VIDEO Příliš odhalená Jennifer Lopez v Maroku a následný "skandál"? O tom píše diplomat Kmoníček

01.08.2015 10:42

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta České republiky Hynek Kmoníček se pro dnešní MF Dnes zamyslel nad rolí Maroka v severozápadní Africe. Podle něj bychom měli být za Maroko vděční.

VIDEO Příliš odhalená Jennifer Lopez v Maroku a následný "skandál"? O tom píše diplomat Kmoníček
Foto: hns
Popisek: Hynek Kmoníček

Kmoníček vzpomněl na hudební festival Mawazine, kde mimo jiné vystoupila i Jennifer Lopez. Vystoupení zpěvačky se podle diplomata stalo další frontovou linií dlouhého zápasu konceptu marocké občanské monarchie s těmi, kdo se cítí být v ohrožení tím, jak se marocká společnost stává modernější, tedy liberálnější. Zajímavé bezesporu bylo i to, že koncert přenášela v přímém přenosu marocká televize. A potom se začaly dít věci.

„Pobouřený lid podle politiků protestoval, ale jaksi nebyl nikde k potkání. Na rozdíl od nějakých 160 tisíc mladých lidí, kteří na koncert přišli. Jakési ‚vzdělávací sdružení‘, které odmítalo zveřejnit i svoje jméno, zažalovalo pořadatele koncertu i samotnou Lopezovou s tím, že prý koncertem ‚narušili veřejný pořádek a očernili ženskou čest a důstojnost‘. A krátce nato se přidal marocký premiér Abdelilah Benkirane, jenž zahájil vyšetřování stížností na marockou televizní radu,“ uvedl Kmoníček. 

Podle něj marocký premiér sledoval svým „vyšetřováním“ hlavně to, aby aféra přinášející jeho zemi ve světě nedobré jméno co nejrychleji zmizela. „Poukázala totiž na problém, který spočívá v tom, že marocká stále mládnoucí společnost – věk průměrného Maročana je dnes okolo 26 let – se začíná rychle vyvíjet do hodnotově typického středomořského státu, již ne úplně nepodobného třeba sousednímu Španělsku,“ poznamenal Kmoníček. 

„Tento vývoj vyvolává uvnitř společnosti zcela opačný tlak na vyšší islamizaci a návrat k tradičním hodnotám. Ty jsou však v Maroku v poměru k mnoha státům v oblasti naštěstí liberální. Maroko je dnes řídkým příkladem toho, že arabská společnost je schopna vytvořit si vlastní struktury demokratického státu. A tak tamní politici, kteří reprezentují konzervativní část společnosti, mohou volat po odvolání ministra, který podle nich málo brání ultraliberální kulturní politice. Zároveň takový ministr může zůstat ve funkci, jeho premiér si může stěžovat u mediální rady – a ta ho… odmítne. Ta marocká tak učinila s tím, že není cenzurní orgán a dohlíží jen na vysílací trendy, ne na jednotlivé pořady,“ uzavřel.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …