VIDEO Pavel Novotný na demonstraci proti Koněvovi přiložil pod kotel slovy o Rudé armádě

28.12.2019 18:24

Vzhledem k dnešnímu výročí 122 let od narození sovětského maršála Ivana Koněva je před jeho sochou v Praze 6 opět rušno. U sochy se sešli lidé, kteří si narozeniny vojevůdce připomínají, ale také aktivisté ze skupiny EU Optimisté, kteří by chtěli, aby si „soudruha maršála Koněva odvezli na ruskou ambasádu nebo rovnou zpět do Ruska“. Nezůstali však u sochy osamoceni, podpořit je svou přítomností přišel i řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS). Na místě poskytl rozhovor televizi Prima a dal najevo, co si o Koněvovi myslí. Maršála vůbec nešetřil. A nevynechal ani referování o pomníčku, který má v Řeporyjích uctít padlé vlasovce. Starosta s ním prý v současné době má „strašné problémy“.

VIDEO Pavel Novotný na demonstraci proti Koněvovi přiložil pod kotel slovy o Rudé armádě
Foto: Repro tv.iDnes.cz
Popisek: Pavel Novotný v pořadu Rozstřel

Anketa

Prospěl spolek Milion chvilek pro demokracii České republice?

7%
93%
hlasovalo: 62899 lidí
U pomníku sovětského maršála Ivana Koněva v Praze 6 – Bubenči se dnes, v den 122. výročí jeho narození, sešlo zhruba 60 jeho příznivců. Proti nim protestovala asi desítka odpůrců. Koněvovi odpůrci ze skupiny EU Optimisté zde na akci nazvané „Běž domů, Ivane Koněve, a všechny komunisty vezmi s sebou!“ dali najevo svou nelibost vůči tomu, aby na místě nadále socha stála.

Podporu jim přišel vyjádřit i starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný. „Já jsem doma ležel na gauči, četl jsem si Rudého Zemana od Kmenty a najednou jsem si uvědomil, že bych sem měl asi zajít,“ referoval Novotný, jak se na místě ocitl.

„Ono to je opravdu důležité. To není jen o nějakém trollení Rusů. Ten člověk tady opravdu nemá mít sochu. Ten člověk byl zrůda. Já jsem hodně četl poslední dobou a uvědomil jsem si, že ten člověk byl mizerný vojevůdce, vrah, má na rukou krev lidí a je strašná hanba, že tady stojí ta jeho socha, jakou má podobu,“ pokračoval.

Celý rozhovor s Pavlem Novotným můžete zhlédnout zde:

„Je skvělé, že má Praha 6 takhle osvícené zastupitelstvo, které dokázalo jasně říct: ‚Ta socha musí pryč!‘ A fakt se těším, až bude pryč. Nepatří sem,“ podotkl. Slovy o místním zastupitelstvu mířil na to, že sochu se snaží odstranit i samotná radnice v čele se zdejším starostou Ondřejem Kolářem (TOP 09).

K argumentům druhého názorového tábora, že socha maršála Koněva má na svém místě zůstat, jelikož byl Koněv osvoboditel – Novotný pravil: „To je sprostá lež!“ a dodal, že by ovšem byla chyba popírat zásluhy Rudé armády při tažení Evropou. „Ale Rudá armáda neosvobodila Prahu, dneska je historicky naprosto jasné, že jedinou starostí Rudé armády bylo vraždit vlasovce po Praze,“ přiložil. Rudá armáda dle něj „přes všechny své zásluhy“ nemá „opravdu na osvobození Prahy žádný podíl“.

„A speciálně Koněv, ještě dokonce dva dny po skončení války, je přímo odpovědný za bombardování Mladé Boleslavi. Je tam pomník dětí, které přitom zemřely... Já bych přál těm lidem, co tady dnes protestují za zachování sochy, aby se tam zašli podívat. Je to velmi smutné,“ uvedl.

Prozradil též, že příprava postavení pomníku Ruské osvobozenecké armádě v Řeporyjích se nezastavila a vůle postavit vzpomínkové místo, na níž se shodli v Řeporyjích jednomyslně, bude pokračovat. „My samozřejmě zaskočíme všechny tady ty pitomce z řad nebohých obětí dezinformačních webů a médií a zaskočíme i Rusy a ten pomníček samozřejmě bude,“ ujišťoval.

Dodává, že ale nyní řeší s pomníčkem „strašné problémy“. Uvědomil si totiž, že jej nemůže financovat z peněz městské části. „By mě hnali za to, že jsem nevypsal architektonickou soutěž,“ vysvětlil.

Starostovi Řeporyjí tak nezbývalo, než „najít velkou superstar“, která pomník „udělá“, a někoho, kdo celý záměr zaplatí. „Včera jsem zjistil, co stojí bronzová deska... Peněz máme dost, jsme bohatá obec... Ale bohužel, i to jsem si uvědomil, že nemohu financovat, čili našel jsem už na tohle sponzora,“ dodává Novotný, s opětovným ujištěním, že pomník, který připomene 300 padlých vojáků Ruské osvobozenecké armády, kteří „zachránili Prahu“, „samozřejmě v Řeporyjích bude, stejně, jako v Dejvicích nebude socha maršála Koněva“.

Na shromáždění lidé pokládali u sochy Koněva květiny a zapalovali svíčky. Přišli i muž a žena v uniformách z druhé světové války a někteří politici KSČM. Jejich odpůrci si přinesli vlajky NATO, Evropské unie a USA, a transparenty s nápisy například „Tady není Rusko, tady si velíme sami“. 

Příznivci Koněva si výročí jeho narození připomněli už 16. prosince, na kdy připadají podle juliánského kalendáře, který dosud používají některé pravoslavné církve. Na náměstí Interbrigády dorazilo tehdy několik desítek lidí. Květiny k soše ruského maršála položila jeho vnučka Jelena Koněvová i velvyslanec Ruské federace v ČR Alexandr Zmejevskij. Přišli také odpůrci Ruska, na místě se odehrály drobné fyzické potyčky, proti kterým zasáhla policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…