VIDEO Myslíte si, že řvaním na mě si pomůžete? Angela Merkelová zase zažila zlé chvíle

28.08.2017 7:45

Vládnoucí CDU míří měsíc před volbami k jistému prvenství, ale cesta k vítězství je to zejména pro německou kancléřku Angelu Merkelovou občas velmi trnitá. Prakticky při každém vystoupení v rámci kampaně se setkává s protesty.

VIDEO Myslíte si, že řvaním na mě si pomůžete? Angela Merkelová zase zažila zlé chvíle
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

Před více než deseti dny čekalo kancléřku nepříliš přátelské přivítání v Gelnhausenu, kde ji podle agentury Reuters vypískalo více než sto příznivců Alternativy pro Německo (AfD), kteří jí vyčítají zejména její rozhodnutí přijmout v krátké době více než milion migrantů z Blízkého východu. Kritici Merkelovou obviňují ze zhoršování bezpečnostní situace v Německu. Nicméně Merkelová si stále trvá na tom, že její rozhodnutí bylo správné.

Naposledy to uvedla při svém předvčerejším vystoupení v Quedlinburgu, kde se na náměstí shromáždilo asi tři tisíce posluchačů. Merkelová i zde opět čelila halasnému přerušování svého projevu a stala se rovněž terčem kritiky pro svoji liberální přistěhovaleckou politiku. Magazín Focus neuvádí, v jakém poměru šlo o příznivce či odpůrce kancléřčiny politiky, ovšem dle reakce samotné kancléřky byli její odpůrci skutečně hodně slyšet.

Anketa

Zneklidňují vás nahrávky, podle kterých Andrej Babiš zneužíval svůj vliv na média či Celní správu?

26%
74%
hlasovalo: 7919 lidí

Merkelová si většinou protestů při svých vystoupeních nevšímá, ale předevčírem udělala výjimku. „Někdo si patrně myslí, že problémy se dají vyřešit nějakým překřikováním. Já si to tedy rozhodně nemyslím a doufám, že společně se mnou i většina z vás,“ reagovala Merkelová na pískání a výkřiky jejích odpůrců, kteří rovněž drželi transparenty, kde ironicky kancléřce děkovali či přímo požadovali její odchod z funkce.

Byť kancléřka, aspoň navenek, svého rozhodnutí otevřít na podzim 2015 hranice stovkám tisíc migrantů nikdy nelitovala, je si dobře vědoma, že opakování takového kroku by jí voliči i političtí partneři již stěží tolerovali. „Rok 2015 by se již neměl opakovat,“ vzkázala Merkelová zejména směrem k voličům AfD, o jejichž hlasy hodlá dle svých slov, pronesených v rámci rozhovoru pro Die Welt am Sonntag, rozhodně usilovat.

„CDU musí získat aspoň část voličů AfD zpátky. Budeme muset naslouchat obavám těchto voličů a trpělivě jim nabízet konkrétní řešení problémů,“ uvedla kancléřka, která však směrem k samotné Alternativě pro Německa byla mnohem méně shovívavější než k jejím voličům. „AfD nemůže být v žádném případě a za žádné situace našim politickým partnerem,“ odmítla kancléřka rezolutně jakoukoli formu spolupráce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…