VIDEO Pískání na Babiše, hulákání před Rozhlasem. Výzvy ke klidu zbytečné. To byla lůza! padlo pak

21.08.2018 11:41

U budovy Českého rozhlasu v Praze se před pietním aktem k připomenutí události 21. srpna 1968 shromáždilo několik stovek lidí. Skandují hesla proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO), kterého při příchodu vypískali. Babiš je jedním z řečníků, piety za oběti okupace vojsky Varšavské smlouvy se účastní i předsedové Senátu Milan Štěch (ČSSD) či Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

VIDEO Pískání na Babiše, hulákání před Rozhlasem. Výzvy ke klidu zbytečné. To byla lůza! padlo pak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pietní akt k 50. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy u budovy Českého rozhlasu doprovázely protesty proti vládě premiéra Andreje Babiše

Řada lidí využila čekání na pietní akt k protestu proti prezidentu Miloši Zemanovi a jeho rozhodnutí 50. výročí srpnových událostí nijak nekomentovat. Proti Babišovi směřovala například hesla „Estébáka nechceme“, „Bureš, Bureš“ i texty na transparentech přítomných.

Krátce před 11:00 vyzývali organizátoři skandující dav, aby politici mohli přijít položit věnce. Lidé dál pískali a skandovali „Estébáka ne!“, „Hanba, hanba“. Po četných výzvách pak před budovou Českého rozhlasu vytvořili uličku. Podle zpravodajů ČTK je před budovou Českého rozhlasu na rozdíl od předchozích let uzavřena doprava.

Mohutně se pískalo i při pokládání věnců a také při zahájení projevu generálního ředitele Českého rozhlasu Reného Zavorala, který přivítal právě předsedu vlády Andreje Babiše (ANO). „Budova Českého rozhlasu se stala symbolem. Toto posvátné místo budeme vždy uznávat s úctou a radostí,“ řekl mimo jiné Zavoral. „Čest památce,“ dodal Zavoral.

Odsouzení demonstrace

„Nenechme se v žádném případě strhnout orgiemi nenávisti, které se nedůstojně u příležitosti výročí okupace snaží někteří vyvolávat. Važme si svobody a demokracie a pamatujme, že právě nenávist je jejich největším nepřítelem,“ okomentoval situaci hradní mluvčí Jiří Ovčáček.
 
„Gratuluji pražské kavárně ke zničení pietního aktu. Doufám, že jsou na sebe hrdí,“ zkonstatovala analytička Irena Ryšánková. „Proč ti politici ty projevy čtou? Zeptala bych se těch lidí, ‚kdo z vás půjde bojovat o svou zemi, až nás napadnou ti, které jsme považovali za přátele? Dejte nám svá jména a pokud se tak stane, budete povoláni jako první‘,“ dodala také.
 
Snadnou pozici nemá ani předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), kterého dav vypískal. Organizátoři marně napomínali, že nejde o demonstraci, ale o pietní akt. Vondráček začal hovořit i přes pokřikování „Hanba, hanba“, snaží se historickými vzpomínkami překřičet dav. Ten nepískal jen na předsedu Senátu Milana Štěcha, který hovořil před Vondráčkem mimo jiné i o České televizi, Českém rozhlasu a ČTK. Pokusy o diskreditaci těchto institucí jsou podle něj nepřijatelné.
 
„Tomu, co se děje na Vinohradské, se dá říci overkill. Je to lůza. Jako vždy,“ dodal publicista Štěpán Kotrba.

Babiš hovořil i přes protesty

Po Vondráčkovi vystoupil sám premiér Andrej Babiš (ANO), který hovořil i přes mohutné protesty přítomných. „V roce 1968 byli lidé nejprve nadšeni a pak zklamáni. V listopadu 1989 byli také lidé plní entuziasmu, aby také časem přišli na to, že mít demokracii a budovat svobodnou, slušnou a prosperující společnost je těžká a vlastně nikdy nekončící práce. Příliš často jsme dnes svědky toho, že svobodu mnoho lidí jen zneužívá, aby si pro sebe získali co nejvíc. Příliš často vidíme snahy o rozdělení společnosti na vyvolené a ty, co mají jen mlčet a kteří by ani neměli chodit k volbám, protože volí jinak, než si to tzv. elity přejí. Jsme svědky nekončících politických sporů s falešnými záminkami, které jen dále polarizují společnost,“ zmínil mimo jiné Babiš. 

„Nesouhlasím s tím, že jsou dnes svobody ohroženy. Každý si dnes může říkat a psát co chce, každý si může založit stranu nebo hnutí nebo změnit své volební preference. A komu se něco nebo někdo nelíbí, může jakkoli kritizovat a proti něčemu brojit nebo si v příštích volbách zvolit někoho jiného. Svoboda a demokracie je především to, že umím uznat, že má někdo právo na jiný názor a na jinou preferenci než já,“ dodal současný premiér. 

„Jsme národ se skvělou tradicí a máme mnoho důvodů k tomu, abychom byli na sebe hrdí,“ řekl mimo jiné v závěru Babiš a za mohutného skandování opustil řečniště. Na závěr projevu ještě poděkoval svým fanouškům za to, že mu rostou preference.

„Moderátor před budovou Českého rozhlasu opakoval, že to je důstojná akce. Co je důstojného na tom, že si pozvali StBáka??!“ zareagoval k tomu aktivista Robin Suchánek.
 
„To je tak, když o hodnotách mluví člověk, který se prakticky nikdy žádnými hodnotami neřídil. Tomu, co říká, nevěří ani on, jak by mu pak vyřčená slova mohl věřit kdokoli jen trochu soudný?“ dodal redaktor Info.cz a člen Rady ČT Vratislav Dostál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …