VIDEO Roman Šmucler o českém zdravotnictví: Je to špatné. Jsme nejhorší

25.04.2018 15:40

Lékař, scenárista a moderátor Roman Šmucler se rozhodl bez obalu promluvit o situaci v českém zdravotnictví. Vůbec prý není pravda, že je naše zdravotnictví špičkové. Naše zdravotnictví je na tom v mnoha ohledech hodně špatně. Přitom podle Šmuclera existuje relativně jednoduchý nástroj, který by mohl situaci vyřešit. Ten nástroj se jmenuje trh a v něm existující možnost si připlatit. Tato slova budou na mnoho lidí působit jako červený hadr na býka, ale Šmucler si na nich trvá. A vysvětluje proč.

VIDEO Roman Šmucler o českém zdravotnictví: Je to špatné. Jsme nejhorší
Foto: top09.cz
Popisek: Roman Šmucler

Miliardář Pavel Sehnal (ODA) přivítal ve své internetové televizi BlueTV stomatochirurga, specialistu na laserovou a estetickou medicínu, vysokoškolského pedagoga, podnikatele, moderátora a scenáristu Romana Šmuclera.

Hned na úvod se od něj dozvěděl, že současný ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch má prý s resortem velké plány. Nejdůležitější věcí, na které pracuje, má prý pojišťovny přivést k tomu, aby se na jedné straně chovaly ekonomicky a na straně druhé více myslely na to, že tu jsou především pro pacienty. V tomto směru prý Šmucler Vojtěcha plně podporuje.

„První věc je, aby ty pojišťovny vládly ekonomicky, čili konečně se vrátit k principu, že já si platím zdravotní pojištění a ta pojišťovna se o mě musí postarat. Na kvalitu péče dohlédne lékařská komora, a tím to končí. Nějaký právní rámec tomu dá Ministerstvo zdravotnictví,“ podotkl Šmucler. Dnešní systém je nastaven tak, aby se udržely v chodu nemocnice. To znamená, že někdy je pacient v nemocnici příliš dlouhou dobu, aby za něj nemocnice dostala víc peněz, nebo je v nemocnici příliš krátkou dobu, protože nemocnice musí protočit tolik a tolik pacientů.

Bude také důležité, aby praktičtí lékaři obsloužili více pacientů a dokázali jim pomoct, posílali je do nemocnic jen v případech, kdy to bude opravdu potřeba. Podle Šmuclera totiž máme mnohem víc hospitalizovaných lidí v nemocnicích než třeba Rakušané, ale naši lidé žijí kratší dobu.

„Čili to zdravotnictví zjevně nefunguje. Ta fráze, kterou tady poslouchám celé roky o špičkovém zdravotnictví evropské úrovně, jistě platí v IKEM, platí v motolské nemocnici, já doufám, že jsou spokojení i moji pacienti, ale bohužel to neplatí v pohraničí,“ zdůraznil host. „My se musíme postarat, aby lidi na naší straně hranice se Saskem nežili o deset let míň než ti Sasové. Nebo Bavoři. To nejsou jiný lidi,“ pokračoval Šmucler. „Čili to zdravotnictví zoufale selhává v tom, že se o ty lidi nikdo systematicky nestará, jak by měl, dostávají se pak do nemocnic, tam se dělá zbytečně moc vyšetření a ten systém je strašně nákladný,“ varoval.  

Když já jsem cinkal klíči, chtěl jsem, abychom si žili jako Němci

Ministr by tohle měl řešit. Trochu složitěji už se však odpovídá na otázku, s kým bude své plány ministr prosazovat. Pokud by to bylo s ODS, jistě by výsledné zákony vypadaly jinak, než když je podpoří ČSSD a KSČM. Některé nemocnice, třeba porodnice, kde se provádí sto porodů ročně, by se podle Šmuclera měly zavřít, protože jsou ekonomicky naprosto nevýhodné, ale politici k tomuto kroku nenajdou odvahu. „Tady je společenská dohoda, že můžete krást, jak chcete, hlavně když bude zdravotnictví bez poplatků,“ podotkl ironicky host.

V Praze je nepochybně zdravotnictví na slušné úrovni, ale na Karlovarsku nebo Opavsku už je to jiné. Naše zdravotnictví je nejhorší ze Západě. Pokud se chceme srovnávat třeba s Ukrajinou, jsme na tom stále ještě dobře, ale Šmucler má za to, že bychom se měli poměřovat spíš s Němci, a tady notně zaostáváme. Ve kvalitě stomatologické péče asi až o deset až patnáct let.

