VIDEO ,,Mr*ám tě"? Radek Banga vysvětlil, jak to bylo. A obsáhle pohovořil o Českém slavíku a Ortelu, nečekaně

07.12.2017 10:01

Zpěvák Radek Banga na sebe v loňském roce upoutal pozornost tím, že začal pískat, když na pódium vystoupila kapela Ortel, aby si převzala cenu za druhé místo v anketě Český slavík. Banga chvíli pískal a pak sál na protest opustil. V rozhovoru pro server seznam.cz/zprávy konstatoval, že by se letos zachoval stejně. Současně prohlásil, že na letošních Slavících bylo všechno vyřešeno špatně.

VIDEO ,,Mr*ám tě"? Radek Banga vysvětlil, jak to bylo. A obsáhle pohovořil o Českém slavíku a Ortelu, nečekaně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Romský rapper Radoslav Banga

Letos se prý Radek Banga díval na Slavíky v televizi v pohodlí domova. Chtěl jsem vidět, jaká bude legrace tentokrát,“ uvedl zpěvák. Legrace to však podle něj moc nebyla. „Mně to prostě přišlo, to jak to celý dopadlo, včetně vlastně toho podvodu s tím hlasováním na konec, mně to prostě přišlo opravdu nešťastný. ... Chápu, že tam byl nějaký záměr to nějakým způsobem vyřešit, ale špatně. Špatně,“ prohlásil nespokojený Banga.

Celý rozhovor s Radkem Bangou naleznete zde

Je otázka jestli anketa Český slavík přežije to, co se teď děje, ale pokud zanikne, tak to pro český hudební průmysl nebude moc velká ztráta. Přitom prý tahle situace vůbec nemusela nastat.V minulosti byli radikální interpreti vyřazováni lusknutím prstů. „Proč byl před třemi lety problém vyřadit takovou skupinu, jako je Ortel?“ zeptal se Banga. „Když si projdete to pozadí, jakou skupinu kapela oslovuje, jaký je obsah těch textů a tak podobně. .. Ale pořadatel si je tam pustil a bylo jasné, že se mu to vrátí jako bumerang,“ doplnil.

Způsob, kterým celou věc pořadatelé vyřešili, byl podle Bangy nešťastný a špatný. Kdyby pořadatelé už před slavnostním večerem upozornili na to, že Ortel sbírá hlasy nepovoleným způsobem, tak by to možná ještě lidé vzali. Ale fakt, že se tohle všechno odehrálo až po hlasování, celý postup totálně znevěrohodnilo. Tomu nemohl uvěřit vůbec nikdo,“ konstatoval Banga. „Byl to podraz,“ řekl prostě a krátce.  

Další věc je, že v anketě Český slavík hlasuje pravidelně asi 200 tisíc lidí. Populární videa na severu YouTube mají i v Česku miliony zhlédnutí. Když to vezmeme v potaz, anketa Český slavík je v podstatě bezvýznamná.

Základní problém je však podle Bangy opravdu v tom, co Ortel opravdu zpívá. „V Ortelově tvorbě je xenofobie a nenávist. Jako Evropan v roce 2017 s tím nemohu souhlasit,“ vysvětlil Banga.  Lidé by podle jeho názoru neměli slepě tleskat všemu, co při předávání cen zazní.

„Celý text Mešity vykresluje všechny muslimy jako teroristy. Vy se bavíte o miliardě lidí. Vy nemůžete posuzovat jednu miliardu lidí, Co pan Hnídek ví o islámu?“ zmínil Banga občanské jméno Tomáše Ortela. „Kolik toho doopravdy ví?“ ptal se dál. On sám prý po muslimských zemích jezdil a ví, že rozhodně neplatí ono zcela nesmyslné a nepřijatelné tvrzení, že každý muslim je terorista.

Pokud něco takového Ortel naznačuje, zaslouží z Českého slavíka vyřadit. Zaslouží si odsouzení ze strany české společnosti. O tom je Banga bytostně přesvědčen. „Vy to nemůžete dělat, vždyť vy o islámu ani nic nevíte. Vy si myslíte, že většina Iráčanů souhlasí s Islámským státem? Nesouhlasí!“ rozohňoval se Banga.

Zpěvák před časem čelil nenávistné kampani za to, že se stavěl proti Ortelu. Lidé mu na sociální síti vyhrožovali smrtí, posílali ho do plynu a tak podobně. Není prý vůbec snadné něco takové číst. „Brečel jste?“ zeptala se v jednu chvíli moderátorka Helena Šulcová. „To určitě ne,“ řekl Banga.

Také by nechtěl o všech Češích říkat, že to jsou xenofobové. To rozhodně není pravda. Má však cenu obracet se na policii, když na vás někteří xenofobní Češi útočí, protože si tito lidé uvědomí, že zákony na internetu platí úplně stejně jako v celé společnosti. „Ti lidé by si měli uvědomit, že zodpovídají za své chování i v reálu. Některé ty nejhorší případy jsme dohledali a ty tresty prostě padat budou. Ti lidé si myslí, že jsou anonymní, ale nejsou,“ varoval všechny občany Banga.

O tom, že nikdo není anonymní, ví zpěvák své. V minulosti opakovaně čelil dotazům, proč v některých svých starších písničkách používal sprostá slova a zpíval třeba o mr*ání. Na videu vloženém na sociální síť facebook to vysvětlil následovně.

„V tý pubertě ti nedojde, že nahraješ nějakou vulgární písničku, nebo meleš prostě nějaký sr*čky úplný, ale to ti nedojdou ty následky. Pak je ti jednoho dne 25, 27, 29 a to se začne ten intelekt měnit. A tobě dojde, že to, co děláš, má nějaký následky a že tu zanecháš nějakou stopu. Ten zlom přišel někde ve 26 nebo 27 letech,“ prohlásil Banga.

K tématu hovoří na videu v čase 25:00:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…