako možnost kritizovat mocné bez jakéhokoli strachu a umlčování. Kritika politiků tak není neúctou k volbám, nýbrž naplněním našich základních práv. I po volbách je prostě potřeba, aby každý z nás bedlivě sledoval, koho to vlastně zvolil a zda vše funguje, jak má,“ podotkl.

„Jak řekl Karel Kryl, v politiky se nevěří, politici se kontrolují. Tak co, našli byste si chvilku?“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…