VIDEO Nepotřebujeme NATO! Vraťte se domů! Zde Američany nevítali

09.05.2016 13:39

Vojenská vozidla NATO, která byla v rámci vojenské přehlídky vystavena na hlavním náměstí v moldavském Kišiněvu, musela místo opustit dříve, než se původně plánovalo. Jejich přítomnost totiž údajně pobouřila „stovky moldavských demonstrantů, kteří hlasitě vyjádřili svůj nesouhlas v ulicích Kišiněva“.

VIDEO Nepotřebujeme NATO! Vraťte se domů! Zde Američany nevítali
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: Moldavsko

Aktivisté demonstrující proti přítomnosti vojenské techniky NATO v zemi v rukou drželi cedule s nápisy „Vraťte se domů“, „Nepotřebujeme NATO“ a „Moldavsko je neutrální stát“. Nedlouho poté, co protesty začaly, byla ovšem vojenská přehlídka ukončena a američtí vojáci se navrátili na základnu v Negresti, okolo 20 kilometrů od hlavního města.

Původní plán byl takový, že se vojáci z NATO zapojí i do dnešního vojenského pochodu na oslavu porážky nacismu a připomenou tak památku padlých ve druhé světové válce. „Po následné kontroverzi s demonstranty bylo vojenské posádce povoleno účastnit se jen nedělní přehlídky,“ píše RT.

Lídr Socialistické strany Moldavska Igor Dodon pozvání vojenských jednotek NATO k účasti na oslavách „Dne vítězství“ označil za „provokaci uspořádanou za účelem pokazit oslavy Dne vítězství“, citoval jeho slova ruský Tass.

„Moldavsko je mírumilovná a neutrální země. Nejsme součástí žádných vojenských aliancí a nechceme žádnou válku. Viděli jsme, co se stalo v Jugoslávii, Libyi a Sýrii. Jestli odtud neodjedete, zítra nás tu bude na tisíce,“ prohlásil v neděli na adresu vojenského personálu NATO opoziční právník Vlad Bartincea.

„Ministr obrany (Šalaru) hrubě porušil moldavskou ústavu, za což ho čeká soud. My chceme žít v klidné zemi. Moldavsko je nezávislé. Šalaru k soudu!“ doplnil Bartincea.

Podle informací získaných z moldavského serveru Actualitati.md se v rámci protestů uskutečnila i finanční sbírka na nákup „nafty potřebné na zpáteční cestu pro vojenskou techniku NATO“.

reklama

autor: fib

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …