VIDEO Protiislámský politik nahrál na internet něco, co muslimy rozzuří. Ale jemu to asi nevadí

22.06.2015 16:50

Kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders chtěl zveřejnit kresby proroka Mohameda v nizozemské televizi. Během volebních spotů jednotlivých stran. To mu v televizi nedovolili, tak alespoň natočil video na youtube. Informuje agentura Bloomberg.

VIDEO Protiislámský politik nahrál na internet něco, co muslimy rozzuří. Ale jemu to asi nevadí
Foto: Mwl.nl
Popisek: Kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders

Wilders je dlouholetým hlasitým odpůrcem Islámu, který od roku 2004 žil pod policejní ochranou. Jeho Svobodná strana má 12 ze 150 křesel v parlamentu. Na začátku května se zúčastnil výstavy kreseb proroka Mohameda, která se konala v Texasu a na kterou zaútočili dva ozbrojenci. Ti byli jedinými ztrátami na životech.

Ministerstvo spravedlnosti se vyjádřilo, že neodvysílání Wildersova spotu v televizi je problém mezi Wildersem a vysílací stanicí. Vláda se proti jeho počínání žádným způsobem nevymezila.

„Máme tu v Nizozemsku velkou svobodu projevu,“ řekl místopředseda vlády Lodewijk Asscher. „Je to skvělá věc. Jedna z těch, které dělají z Nizozemska svobodnou a příjemnou zemi. Ta svoboda znamená, že každý s ní může naložit, jak uzná za vhodné.“

Samotné video, které bylo zveřejněno v sobotu, má necelé tři minuty a skládá se z Wildersova proslovu a kreseb, na kterých je prorok Mohamed v různých situacích. Následuje překlad Wildersova sdělení.

„Před pár týdny jsem byl na výstavě kreseb proroka Mohameda v Garlandu v Texasu. Chvíli poté, co jsem domluvil, zaútočili na objekt teroristé. Islám a teroristé nechtějí, abychom publikovali tyto kresby. Ale teror a násilí nikdy neporazí svobodu projevu. A to je přesně ten důvod, proč musíme dělat to, v čem nám teroristé brání. Zeptal jsem se Rady nizozemského parlamentu, zda můžu tyto kresby zveřejnit v jejich budově. Odmítli. Ale i tak je důležité je zveřejnit. Je to jediný způsob, jakým zajistit, že teroristé nikdy nevyhrají nad svobodou projevu. A proto vám je dnes ukáži,“ přednáší Wilders.

Následuje sled obrázků proroka Mohameda, mezi nimiž je například vyobrazení Mohameda jako Charlese Mansona. Poslední obrázek je s textem, ve kterém probíhá rozhovor mezi prorokem a kreslířem.

„Mě nemůžeš nakreslit!' říká Muhamed, 'A proto tě kreslím,' odpovídá Bosch Fawstin, výherce kreslířské soutěže. To je všeříkající. Co nám nedovolí Islám a násilí ze strany teroristů, to stejně uděláme. A tomu říkáme: Svoboda projevu,“ končí Wilders svůj proslov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…