VIDEO Prezident Zeman jednal s Putinem. A pak pronesl zásadní slova k domácímu dění

14.05.2017 15:47

REPORTÁŽ UVNITŘ VIDEO Prezident Miloš Zeman zamíří do Ruska, kam ho na státní návštěvu pozval Vladimir Putin při jejich nedělním setkání v Pekingu. V čínské metropoli se na summitu k nové Hedvábné stezce setkal s generálním tajemníkem OSN, který prý hodlá prosazovat Zemanem žádanou antiteroristickou rezoluci. Prezident se vyjádřil i k domácí politické krizi.

VIDEO Prezident Zeman jednal s Putinem. A pak pronesl zásadní slova k domácímu dění
Foto: Archiv PL
Popisek: Setkání prezidenta Česka Miloše Zemana s prezidentem Ruska Vladimirem Putinem při návštěvě Číny

„Dřel jsem jako kůň,“ vypůjčil si Zeman větu expremiéra Petra Nečase o tehdejší šéfce svého kabinetu. Prezident tak chtěl vystihnout svůj náročný program během pobytu v Číně.

Dosud promluvil na obřím mezinárodním fóru k projektu nové Hedvábné stezky, jednal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, ruským prezidentem Putinem, šéfem Organizace spojených národů či šéfem největší banky světa, čínské ICBC, která vstupuje na český trh.

Prezident Zeman v reakci na projekt nové Hedvábné stezky odmítl, že by Čína chtěla vyvážet na Západ své pojetí lidských práv. „Přístup k lidským právům se nevyváží. To platí oběma směry. Za další, ve svém vystoupení jsem zdůraznil, že odhadovaný objem výdajů na realizaci Hedvábné stezky je 12krát vyšší, než byl Marshallův plán. I ekonomický analfabet naprosto pochopí, že při takovém objemu jsou zde investiční i jiné možnosti pro celou řadu českých firem, a já bych zdůraznil, že to jsou i firmy stavební,“ uvedla česká hlava státu.

Podrobněji pak prezident novináře seznámil s obsahem svého jednání s ruským prezidentem Putinem. Hovořili spolu kromě jiného o Zemanově cestě do Ruska, která by se měla nejspíš konat letos na podzim. „Kromě Moskvy navštívím ještě Jěkatěrinburskou oblast a Tatarstán, což je nejbohatší ruská gubernie,“ konstatoval.

Výrazný posun podle Miloše Zemana zaznamenala jeho dlouhodobá iniciativa proti mezinárodnímu terorismu. V rámci OSN totiž už dvakrát navrhoval přijetí antiteroristické rezoluce, která by boj proti těmto složkám koordinovala.

„Byl jsem velmi mile překvapen vývojem v oblasti protiteroristické rezoluce. Po dlouhé době jsem se setkal s generálním tajemníkem OSN António Guterrésem, s nímž jsem se setkával v době, kdy on byl premiérem Portugalska a já českým premiérem. Potěšilo mě, že mě po dvaceti letech poznal, a dohodli jsme se na návštěvě Prahy. Generální tajemník Guterrés vydal deklaraci, kde konstatuje, že protiteroristická rezoluce je v Radě bezpečnosti OSN stále předmětem pochybností a sporů, protiteroristickou agendu si vezme pod sebe sám,“ zmiňoval.

„Ruský ministr zahraničí Lavrov říkal, že mu Guterrés vedení tohoto protiteroristického útvaru nabídl. Nikoli tedy osobně Lavrovovi, ale ruské straně. Byla to i trošku milá a komická situace, kdy prezident Putin Lavrovovi říká: to jsem nevěděl. A Lavrov: no, protože mi to Guterrés navrhl teprve dnes,“ popsal prezident Zeman.

V reakci na novinářský dotaz se Miloš Zeman podrobněji vyjádřil k chystanému udělení milosti pro Jiřího Kajínka. Konkrétně zda touto milostí neporušuje svá vlastní pravidla. Stanovil si totiž, že omilostní jen člověka trpícího těžkou nemocí, pokud nespáchal těžký trestný čin. Každé pravidlo podle něho ale má svoji výjimku a tou je Kajínek. Dodejme, že v jeho případě panují od počáku pochybnosti, nepodařilo se obnovit proces a Kajínek celá desetiletí trvá na své nevině.

„V rámci své kompetence jsem se rozhodl a kvůli pochybnostem považuji za nezbytné tuto milost udělit. Mimochodem, četl jsem zase několik hlupáčků, kteří tvrdili, že tím něco překrývám, konkrétně vládní krizi. Chci konstatovat, že tento úmysl jsem v zásadě oznámil na setkání s občany v Čáslavi v době, kdy ještě žádná vládní krize nebyla,“ uvedl Zeman.

Českého prezidenta v Číně čeká ještě několikadenní program. Během neděle se zúčastní slavnostní večeře v rámci fóra o nové Hedvábné stezce. Během pondělí se bude opět účastnit tohoto summitu a večer se přesune do Nankingu. Tam následující den kromě jiných jednání uctí prezident Zeman památku obětí tzv. nankingského masakru. Poslední destinací bude Šanghaj, kde je na programu několik ekonomických jednání nebo schůzka se starostou Šanghaje, finanční metropole Číny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…