„Přitom když já jsem cinkal klíčema, když byla ta revoluce, při který jsem byl bit, ale také jsem byl jeden z organizátorů tý věci, tak já jsem jako cinkal klíčema, abychom žili jako ti Němci, což byli vždycky naši spoluobčané. Že jsme přece podobnej národ. A ne že se budeme propadat v parametrech péče směrem k Bulharsku,“ pravil Šmucler.

V českém zdravotnictví podle Šmuclera chybějí peníze. Zaměstnanci a zaměstnavatelé prý na zdravotním pojištění platí dost, ale český stát selhává. „Stát platí ani ne polovičku toho, co by měl, ale říká, že je to špičkový,“ vykreslil nelichotivý obrázek Šmucler. Tohle by se podle jeho názoru mělo změnit.   

Trh nám pomůže

Posléze se znovu vrátil k tomu, že čeští praktičtí lékaři musejí své pacienty opravdu znát. A pokud bude třeba, mohou praktičtí lékaři své pacienty poslat k superspecialistovi. Tuhle specializaci prý zajistí jedna věc. „To je věc, které všichni věříme, kromě zdravotnictví, protože tam si myslíme, že je to něco speciálního, a ta věc se jmenuje trh,“ podotkl Šmucler.

Problém našeho zdravotnictví prý je, že stále fungujeme na socialistickém principu, který říká, že musíme stihnout třeba 100 pacientů za čtyři hodiny, a v tu chvíli nemáte čas si s pacienty povídat. Když se najde někdo, kdo si koupí čas lékaře, dozví se od něj spoustu informací, že léčba má ty a ty alternativy, dá se to udělat tak a tak, a pacient má čas si všechno rozmyslet. V našem systému to však takhle nefunguje. Bohužel, protože u nás si lidé nemohou připlatit a ten čas lékaře si koupit.

„Máte operaci za 100 tisíc, a kdybyste mohl mít za pět tisíc míň bolesti a třeba by vám déle vydržela ta operace, no tak já myslím, že spousta lidí by si to zaplatila,“ vyjádřil svůj názor Šmucler. To, že to takhle nejde, je prý vůbec to nejshnilejší v našem systému.

Měli bychom si prý uvědomit, že tu fakticky neexistuje konkurence mezi pojišťovnami. Buď bychom měli mít jednu jedinou státní pojišťovnu a pak několik soukromých, nebo jen soukromé. Ale také pojišťovny by si měly opravdu konkurovat. Takové pojišťovny nemají soutěžit skrze nesmyly – poukázky do bazénu – mají soutěžit v poskytování zdravotnických služeb. Občané by také měli mít právo neplatit pojišťovnám nic, ale s tím, že když pak půjdete k doktorovi, tak mu jeho práci zaplatíte na dřevo.

Bez EU bychom se propadli do větších hrůz

Přitom jako členský stát EU bychom měli lidem umožnit připlácet si za služby, pokud o to lidé mají zájem. Jde o základní právo, které by nemělo být lidem odpíráno. „My tím jinak normálně porušujeme lidský práva. Úkolem zdravotnictví není, aby bylo zadarmo, ale aby lidi déle žili a aby je to nebolelo,“ zdůraznil Šmucler.

Host v této souvislosti konstatoval, že odchod z EU by nás poškodil. „Samozřejmě bychom se propadli do větších hrůz, protože EU nás nutí to trošku dělat dobře,“ zdůraznil Šmucler. Politici z východní Evropy, kam řadí i nás, prý dělají jednu velkou chybu. Když přijedou na jednání do Bruselu, tak se ráno podepíšou na prezenční listinu a pak jdou pryč. Zatímco Němci tam sedí a jednají s ostatními. Přitom kdybychom se domluvili se Slováky, s Maďary a s Poláky, tak bychom mohli prosadit řadu věcí, ale sami se o tuto možnost připravujeme. Řada evropských států se ptá svých občanů na názory. Ne v referendech, ale skrze možnost připomínkovat to či ono. To zatím v České republice chybí.

Než se rozloučil s diváky, prozradil jim, že má ještě i úctu k politikům, protože ví, že za nimi je kus práce. Když chcete dělat vrcholovou politiku, podle Šmuclera musíte pracovat na plné obrátky. Proto se zatím Šmucler do politiky nechystá, byť ho velmi rozčiluje třeba představa, že by mohlo dojít na Czexit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…