VIDEO „Poučení Milošem Zemanem.“ Politolog Kubáček před kamerou PL odhalil povolební vývoj, jaký tu dosud nebyl

20.10.2017 19:59

HORKÉ TÉMA Moderátor TV ParlamentníListy.cz Radim Panenka uvítal v pořadu Horké téma politologa Jana Kubáčka. S ohledem na to, že v pátek a v sobotu v Česku probíhají sněmovní volby, byla řeč právě o nich a o tom, co čeká Českou republiku po skončení hlasování. Představil možný scénář, o kterém se příliš nemluví.

VIDEO „Poučení Milošem Zemanem.“ Politolog Kubáček před kamerou PL odhalil povolební vývoj, jaký tu dosud nebyl
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Pořad Horké téma s Janem Kubáčkem

Pro mnohé možná poněkud překvapivě Kubáček prohlásil, že tyto volby jsou specifické svou nudností, resp. snadnou zaměnitelností jednotlivých stran. V předvolební kampani mu scházela jistá dynamika. Možná i proto dnes až třetina voličů váhá, koho bude v těchto dnech volit. Občané si prý uvědomují, že jsme na určité existenční křižovatce, zajímá je, zda si udrží práci, kolik budou vydělávat, jakou pak budou dostávat penzi a jak kvalitní život povedou.

„To jsou obrovská témata, po nichž je velký zájem a velké volání, a politici vlastně se tváří, jako by všechno bylo v pořádku, všechno sluníčkové, všechno v pohodě a jako by tu fungovalo určité bezčasí,“ poznamenal politolog.

Může dojít k poměrně velké depresi voličů

Kubáčkovi se zdá, že politici se do značné míry kampaní promlčeli a do určitých témat se nechali spíš dotlačit. Chybělo prý nějaké silné téma, o které by se politici střetli. Spor se vedl jen o Andreje Babiše. Podle Kubáčka to povede k tomu, že voliči budou vyvažovat, budou váhat, zda hlasovat pro Babiše či proti němu, ale po volbách budou konfrontováni s tím, že po volbách se zjistí, že koalice bez Babiše nepůjde, nebo že Babiš nebude tak silný, aby mohl prosadit všechno, co by prosadit chtěl. To může vést k další frustraci voličů.

„Může dojít k poměrně velké depresi, k určitému propadu nějaké naděje, nějakého očekávání,“ varoval Kubáček.

Svým způsobem se prý možná vrátíme do počátku 90. let minulého století, kdy byl silným lídrem Václav Klaus, pak ve Sněmovně bylo několik slabších stran, ale i v ODS bylo několik frakcí, takže jsme nakonec měli v Parlamentu vlastně asi osm stran, k čemuž podle odhadů směřujeme dnes.

Pakliže se Piráti Ivana Bartoše dostanou do Sněmovny, Kubáček jim jednoznačně doporučil zůstat v opozici. Zkušenost Zelených z dob Martina Bursíka nebo Věcí veřejných Víta Bárty by měla být pro Piráty poučením. Piráti se nejprve budou muset naučit parlamentní práci a práci v týmu. Slabinou Pirátů je i to, že někteří voliči je vnímají jako levicovou stranu, jiní jako stranu spíše pravicovou, a oběma těmto skupinám voličů bude obtížné, ne-li nemožné, vyhovět.

Pokud tedy volby dopadnou tak, že do Sněmovny vstoupí silný Babiš a několik slabších stran, jak vznikne vláda?

„Já sám mám hypotézu, která se tady zatím příliš neobjevuje. Myslím, že bude řešena mezi Andrejem Babišem (ANO) a prezidentem Milošem Zemanem. Té já pracovně říkám ‚poučení Milošem Zemanem‘. Je dost dobře možné, že Andrej Babiš se do poslední chvíle bude pokoušet vystavět menšinovou vládu, která jednorázově dostane podporu, a posléze si bude hledat nad jednotlivými tématy ad hoc podporu od jednotlivých politických subjektů. Myslím si, že pro Andreje Babiše by byla komfortní v tom, že by byla postavena osobnostně na něm, byla by jiná v tom, že by šla po pestrých tématech, jak levicových, tak pravicových, tak středových, a už v minulosti se ukázalo, že Andrej Babiš, jestli něco dobře ovládá, tak velmi dobré vyjednávání u jednotlivých subjektů. Tomuto řešení by napomohlo, kdyby se do Sněmovny dostalo několik trpaslíků,“ konstatoval Kubáček.

Politolog Jan Kubáček hostem pořadu Horké téma

Další možností je v podstatě obnovení koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL, ale s jinými osobami.

Důležité prý také bude, kolik propadne hlasů. Náš volební systém je takový, že propadlými hlasy posiluje vítěze voleb. Záleží, kolik těchto hlasů bude.

Politolog Kubáček prý příliš nevěří v to, že se zrodí nějaká široká koalice proti Andreji Babišovi. Byla by to nestabilní vláda, ze které by navíc maximálně vytěžil Andrej Babiš, protože by sám sebe mohl znovu a znovu vykreslovat jako oběť stávajícího politického systému. Sehrál by roli velkého mučedníka, kterou dobře umí. V příštích volbách by tedy Babiš mohl silně zabodovat.

Nemluvě o tom, že proti této široké koalici se s vysokou pravděpodobností postaví prezident Miloš Zeman. 

V druhé polovině rozhovoru se znovu vrátil k předvolební kampani a podivoval se nad tím, jak si šéf hnutí ANO v kampani počínal.

Babišovi podle Kubáčka uškodila kauza Čapí hnízdo, která je pro voliče snadno uchopitelná a problematická. Tato kauza mohla odradit váhající voliče, kteří rozhodnou o tom, zda Babiš bude silným premiérem, nebo bude muset dlouho vyjednávat o vládě, nebo premiérem dokonce nebude.

„Řeknu to otevřeně. Myslím si, že před těmi čtyřmi roky byla ta jeho kampaň nápaditější. Měla dynamiku, měla gradaci, měla švih. ... Mě překvapilo zejména, že to Babiš nepojal jako referendum o něm, o jeho premiérství. Až ke konci došlo na lithium a objevila se smlouva s voličem, po vzoru Topolánka, Trumpa a jiných. Teprve pak měla nějaký jakoby premiérský náboj,“ podotkl Kubáček.

Pár slov Kubáček přidal i k TOP 09 a k Miroslavu Kalouskovi. „Pro TOP 09 jsou to opravdu osudové volby a na křižovatce. Ono se může stát, že TOP 09 těsně uspěje, ale ze Sněmovny bude vykroužkován Miroslav Kalousek. A to bude potom zajímavá situace, když tam bude několik poslanců bez Miroslava Kalouska, jestli to ti poslanci zvládnou bez něho, profilovat se a držet jakoby tu vlajku TOP 09 dál, a zároveň jestli vlastně má TOP 09 témata, která mohou přežit Miroslava Kalouska,“ pravil Kubáček.

Ale i kdyby se Kalousek do Sněmovny nedostal, z veřejného dění by podle politologa velmi pravděpodobně nezmizel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…