VIDEO Pojďte k nám do budky, vyzvalo miliardářovo hnutí občany. Takto to dopadlo

08.07.2014 8:35

Hnutí Pro Prahu vstupuje do komunálních voleb s ambicemi proniknout do zastupitelstva. V předvolební kampani se zajímá i o názory veřejnosti, které zjišťuje způsobem, jaký starší televizní diváci znají již z devadesátých let.

VIDEO Pojďte k nám do budky, vyzvalo miliardářovo hnutí občany. Takto to dopadlo
Foto: archiv strany / FB
Popisek: Zbyněk Passer, místpředseda hnutí PRO PRAHU

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí

Hnutí Pro Prahu založil Zbyněk Passer, dlouholetý starosta a bratr úspěšného developera, miliardáře Radima Passera. V pražských komunálních volbách chce nabídnout pestrou škálu kandidátů, od zkušených komunálních politiků zejména z éry primátora Béma, po zpěvačku Heidi Janků. V rámci předvolební kampaně hnutí spustilo svůj kanál na serveru Youtube.com, kde kromě vystoupení šéfa hnutí či anket mezi Pražany lze najít i oživení jednoho pozapomenutého prostředku komunikace.  

Hnutí pro komunikaci s voliči oprášilo formát budek „Vox populi“, kam mohou kolemjdoucí volně vstoupit a vyjádřit se k položené otázce. S podobnými budkami experimentovala již televize Nova za éry ředitele Vladimíra Železného v devadesátých letech, která dávala občanům prostor vzkázat z budky skrze kameru prakticky cokoliv. Po několika letech ale pořad zrušila s vysvětlením, že možnosti vyjádření začali využívat převážně exhibicionisté a psychopati. Pořad byl také často parodován, například v pořadu Tele Tele.

Předvolební Vox Populi na pražském Andělu bylo v budce vyzdobené logy Passerova hnutí a nápisy „milujeme Prahu“ tematicky svázané otázkou „Co se vám na Praze líbí, nebo naopak nelíbí, a co byste ji popřáli do budoucna“. Nabídlo například dívku, která metropoli popřála, aby se stále „hezky rozrůstala“, aby v ní bylo čistěji a také, aby v ní pořád byli stejní lidé, kteří v ní žijí teď.

Její vrstevník hlavnímu městu popřál, aby bylo vstřícné ke všem věkovým skupinám, zatímco jiný mladík si přál, aby hlavně v Praze zůstal takový turistický ruch, jako je tam dnes, a aby měla v cizině dobrou pověst. Další účastnice ankety pak zopakovala přání větší čistoty a pokračovala: „Aby tady byli kultivovanější lidé, kteří budou chránit sami sebe, když se někomu něco stane, tak aby to neobcházeli neviditelně. A hlavně aby se zajímali o to, aby se nikomu nic nestalo, to je nedůležitější.“

Muž, připomínající svou vizáží příslušníka některé z náboženských sekt, pak hlavnímu městu popřál „ještě více sportovišť a na nich ještě více sportujících lidí“. Následoval jej postarší muž, který vyjádřil přání, aby metropole byla „živá, krásná, ne jako za komunistů“. Další účastnice veřejného fóra si přála, aby po ulicích nechodili vandalové a nesprejovali po památkách. „A méně bezdomovců,“ dodala slečna se smíchem.

Následovalo přání, aby se člověk nemusel bát, aby se méně kradlo a nestavěla se jenom nákupní centra.      

Na druhý dotaz pak jedna z obyvatelek prozradila, že má na Praze ráda, jak je živá a rušná. „Když se nudím, tak můžu jet kamkoliv,“ dodala respondentka, která v předchozím sestřihu přála méně bezdomovců.

„Na Praze mám rád zatáčky, ve kterých se dá jezdit v náklonu, krásné ženy a spoustu sportovišť,“ pokračoval ve svém vyznání fanda pražských sportovců. „Mám  tu ráda kulturu, lidi, kteří se oblíkají všelijak, přátelé a restaurace,“ vyznala se dívka, která si předtím přála, aby se nikomu nic nestalo.

„Starý město, Václavák, lidi, hlavně ženský,“ podělil se o své libůstky v hlavním městě další návštěvník budky.  Muž, který předtím varoval, aby Praha nebyla jako za komunistů, pak přidal přání: „Ať žije ne tisíce let, ale na věky věků.“

Pro odlehčení: Program složený z promluv obyčejných občanů natočených v televizní budce užívala v 90. letech TV Nova. A pořad se na Nově dočkal i své parodie, vysílané v rámci zábavné show TELE TELE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…