VIDEO Pavel Novotný. Magda Vášáryová. Dominik Feri. Vojta Dyk. George Soros rozjel v ČR kampaň, abyste byli hodní na uprchlíky

17.05.2017 15:32

Vojta Dyk, Domik Feri, synáček baviče a bulvárník Pavel Novotný, herečka Magda Vášáryová, celebrity a zástupci české kulturní fronty oslovují Čechy a ptají se jich na otázky související s migrační krizí. Projekt vznikl z iniciativy nadace Open Society Fund navázané na George Sorose.

VIDEO Pavel Novotný. Magda Vášáryová. Dominik Feri. Vojta Dyk. George Soros rozjel v ČR kampaň, abyste byli hodní na uprchlíky
Foto: YouTube
Popisek: Dominik Feri v rámci kampaně OSF

„Co byste v kůži uprchlíka dělali vy? No tak www.jsmeto my, ne?“ uzavírá každé krátké video štěkavý hlas moderátorky, který dává tušit, že ještě nevyrostla z pubertálních let. Kampaň, kterou Open Society Fund finančně svázaný s postavou známého miliardáře a finančníka George Sorose odstartoval, využívá politicky angažovaných celebrit, jako je například herec Vojta Dyk, bulvárník Pavel Novotný či politik Dominik Feri.

„V kolika letech je to dítě, které je potřeba vytáhnout z vody, a v kolika letech už je to čmoud, kterého bychom nechali utopit?“ ptá se například Pavel Novotný s vlasy obarvenými na modro jednoho z návštěvníků pražské náplavky. „Kolem čtyř pěti let,“ odpovídá jeden z oslovených. „Pro mě je dítě patnáct let,“ odpovídá další z typicky špatně oblečených Čechů. „Já vidím ten problém od 30 let nahoru,“ dodává další. „Do patnácti bych ho vytáhla a od 15 už ne,“ dodává mladá, emancipovaně vyhlížející dívka. „Islamisté umí zacházet s kalašnikovem již ve 12 letech. Pro mě je dítě do 15 let,“ zmiňuje další oslovený.     

VIDEA Z KAMPANĚ MŮŽETE SHLÉDNOUT ZDE.

Vojta Dyk se zase vyptává lidí v okolí Hlavního nádraží na to, co by je donutilo uprchnout z České republiky. „Kdyby sem přišli ti, co jsou teď v Německu,“ odpovídá jeden muž. „Válka a terorismus,“ spustí další. Magda Vášáryová se zase vyptává obyvatel Českého Krumlova na nároky Čechů, které kladou na to, aby se cizinci v Česku integrovali. „Nemají tendenci se přizpůsobovat, asi to neumí,“ zazněla jedna z reakcí. „Z devadesáti možná více procent nemají chuť se vůbec začlenit,“ vysvětluje bývalé herečce Vášáryové postarší muž v klobouku. „Měli by fungovat jako my všichni ostatní,“ vysvětluje mladá blondýna. „A turisti tady můžou být?“ ptá se Vášáryová. „Turisté, to je něco jiného,“ ujišťuje Češka.

Otázkou je, co je cílem celé kampaně. Videa působí dojmem, že byla evidentně pečlivě sestříhána. Divák z nich může snadno získat dojem, jací že to Češi jsou rasisté či xenofobové. Účel projektu vysvětlila Open Society v tiskové zprávě, kterou zaslala do redakce ParlamentníchListů.cz. „Sledovali jsme reakce české veřejnosti, která se na jedné straně začala vůči uprchlíkům vymezovat, a silná slova zazněla i od některých politiků. Na druhé straně se tady zvedla velká vlna solidarity, vzniklo dobrovolnické hnutí, lidé pořádali sbírky. Chtěli jsme tak trochu přijít na kloub tomu, co vlastně uprchlická otázka pro českou společnost znamená, co se za ní všechno schovává – když sledujete veřejnou diskuzi, často se totiž neřeší uprchlíci samotní, ale právě my, Češi. Pod povrchem bublají otázky, co jsme zač, co bychom měli, nebo neměli dělat,“ stojí v ní. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: maz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…