VIDEO Pozor! Sestřelení? Pád letadla v Íránu: Obrat. Nové informace. A promluvil Zelenský

08.01.2020 20:36

Spekulace ohledně možných příčin pádu ukrajinského letounu PS752, mířícího z Teheránu do Kyjeva, se snaží prostřednictvím svých sociálních sítí mírnit ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Po setkání vlády dnes večer uvedl, že bude do Íránu vypravena vyšetřovací komise s odborníky, kteří neštěstí pečlivě vyšetří. Mezitím však stále sílí spekulace, zdali za pádem stroje se 176 lidmi na palubě nemohl útok íránské vzdušné obrany na americkou vojenskou základnu v Iráku. Americký Federální úřad pro letectví mezitím nad Irákem, Íránem a přilehlými oblastmi vyhlásil bezletový prostor pro civilní letouny. Následovala i řada aerolinek.

VIDEO Pozor! Sestřelení? Pád letadla v Íránu: Obrat. Nové informace. A promluvil Zelenský
Foto: Repro Youtube
Popisek: Íránská raketa Fatáh 313

Letoun ukrajinských aerolinek Ukraine International Airlines havaroval zhruba tři minuty po vzletu z teheránského Letiště Imáma Chomejního. Cílovou destinací letu číslo PS752 měl být Kyjev. Na palubě stroje Boeing 737-800 zahynulo všech 176 lidí.

Anketa

Prospěla existence TOP 09 české demokracii?

4%
96%
hlasovalo: 26425 lidí


Stroj měl podle letových dat vystoupat do 2,4 kilometru, načež přestal odpovídat. Zřítil se šedesát kilometrů od íránského města Parand. Vyrobený byl před necelými čtyřmi roky.

Podle ukrajinského ministra zahraničí Vadyma Prystajka bylo na palubě 82 Íránců, 63 Kanaďanů, 11 Ukrajinců – dva pasažéři a devět členů posádky, dále deset Švédů, čtyři Afghánci, tři Němci a tři Britové.
Video zobrazující pád ukrajinského latadla:

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se kvůli tragédii rozhodl přerušit svou dovolenou v Ománu. Příbuzným obětí havárie kondoloval a varoval před nepodloženými spekulacemi. „Velice prosím všechny, aby se před oficiálními vyjádřeními zdrželi spekulací a zveřejňování neprověřených verzí ohledně katastrofy,“ napsal ukrajinský prezident na svém facebookovém profilu a doplnil, že se dnes večer do Íránu vypraví letadlo s odborníky, kteří příčiny neštěstí vyšetří. Doplnil též, že i bez ohledu na závěry vyšetřování katastrofy započne kontrola všech civilních ukrajinských letadel.



Prezident tak nepřímo popřel tvrzení, že za pádem letadla stojí technické příčiny, o nichž hovořily první odhady. „Předpokládá se, že pád letounu způsobily technické problémy,“ řekl krátce po nehodě agentuře Fars mluvčí letiště v Teheránu Ali Kashani. A za technickou závadu označili příčinu neštěstí i pracovníci ukrajinské ambasády v Teheránu. Ti tvrdili, že za pád stroje mohlo selhání motorů. Následně však toto tvrzení stáhli.

Anketa

Kdyby Milion chvilek uspořádal akci kousek od vašeho domu, co byste udělali?

hlasovalo: 30131 lidí
Nehoda ukrajinského dopravního letadla vyvolala dohady, jestli se nestalo náhodným cílem íránské vzdušné obrany, která jen krátce předtím vystřelila na americkou vojenskou základnu v Iráku dvaadvacet balistických střel.

Tento útok sice, jak potvrdil i sám americký prezident Donald Trump, nezranil žádného Američana ani amerického spojence, velké obavy ovšem způsobil právě u institucí zodpovědných za civilní letectví i u samotných aerolinek. Americký Federální úřad pro letectví tak v úterý zakázal americkým leteckým společnostem operovat ve vzdušném prostoru nad Irákem, Íránem, Ománským zálivem a Perským zálivem. Lety mířící přes vzdušný prostor Íránu po útocích přesměrovaly také Air France, Singapore Airlines či  Malaysia Airlines.

Právě Malaysia Airlines reagovaly preventivně zřejmě i z důvodu předchozí havárie z roku 2014, kdy si 298 životů vyžádala havárie jejich stroje nad východem Ukrajiny. Podle vyšetřovací komise za pádem letadla stál zásah ruské rakety protiletadlového kompletu Buk.

Ohlasy na noční útok a zhoršující se situaci v Íránu přicházejí i od americké veřejnosti. Američané věří, že je pravděpodobné, že Spojené státy budou v příštích několika letech s Íránem ve válečném konfliktu.

Průzkum agentur Reuters a Ipsos Mori, provedený tři dny po útoku na íránského velitele Kásima Sulejmáního, ukázal, že si možnost blížícího se konfliktu mezi oběma zeměmi velmi uvědomuje až 71 procent lidí. Konflikt v nejbližších letech přitom ještě v květnu loňského roku pokládalo za reálný jen 51 procent Američanů. Málo pravděpodobný scénář války je jen pro 17 procent amerického obyvatelstva a pro pět procent je pak zcela nepravděpodobný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…