VIDEO Nový Majdan? Odejdi, Porošenko, žádal v Kyjevě dav svolaný Saakašvilim a „Julčou“

18.10.2017 7:28

V Kyjevě je stále veselo. Naposledy v úterý tam svolal přímo před parlament demonstraci Michail Saakašvili, bývalý prezident Gruzie, později na Ukrajině gubernátor v Oděse a nyní vyzyvatel kyjevské vlády.

VIDEO Nový Majdan? Odejdi, Porošenko, žádal v Kyjevě dav svolaný Saakašvilim a „Julčou“
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Saakašvili a Porošenko

Byl to vrchol akcí, které Saakašvili pořádá celý měsíc od chvíle, kdy jej jeho stoupenci protáhli proti vůli pohraničníků přes hraniční přechod z Polska na Ukrajinu. Protesty pod heslem „Odstraňme ten gang“ gradovaly v úterý odpoledne, když s vládou rozkmotřený exgubernátor přivedl před budovu „Verchovnoji rady“ asi pět tisíc demonstrantů.

„Boj proti korupci nemůže být vyhrán, dokud je Porošenko u moci,“ volal do mikrofonu sám Saakašvili. „Je načase, aby nás bylo slyšet,“ burcoval dav. Podle policejních zpráv byl při demonstraci zraněn jeden policista a tři demonstranti.

Protestující požadují tři základní věci. Tou první je zrušení poslanecké imunity, využívané často ke krytí obchodních aktivit na hraně zákona. Druhým požadavkem je zřízení speciálního protikorupčního tribunálu, který by ukázal, že se ukrajinská justice blíží západním standardům. Třetím požadavkem je změna volebního systému, která by umožnila volbu nezávislých kandidátů.

Anketa

Který moderátor (či která moderátorka) je nejlepší?

hlasovalo: 10846 lidí

Prezident Porošenko byl po Majdanu v roce 2014 hvězdou Západu a Saakašvili v roli místodržícího v Oděse (na Ukrajinu se uchýlil poté, co na něj v Gruzii, kde kdysi prezidentoval, byl vydán zatykač) byl jeho věrným spojencem. Postupem času se však začaly hromadit znepokojivé zprávy o fungování nové administrativy.

Nakonec Saakašvili obvinil Porošenka, že je zkorumpovaný, a spojil se s bývalou premiérkou Julií Tymošenkovou ve straně, která chce prezidenta sesadit. Jak dodává agentura AFP, je otázkou, jak dlouho toto spojenectví vydrží, protože každý z nich má své vlastní ambice.

V létě Saakašvili odjel do USA, kde je již od gruzínské války s Ruskem v roce 2008 váženým hostem. Tentokrát ovšem využili nepřítomnosti jeho odpůrci na Ukrajině a zbavili jej občanství. Když se v září vracel do země vlakem z Polska, byl zadržen na hranicích a pohraničníci jej odmítali vpustit do země. Saakašvili po telefonu zorganizoval akci svých příznivců, kterých se během pár hodin shromáždilo na celnici několik stovek a svého hrdinu vlastními těly převedli přes hranici do země.

Saakašvili okamžitě spustil sérii protivládních protestů. V úterý, ještě před demonstrací, prezident Porošenko ustoupil a předložil návrh na novou úpravu poslanecké imunity, což byl hlavní požadavek demonstrantů.

Doposud to v ukrajinském parlamentu funguje podobně jako u nás – poslanec musí být k trestnímu stíhání vydán většinovým usnesením kolegů. Loajalita v rámci zákonodárného sboru je přitom velmi výrazná.

Prezident Porošenko navrhl, aby od roku 2020 byla poslanecká imunita zrušena zcela, demonstranti ale jeho návrh prohlásili za pouhý trik. „K zahájení politických změn je potřeba úplně změnit režim,“ volal před parlamentem do mikrofonu řečník jménem Taras Treťjak.

Prezident Porošenko komentoval události na náměstí před parlamentem klidně: „Vnímám protesty s pochopením a respektem k jejich účastníkům,“ řekl novinářům.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…