VIDEO Nejmasivnější nasazení izraelského Iron Dome, z Gazy letí desítky raket. Izrael oplácí smrtícími nálety

11.05.2021 22:25

Pondělní eskalace násilí mezi Izraelem a Palestinci, při níž zemřely nejméně dvě desítky lidí a stovky dalších byly zraněny, pokračuje. Napětí v Izraeli sleduje na svém twitteru také novinář Vojtěch Gibiš. Hamás útočí na izraelská města i na dosud „nedotčený“ Tel Aviv. Rakety zasáhly autobus, mezi vážně zraněnými je i pětileté dítě. Večer promluví k národu premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Binjamin Ganc.

VIDEO Nejmasivnější nasazení izraelského Iron Dome, z Gazy letí desítky raket. Izrael oplácí smrtícími nálety
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: Netanjahu

Konflikt ohledně Jeruzaléma v pondělí večer vyústil v raketové útoky palestinského radikálního hnutí Hamás z Pásma Gazy proti Izraeli, které zranily šest izraelských civilistů.

V odvetě zaútočilo izraelské letectvo na Pásmo Gazy, o život přišlo podle agentury 26 Palestinců včetně devíti dětí, téměř sto osob bylo podle palestinských úřadů zraněno. Raketová palba z Pásma Gazy pokračovala i v noci, na což Izrael reagoval novými nálety.

Premiér Benjamin Netanjahu v reakci prohlásil, že Izrael nálety na Pásmo Gazy znásobí. „Po zhodnocení situace se rozhodlo, že zesílíme jak četnost, tak sílu útoků,“ prohlásil Netanjahu.

Ministr obrany Benny Ganc dnes jednal s představiteli armády a měst na jihu Izraele. Prohlásil, že „každý den útoků na izraelské občany posouvá teroristické organizace (v Pásmu Gazy) roky zpět“. „Nepřestaneme útočit, dokud znovu nezavládne klid,“ řekl. Podle něj působí izraelské útoky značné škody palestinským skupinám Hamás a Islámský džihád, které v pondělí zahájily raketovou palbu na Izrael.

Armáda odpoledne ohlásila další vlnu náletů na cíle Hamásu a Islámského džihádu v Pásmu Gazy. Cílem je údajně jeden z velitelů Hamásu, pozice této organizace a zbrojní sklady.

V izraelských městech a vesnicích poblíž hranice Pásma Gazy se ozývají neustále poplašné sirény upozorňující na raketový útok.

 

 

Novou vlnu raket hlásí město Aškelon, kde po předchozích útocích dostali lidé povolení vyjít z krytů.

Po izraelském úderu se v Gaze zřítila třináctipatrová budova. Hamás dál útočí na izraelská města raketami. Očekává se, že odpoví raketovou palbou na zatím „nedotčený“ Tel Aviv, kde sídlí většina diplomatů.

 

 

 

Novinář Gibiš sdílel slova mluvčího brigády Izz ad-Dína al-Kassáma (ozbrojené křídlo Hamásu, mnoho zemí včetně EU je považuje za teroristy): „Po deváté večer (20.00 SEČ) doporučujeme médiím, aby sledovala Tel Aviv a krásu raketové baráže mířící na tamější obyvatelstvo“.

Okolo deváté večer se Tel Avivem rozezněly sirény, obyvatelé se utíkají schovat do krytů. Na Tel Aviv letí údajně až 130 raket.

 

 

Gibiš sdílel mapu aplikace znázorňující raketový útok na Tel Aviv a střední Izrael a varující před raketami.

Systém protivzdušné obrany Iron Drome se snaží sestřelit co nejvíce ze 130 raket na Tel Aviv, které zastavilo už i provoz svého letiště. Někteří místní sdílejí svá videa, jak útok vypadá z oken jejich domů.

 

Rakety zasáhly autobus v Cholonu. Útok si vyžádal nejméně tři vážná zranění včetně pětileté holčičky.

 

 

Někteří lidé, kteří nestačili utéct do krytů, se schovávají před útoky pod mosty. Je jen otázkou času, kdy vyletí izraelské stíhačky a drony. „Tyhle scény ze ‚Star Wars‘ jsou podle expertů nejmasivnějším nasazením Iron Drome v historii,“ dodává Gibiš. Přidává zatím nepotvrzené zprávy z Gazy: izraelské obranné síly vyzývají obyvatele výškových budov, aby se evakuovali. Zřejmě se chystá velká odveta a dojde ke kolapsu dalších budov.

Novinář Gibiš sdílí první zprávy z Gazy, zatím nepotvrzené: izraelské stíhačky a drony útočí na nejméně dva obytné věžáky. Desítky minut znělo varování o evakuaci. V nemocnicích v Tel Avivu a Cholonu je nejméně 26 lidí.

Večer ještě promluví k národu premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Binjamin Ganc. Rakety z Gazy už létají dvě hodiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…