VIDEO Opuštěná britská premiérka na summitu EU. Nikdo se s ní nebaví

17.12.2016 13:52

Britská premiérka Theresa May na jednání EU ve čtvrtek marně hledala někoho, s kým by si mohla promluvit, píše server deníku The Independent. Evropská sedmadvacítka zkrátka počítá s tím, že Británie z evropského společenství odejde a tak není důvod s ní rozebírat unijní záležitosti. Konečný odchod z EU však může trvat řadu let a pode The Independent to má dvě výhody. Jednou z nich prý je, že by ostrovní království mohlo v EU nakonec zůstat.

VIDEO Opuštěná britská premiérka na summitu EU. Nikdo se s ní nebaví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Should I stay or should I go?

Na čtvrtečním jednání EU britská premiérka Theresa Mayová marně hledala někoho, s kým by mohla mluvit. Ukazuje se, že Brexit nemusí být tak růžový, jak ho popisovali jeho zastánci. Celý proces a jeho výsledky jsou zatím velmi nejasné. Přiznal to i ministr pro Brexit David Davis, za což ho server pochválil. Na řadu věcí týkajících se Brexitu tento muž odpovídá „Já nevím“. Tím popírá tezi mnohých praktiků politiky, že velký státník nikdy nesmí přiznat chybu. Smí – a v tomto případě podle serveru dělá dobře.

Prozatím totiž není jasné, zda bude možné odvolat aktivaci článku 50, pokud by se Britové nakonec rozhodli v EU zůstat. Jestliže se britský lid jednou rozhodl EU opustit, měl by mít podle The Independent možnost své rozhodnutí přehodnotit, pokud jsou důsledky prvního rozhodnutí stále jasnější a pro Británii ne zcela výhodné.

Šéf státní kasy Philip Hammond naznačil, že rozhovory s EU o odchodu by Británii mohly zabrat třeba i deset let. Nelze vyloučit, že to bude ještě déle. The Independent k tomu poznamenává, že za tu dobu by se mohl změnit jak názor Britů na odchod z EU, tak azylová politika EU a vlastně by se mohla podstatně proměnit celá Unie, takže by Britové mohli přijít na to, že v ní opravdu chtějí zůstat. V zájmu Spojeného království tedy podle serveru je, aby proces „odcházení“ trval co nejdéle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…