VIDEO Na Clintonovou bučeli, až jí povolily nervy. Zatím nejostřejší debata u demokratů

15.04.2016 12:07

„Je zcela zřejmé, že má dostatek zkušeností a inteligence na to, aby byla prezidentkou. Ovšem to, čím si nejsem jistý, je správnost jejích úsudků,“ prohlásil na adresu Hillary Clintonové při včerejší debatě mezi demokratickými kandidáty senátor Bernie Sanders. Obecně se při debatě snažil poukázat na slabá místa Clintonové před velmi důležitými nadcházejícími volbami v New Yorku. Clintonová si ovšem nenechala nic líbit.

VIDEO Na Clintonovou bučeli, až jí povolily nervy. Zatím nejostřejší debata u demokratů
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

Sanders se ve snaze jakkoli poškodit image Clintonové z počátku zaměřil na její údajné napojení na bohaté sponzory a banky z Wall Streetu. Potřeboval se opravdu činit, jelikož New York je pro Clintonovou, která mezi lety 2001–2009 působila ve funkci senátorky města, téměř domovským státem.

Když senátor Sanders otevřeně zpochybnil správnost některých rozhodnutí Clintonové, poukazoval především na to, že hlasovala pro autorizaci americké invaze do Iráku, podporovala některé ze špatných smluv o volném obchodu a vzala si 675 000 dolarů od banky Goldman Sachs. „Můžeme se skutečně spolehnout na kandidátku v tom, že přinese skutečnou změnu v zemi, jestliže je tak závislá na vlivných zájmových skupinách? Nemyslím si,“ zmínil ve svém vystoupení Sanders.

Clintonová ovšem bojovala velmi tvrdě. Zejména když přišlo na otázkou spojenou s Izraelem. Strhující atmosféru vytvořil ovšem zejména rozvášněný dav, který se brooklynské debaty zúčastnil. „Klasický newyorský dav, který přerušuje, bučí a skanduje, jako kdyby byl na hokeji, vytvořil vysoce napjatou atmosféru,“ popisuje prostředí debaty americký deník New York Times.

Zajímavé bylo sledovat to, jak se postupně změnil vztah mezi oběma kandidáty. Jestli byla jejich dřívější vystoupení charakterizována zdvořilostními frázemi a opatrně zaobalenou kritikou, ve včerejší debatě již byl mezi oběma kandidáty patrný vysoký stupeň animozity.

Senátor Sanders se ani nesnažil skrývat svůj odpor vůči spojení Clintonové s Wall Streetem a poté, co bývalá starostka New Yorku prohlásila, že se „postavila proti bankéřům a jejich pochybným finančním praktikám“, přišel Sanders se svou posměšnou odpovědí. „Senátorka Clintonová se jim postavila – proboha, to museli být opravdu zdrceni. Povězte, a to jste se jim postavila poté, nebo předtím, co jste od nich dostala všechny ty peníze?“ nešetřil ji.

Bernie Sanders potřebuje v New Yorku zvítězit s velikým rozdílem, aby zvýšil svoji prozatím nevelkou šanci na zisk nominace za demokraty. Proto využíval skutečně každé šance k útoku na svou oponentku. Clintonová zas jasně ukázala své odhodlání uštědřit ve svém domovském státě Sandersovi zdrcující porážku. Toho se pokusila docílit při debatě o Izraeli.

Ve státě, kde proti sobě prezidentští kandidáti tradičně soupeří v tom, čí politika bude více nahrávat zájmům Izraele, Sanders zpochybnil správnost politiky blízkovýchodního státu a vyzval ke spravedlivému zacházení s Palestinci. Toho ihned a využila Clintonová a nastoupila na Sanderse. „Já jsem sama vyjednávala o míru mezi Izraelem a Hamásem v listopadu 2012. Izrael samozřejmě o ty útoky nestojí. Nevyzývá Palestince k tomu, aby bombardovali jejich města a vesnice,“ velmi emotivně vyjádřila Clintonová.

Obecně lze konstatovat, že včerejší debata až tolik nového nepřinesla. Jednalo se o takovou sumarizaci předešlých osmi setkání obou kandidátů. Velká změna proběhla jen v již zmiňovaných vzájemných vztazích mezi kandidáty. Zejména Sanders vystupoval mnohem útočněji než kdy dříve, což je v jeho situaci zřejmě nutností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…