VIDEO Muž naučil svého psa hajlovat. Sebrala ho policie

10.05.2016 9:01

Muž ve Skotsku čelí obvinění ze spáchání zločinu z nenávisti poté, co došlo ke zveřejnění videa, na němž je zachycen jeho „hajlující“ pes, který stojí před obrazovkou, na níž jsou vidět záběry Adolfa Hitlera. Video na svých internetových stránkách zveřejnil i britský deník Daily Telegraph.

VIDEO Muž naučil svého psa hajlovat. Sebrala ho policie
Foto: internet
Popisek: Skotsko, pohled na malebnou krajinu

Anketa

Podporujete vládu premiéra Sobotky?

6%
94%
hlasovalo: 12053 lidí

Osmadvacetiletý Markus Meechan, žijící nedaleko hlavního města Glasgow, byl po zveřejnění videa zatčen. Nyní čelí obvinění ze spáchání zločinu z nenávisti. O případu informuje skotská policie.

Skot Markus Meechan již na začátku minulého měsíce nahrál na internet video, na němž je zachycen mopslík jménem Buddah, který na záběru pózuje před televizní obrazovkou, na které jsou přehrávány záběry Adolfa Hitlera. Mopslík reaguje na frázi „zplynuj Židy“, kterou autor videa používá k upoutání jeho pozornosti. Když poté pes slyší slova „Sieg Heil“, pozvedá svou packu v imitaci nacistického pozdravu.

Ve videu na YouTube s názvem „M8 Yer Dugs A Nazi“ jeho autor Meechan říká: „Moje přítelkyně se neustále vychloubá tím, jak je ten její pejsek roztomilý, tak jsem se rozhodl, že z něj udělám nejméně roztomilou věc, která mě napadla, nacistu.“

Po zveřejnění videa v dubnu letošního roku jeho autor Meechan razantně popřel nařčení z toho, že je rasista, a trval na tom, že video nahrál jen z toho důvodu, aby naštval svou přítelkyni. „Velice se omlouvám židovské komunitě za urážku, kterou pro ně video znamenalo. To opravdu nikdy nebylo mým cílem, omlouvám se,“ prohlásil mladý Skot.

Tisková mluvčí Skotské rady pro židovskou komunitu ovšem již reportérům deníku Daily Mirror sdělila, že „antisemitismus není v žádném případě něco, co by mohlo být považováno za vtip. Je to forma rasismu, která musí být jednoznačně odsouzena, stejně jako bychom přistupovali k jakýmkoli jiným formám rasismu“.

„Považovat promyšlený plán na průmyslové, systematické vyvražďování šesti milionů lidí, a to jen z důvodu jejich odlišného etnika, za předmět humoru, je pobuřující. To, že ten, kdo je za to odpovědný, prohlašuje, že není rasista, je absurdní,“ prohlásil ředitel Skotské rady pro židovské komunity Ephraim Borowski.

Autor videa Meechan byl již 28. dubna zadržen policií ve svém domě ve městě Coatbridge. Později byl ovšem znovu propuštěn. Nyní se očekává další vyšetřování.

Policejní inspektor vyšetřující případ David Cockburn prohlásil, že „video bylo sdíleno na internetu a viděl ho už téměř jeden milion lidí“.

„Rád bych požádal každého, kdo měl tu smůlu a video zhlédl, aby se zamyslel nad tím, kolik utrpení lidí z minoritní části naší komunity bylo zapříčiněno motivem, jež se objevuje v tomto videu,“ doplnil policejní inspektor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…