VIDEO Prezident Zeman před aplaudujícím izraelským parlamentem: Někteří Evropané se chovají k Izraeli jako zbabělci, je to ostudné. Lépe zemřít ve stoje, než umírat na kolenou

26.11.2018 16:52

Prezident Miloš Zeman v neděli odletěl na státní návštěvu Izraele. Dnes mimo jiné promluvil na půdě izraelského parlamentu – Knesetu. Zeman je vůbec prvním českým politikem, kterému se dostalo této cti. Hlava státu vzkázala občanům Izraele, aby hrdě bránili svou zemi před teroristy a neumírali na kolenou.

VIDEO Prezident Zeman před aplaudujícím izraelským parlamentem: Někteří Evropané se chovají k Izraeli jako zbabělci, je to ostudné. Lépe zemřít ve stoje, než umírat na kolenou
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman a prezident Státu Izrael Reuven Rivlin

Miloš Zeman věnoval na půdě izraelského parlamentu pozornost terorismu, speciálně islámskému terorismu. Český prezident mimo jiné konstatoval, že Evropa měla možnost zastat se Židů a Státu Izrael a třikrát selhala. Poprvé selhala, když nepomohla většímu množství Židů prchajících před Adolfem Hitlerem. Ale většinou tak neučinila.

V roce 1973 byl Izrael vystaven bojkotu ze strany Evropy, s výjimkou Portugalska.

Naposledy Evropa Izrael zklamala, když na půdě Evropského parlamentu mohla promluvit palestinská teroristka. Zeman narážel na projev Leily Khaledové. „Je to ostuda pro Evropský parlament a všechny Evropany,“ zdůraznil Zeman. Evropané se občas ve vztahu k Izraeli chovají jako zbabělci. „Je to ostudné, že,“ zaznělo z úst prezidenta Zemana.

„Je nutné neustále vyjadřovat solidaritu s Izraelem, protože pokud zradíme Izrael, zradíme i sami sebe,“ zdůraznil Zeman.    

„Je lepší zemřít ve stoje než umírat na kolenou. Drazí přátelé, přeji vám, abyste vedli hrdý život ve stoje,“ řekl také Zeman.

Nikoli poprvé konstatoval, že by rád viděl českou ambasádu v Jeruzalémě. Prozatím tam otevírá český dům, ale je připraven udělat vše pro to, aby se nakonec ambasáda přesunula do Jeruzaléma. Sám sebe vidí jako největšího přítele Izraele v České republice.

„Nejsem diktátor, bohužel, ale slibuji, že se vynasnažím, abychom dosáhli i třetího kroku po otevření honorárního konzulátu a Českého centra v Jeruzalémě. A můžete hádat, jaký ten třetí krok bude,“ naznačil Zeman.

O přesunutí ambasády do tohoto slavného města Blízkého východu rozhodl i 45. prezident USA Donald Trump.

Večer českého prezidenta čeká státní večeře pořádaná jeho izraelským protějškem Reuvenem Rivlinem. V úterý čeká Zemana ještě oběd s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Kromě toho český prezident otevře České centrum v Jeruzalémě.

Ve středu se hlava státu vrátí do vlasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…