VIDEO Rasová válka v USA. Totální chaos. Policie? Nikde. Braň se, jak umíš

01.06.2020 20:28

Americké protesty, které zažehlo policejní násilí, začínají připomínat anarchii. Násilné nepokoje se z Minneapolisu rozšířily i do Filadelfie. Po internetu kolují videa a fotografie, jak se lidé snaží chránit svůj majetek a zkoušejí zajistit si bezpečí svépomocí. Proti vandalům vystoupil i basketbalista americké NBA, kterému hodlali zničit automobil.

VIDEO Rasová válka v USA. Totální chaos. Policie? Nikde. Braň se, jak umíš
Foto: Repro Youtube
Popisek: George Floyd při zákroku policisty

Vlna protestů vypukla v Americe v reakci na úmrtí černocha George Floyda při pondělním zatýkání policií v Minneapolisu. Floyd zemřel poté, co mu při zatýkání klečel bělošský policista několik minut na krku, i když muž opakovaně prosil, ať přestane, že nemůže dýchat.

Chaos zavládl během víkendu i v Los Angeles, Atlantě, Denveru, Seattlu či ve Filadelfii, kde se v obavách z neklidné noci vyhlásili zákaz nočního vycházení.

Video ukazující aktuální situaci ve Filadelfii zveřejnil na svém twitteru účet Breaking911 s popiskem „kompletní anarchie ve Filadelfii“.

Na zhruba čtyřminutovém videozáznamu lze vidět, jak vandalové rozbíjejí okna policejních aut, vyhazují z nich věci na ulici a skáčou po jejich kapotách. Některé skupinky vandalů policejní vozy kradou, společně je roztlačují a bez řidičů je nekontrolovatelně posílají po silnici, kde bourají do dalších policejních vozů.

Někteří odvážní američtí občané si s anarchisty musí poradit sami, jak ukazuje fotografie, kterou sdílí tentýž twitterový účet. Jeden z vandalů během divokých protestů rozbíjel okno jednoho ze zaparkovaných osobních automobilů, ale narazil – patřilo totiž hvězdě NBA, americkému profesionálnímu basketbalistovi J. R. Smithovi. Ten se vandalovi ihned postavil a díky svým tělesným proporcím ho během okamžiku sám zpacifikoval.

O tom, co smrt George Floyda rozpoutala, se diskutuje i v Česku. „Situace v USA by neměla těšit ani příznivce Donalda Trumpa, ani jeho odpůrce. Jeden z nejhorších průběhů epidemie, nezaměstnanost 24 %, země rozpolcená vzájemnou nenávistí a rozbitá protesty... Amerika se nestala velkou, a bude to problém pro celý svět,“ míní bývalý ministr financí Ivan Pilip.

Americký novinář působící v Česku Erik Best nazval George Floyda „Martin Šmíd Spojených států“. 

Dle deníku Daily Mail měl však George Floyd v trestním rejstříku nejeden škraloup, odseděl si například pět let za vloupání se střelnou zbraní.

Podle bývalého europoslance Pavla Teličky jsou současné nepokoje důkazem, že Trump neučinil Spojené státy velkými, jen rozdělenými. Ale podle ekonomky Markéty Šichtařové už nepokoje po karanténě a zastavené ekonomice byly na spadnutí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…