VIDEO Protesty v Íránu. „Ne abyste jim vypnuli internet,“ využil to Trump

12.01.2020 7:50

Írán v sobotu přiznal, že jeho ozbrojené síly ve středu sestřelily ukrajinské dopravní letadlo se 176 lidmi na palubě. Tvrdí však, že to bylo omylem. Důvodem byla podle sdělení armády lidská chyba. Přiznání armády vyvolalo masivní protesty íránských obyvatel, proti nimž zasáhla pořádková jednotka. Americký prezident Donald Trump přes svůj twitter Íráčanům děkuje za odvahu a vzkazuje, že za nimi stojí. Stejně tak se na sociální síti vyjádřil i americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

VIDEO Protesty v Íránu. „Ne abyste jim vypnuli internet,“ využil to Trump
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Protesty v ulicích Teheránu poté, co vláda přiznala sestřelení ukrajinského letadla (leden 2019)

Velitel letectva a protivzdušné obrany íránských revolučních gard generál Amír Alí Hádžízádeh přijal v sobotu ve státní televizi za sestřelení ukrajinského dopravního letounu plnou odpovědnost. „Přijímám úplnou odpovědnost. Raději bych zemřel, než abych se podílel na takovém neštěstí,“ řekl v íránské televizi.

Anketa

Prospěla existence TOP 09 české demokracii?

4%
96%
hlasovalo: 26425 lidí

Letadlo prý bylo považováno za nepřátelský cíl, jelikož prolétávalo v blízkosti citlivého vojenského zařízení, které patří elitním íránským revolučním gardám. Íránská armáda v prohlášení vyjádřila soustrast rodinám obětí a slíbila, že zdokonalí své systémy, ve snaze do budoucna takovýmto chybám předejít.

Íránský prezident Hasan Rúhání se za neštěstí omluvil, oznámil též, že se připravuje repatriace těl. Tragédii na svém twitteru označil za „neomluvitelný omyl“. Doplnil, že je nutné stanovit příčiny neštěstí a stíhat viníky.

Na palubě letadla bylo 82 Íránců, 63 Kanaďanů, 11 Ukrajinců – dva pasažéři a devět členů posádky, dále deset Švédů, čtyři Afghánci, tři Němci a tři Britové. Stroj byl na cestě z Teheránu do Kyjeva.

V samotném Íránu pak přiznání armády vyvolalo masivní protesty obyvatel. V Teheránu bylo na sobotní odpoledne po zveřejnění zprávy svoláno shromáždění k uctění obětí leteckého neštěstí, to následně přerostlo v protivládní demonstraci. Dav demonstrujících vykřikoval protistátní hesla, přičemž ajatolláha nazvali „vrahem“ a tamní režim označili za absolutistický.

Protesty se v hlavním městě i nadále vyostřily a proti demonstrantům zasáhla pořádková jednotka. Použit by i slzný plyn a vodní děla.

Šéf Bílého domu Donald Trump vyostřující se situaci sleduje a formou tweetu posílá odvážnému a dlouho utiskovanému lidu Íránu vzkaz: „Stál jsem za vámi od vstupu do úřadu a moje vláda s vámi bude stát dál. Bedlivě sledujeme vaše protesty a jsme nadchnuti vaší odvahou,“

V druhém tweetu pak apeluje na íránskou vláda, aby dovolila organizacím pro lidská práva informovat a dohlížet na protesty Íránců. „Nesmí dojít k dalšímu masakru poklidných demonstrantů nebo k odstavení internetu. Celý svět se dívá,“ zdůraznil Trump, který si své tweety nechal přeložit do perštiny.

Podobně se k situaci vyjádřil i americký ministr zahraničí Mike Pompeo, i on protestujícím v Íránu vyjádřil podporu. „Hlas íránského lidu zní jasně. Už mají dost lží, korupce, neschopnosti a násilí Íránských revolučních gard v Chameneího kleptokracii. Stojíme za íránským lidem, který si zaslouží lepší budoucnost,“ uvedl šéf americké diplomacie na svém twitterovém účtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…