VIDEO Regulérní bitva! Slzný plyn, děla a hodně silná slova. Vítejte v Maďarsku, které se s uprchlíky nemazlí a toto vzkazuje světu

17.09.2015 9:08

Maďarsko na svých hranicích stále čelí vážným potížím s uprchlíky. Na hranicích se Srbskem dochází k násilným střetům a policie je nucena používat ke zklidnění vášní slzný plyn a vodní děla. Srbsko a Německo však takový přístup kritizují a považují jej za přehnaný.

VIDEO Regulérní bitva! Slzný plyn, děla a hodně silná slova. Vítejte v Maďarsku, které se s uprchlíky nemazlí a toto vzkazuje světu
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Nejostřeji se zatím na adresu maďarské policie vyjádřil srbský premiér Alexandar Vučić, jenž odsoudil chování maďarských úřadů a označil jej za brutální. Zároveň vyzval Evropskou unii, aby proti takovému jednání zasáhla a zabránila tomu, aby se problém vymkl kontrole. „Vyzývám Evropskou unii, aby na tento problém zareagovala. Členské státy EU by měly postupovat v souladu s jejími hodnotami. Pokud tak Brusel neučiní, najdeme sami způsob, jak na našich hranicích hájit evropské hodnoty,“ prohlásil srbský diplomat v průběhu své návštěvy Spojených států. V podobném duchu se v rozhovoru pro CNN vyjádřila také německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová, která zásah maďarských policistů proti uprchlíkům označila za „nepřijatelný a odporující evropským hodnotám“.

Video ze střetu mezi policií a uprchlíky je ZDE

Maďarská strana však jakékoli pochybení odmítá a upozorňuje na to, že pouze hájí své hranice a Schengen. „Naše úřady budou dělat vše proto, abychom zabezpečili schengenskou hranici,“ prohlásil v maďarské veřejnoprávní televizi předseda parlamentního výboru pro obranu a vymáhání práva Lajos Kósa a vyjádřil se také k e-mailové kampani lidskoprávních organizací, kteří vyzývají obyvatele evropského kontinentu, aby po maďarské vládě požadovali zrušení přísných imigračních zákonů a posílání uprchlíků zpět do Srbska. „Maďarsko tyto zákony přijalo pouze jako poslední možnost, a to s ohledem na zásadu proporcionality a coby způsob odstrašení dalších ilegálních narušitelů našich státních hranic,“ vysvětloval maďarský politik.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Maďarsko nyní fakticky odmítá veškeré žádosti o azyl od uprchlíků, kteří do země přicházejí ze Srbska. To ostatně potvrdil také mluvčí vládní strany Fidesz Bence Tuzson. „Vláda nepovažuje migranty přicházející z bezpečných zemí, jako je Srbsko, za uprchlíky. Jejich žádosti o azyl v naší zemi tak budou s největší pravděpodobností zamítnuty,“ nechal se slyšet Tuzson a zmínil také, že Maďarsko by potřebovalo na vyřešení migrační krize z evropských fondů 200 milionů eur, ale Evropská unie nabídla pokrýt tyto náklady jen částkou ve výši sedmi milionů eur. „To skutečně není mnoho. Vláda tak bude nucena k těmto účelům použít alespoň grant ve výši 640 000 eur, který byl původně určen na pomoc ohroženým skupinám obyvatelstva.

Celý text v angličtině je ZDE

O násilnostech na maďarsko-srbských hranicích informují všechna světová média. Německá televize ARD dokonce střet mezi maďarskými pořádkovými silami a uprchlíky popisuje jako „regulérní bitvu“. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun se aktuálně připojil ke kritice postupu maďarských úřadů vůči uprchlíkům, když prohlásil, že je celou záležitostí „naprosto šokován“. Rada Evropy pro lidská práva zase uvedla, že požádala Maďarsko o vysvětlení, jakým způsobem v praxi uplatňuje své nové předpisy. Vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres vyzval maďarské úřady, aby zajistila „neomezený přístup do své země“ pro ty, kteří utíkají před válkou a pronásledováním.

Další video z Maďarska si můžete prohlédnout ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…