VIDEO Ruská mládež studující v Praze promluvila k situaci ve své vlasti. Stojí za to vidět

17.04.2017 9:32

Nedávné protesty proti korupci neprobíhaly jen v Rusku, ale i v Praze. Redaktoři Rádia Svoboda při té příležitosti položili několik otázek účastníkům tohoto protestu, ruským studentům žijícím v Česku. Takto vzniklé video umístilo Rádio Svoboda na sociální síti.

VIDEO Ruská mládež studující v Praze promluvila k situaci ve své vlasti. Stojí za to vidět
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Ruská vlajka

Nejprve se redaktoři studentů zeptali, proti čemu se v Praze protestovalo? „Abychom ukázali, že toto téma rovněž vnímáme. Chceme se účastnit politického života své země a vyjadřovat své názory. Probudit se z toho mnohaletého kómatu, kdy vládlo naprosté ticho a kdy všichni všechno chápali, ale nikdo nic neříkal,“ říká student Maxim z Omsku.

„Lidem došla trpělivost. Jde o hulvátské chování státní moci k lidem. Zvláště od Dmitrije Medveděva,“ říká studentka Alena z Novosibirsku.

„Přišli jsme také proto, abychom podpořili ty, kteří 26. března vyšli do ulic v celém Rusku,“ říká studentka Kristina z Kaliningradu.

Rádio Svoboda se pak studentů zeptalo, zda dostali oni nebo jejich přátelé za účast na daném shromáždění zaplaceno.

Anketa

Myslíte, že Donald J. Trump vojensky udeří proti Severní Koreji?

hlasovalo: 4469 lidí

„Žádná taková nabídka nepřišla, bohužel. Kdyby zaplatili, bylo by to fajn. Ale nezaplatili. Přišli jsme, obětovali hodinu svého času. Zadarmo, nadšenci. Nebylo to holt na podporu Putina. To by zaplatili, 800 rublů, 500, nebo kolik jim platí. V Moskvě to podle mých známých ještě nedělají tak bezostyšně a nepokrytě, ale jsem v kontaktu i s lidmi z jiných měst a vím, jak je tam ženou ve skupinách. ‚Pokud nepůjdeš podpořit Putina, nedostaneš zápočet‘,“ říká student Rostislav z Moskvy.

„Byl jsem v kontaktu s organizátorem z mého města, z Omsku. Je to mladý student, asi stejně starý jako já. A všechno to dělali z vlastní iniciativy. Založili bankovní účet, kam lidé podle svých možností přispívali na uspořádání,“ uvedl Maxim.

„Nevím, kolik by bylo třeba někomu zaplatit, aby se zúčastnil nepovoleného shromáždění,“ říká studentka Alena.

Redaktoři Rádia Svoboda se také studentů zeptali, zda pozorují nárůst rusofobie v Česku. Ve videu je vidět titulek ruských novin „Rusové jsou rozčarováni Evropou a vracejí se domů“. „V ruských médiích o tom čtu hodně, ale protože žiju tady, vím, že jde o naprostou lež, protože mám mnoho přátel mezi Čechy i Slováky a o žádné rusofobii nemůže být ani řeč,“ říká Alexandr z Tomsku.

„Mými sousedy, vlastně i přáteli, jsou Američané. Jediné, co slýchávám, je ‚I love Russia‘. Tak tohle mi říkají,“ uvádí Rostislav.

„Všiml jsem si, že naši lidé opouštějí Česko, ale z trochu jiných důvodů. Potíž je v tom, že jejich rodiče nemají dost peněz na to, aby je tady nadále podporovali. A tato repatriace je způsobena spíše krizí v Rusku,“ uvedl Maxim.

Další otázka, kterou redaktoři Rádia Svoboda studentům položili, byla, koho byste chtěli vidět prezidentem Ruska po volbách v roce 2018. „Koho bych chtěl, nebo kdo bude? Bude Putin. Pochybuji, že nastane ten zásadní okamžik, kdy se v Rusku něco změní. Já vlastně nepodporuji ani Navalného. Putina samozřejmě už vůbec ne. Lidé by měli zjistit, že pokud se změní státní moc, že k tomu prostě může dojít. Že se vláda mění, že se můžeme pokusit o změny k lepšímu,“ říká Rostislav.

„Myslím si, že jakákoliv alternativa k současné moci je dobrá. Tím spíše, pokud jde o alternativu, která má program atraktivní pro lidi. V případě nezmanipulovaných voleb může být Navalnyj silnou konkurencí,“ říká další student.

„Jediné, z čeho mám u Navalného trochu obavy, je jeho vůdcovský typ. On samozřejmě hodně mluví o demokracii, o změnitelnosti státní moc. Bála bych se, že by se Navalnyj mohl stát příštím vůdcem, carem,“ svěřila se jedna ze studentek.

Další otázku, kterou redaktoři položili studentům, byla, zda se vrátí do Ruska. „Rád bych žil v Rusku, rád bych studoval rodnou řečí. Byl bych rád, kdybych neměl starosti s vyřizováním a prodlužováním víza na policii. Doma je to opravdu jednodušší a cítíš se pohodlněji, ale... A to mě štve, že kvůli naší mocenské špičce, úředníkům a dalším jsem musel odjet studovat do Evropy, i když bych s radostí studoval na univerzitě v Rusku,“ říká student Rostislav.

„V Evropě se mi moc líbí. Žije se tady velmi příjemně a pohodlně. Ale mám takový vnitřní pocit, který mě táhne zpět domů,“ svěřila se jedna ze studentek.

„Je těžké odpovědět na takovou otázku, pokud jsi v prváku a nevíš, kolik tady budeš vydělávat,“ řekl další student.

„Vracet se do země, v níž všechny sociální výtahy míří někam dolů do přízemí, zatím nevidím žádný smysl, i když bych si to moc přál,“ říká student Maxim.

„V Moskvě jsem pracoval ve vládní instituci a viděl jsem, jak to funguje. Jak v Rusku zahajují provoz knihovny. Když všechno je divadýlko. Jestli mě teď uvidí mí někdejší nadřízení. Když nakupují počítače. Když dorazí ministr, tak je dávají tam, kde má projít, protože ostatní jsou nefunkční a ty dávají do jiných pater. Takže promysleli cestu pro ministra, nechali tam funkční a sedí. A tak se nakupuje zařízení, sám jsem to dělal. Viděl jsem zlodějinu v nejnižších patrech. A co se děje nahoře, to si ani neumím představit,“ dodal student Rostislav.

Celé video je ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…