VIDEO Seďte radši doma. Imigrant vtipálek vysvětlil Syřanům, jak se žije ve Švédsku a svět se z jeho díla válí smíchy

25.08.2015 14:43

BBC informuje o syrském uprchlíkovi Mahmúdu Bitarovi, který prostřednictvím krátkého humorného videa boří některé mýty o životě ve Švédsku. Bitar se díky svému počinu stal dle britské veřejnoprávní stanice „celebritou“ na švédských sociálních sítích.

VIDEO Seďte radši doma. Imigrant vtipálek vysvětlil Syřanům, jak se žije ve Švédsku a svět se z jeho díla válí smíchy
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Nejezděte do Švédska a když už se od svého plánu nenecháte odradit, tak o tom aspoň více přemýšlejte,“ tak by se dalo v kostce shrnout Bitarovo poselství jeho krajanům v Sýrii. Mnoho nejenom syrských uprchlíků má dle jeho zkušeností naprosto nerealistická očekávání spojená se Švédskem. „Když jsem přišel do Švédska, dostal jsem tento skvělý dům a rychlé auto,“ říká Bitar s nadsázkou na svém videu. V další části videa zase stojí u stromu, na kterém rostou eura. „A samozřejmě tady rostou eura na stromech. Stačí si počkat a pak jednoduše sklidit úrodu. Ještě se podívám na strom s dolary. Tak tam zatím nic,“ usmívá se Bitar a odchází s úsměvem pryč se záběru.

Už ve vážnějším tónu potom Bitar vypráví, že realita se od jeho humorných videí a očekávání mnoha naivních uprchlíků velmi liší. „Když sem pak tito lidé přijedou, jsou často velmi šokováni. Chtěl jsem na tento zásadní rozpor upozornit formou, která bude lidi bavit a zároveň to dokážou nějak pobrat. Já jsem přišel do Švédska, protože zdejší lidé dobře přijímají cizince. Pravdou zůstává, že tady dostanete ubytování a máte možnost pracovat. Chovají se zde k cizincům opravdu skvěle,“ cituje BBC Bitarovy postřehy a dodává, že Švédsko je zejména v očích syrských uprchlíků oblíbenou cílovou zemí. Zatímco před dvěma lety zde požádalo o azyl 10 800 z nich, loni to bylo již 30 500 a do letošního srpna šlo o 16 316 Syřanů.

Z dalších statistik BBC vyplývá, že nejvíce žádostí o azyl obdrželo Turecko. Od roku 2011 tam požádalo o azyl 1,8 milionů Syřanů. Hned za Tureckem následuje Libanon s téměř 1,2 miliony žádostí. Z evropských zemí tomuto žebříčku vévodí Německo s téměř 90 000 žádostmi o azyl ze strany syrských občanů, na druhém místě je zmíněné Švédsko. Zatímco Velká Británie obdržela 7000 žádostí. Bitar se společně se svou kamerou a přítelem vydali také do švédských ulic, aby zjistili, jak se na přistěhovalce dívají obyčejní Švédové. „Nemyslím si, že by bylo Švédsko až tak otevřená země. Je to spíš tak, že ostatní země jsou příliš uzavřené,“ říká jim na kameru profesorka Lisa Akessonová z univerzity v Göteborgu.

Celý text v angličtině a video najdete ZDE

Na dotaz, kolik jsou ochotni dle jeho názoru obyvatelé Švédska přijmout přistěhovalců, odpovídá starší muž, že na celkovém čísle nezáleží. „Jde o to, abychom přijali tolik uprchlíků, o kolik jsme schopni se postarat a integrovat je do naší společnosti,“ dodává muž. Další z oslovených Švédů zase na kameru vyjadřuje své přesvědčení, aby více uprchlíků přijímaly také další evropské země. Podobného názoru je i další mladý Švéd, kterému by z důvodu přijetí více uprchlíků ani nevadilo zvýšení daní. „Ano, to je jasné. Když chceme pomáhat více lidem, budeme platit vyšší daně. Nemám s tím žádný problém.“

Bitar dále vypráví reportérům britské BBC o své anabázi, na jejímž konci se konečně dostal do vysněného Švédska. „Odešel jsem ze Sýrie nejprve do Turecka a pak do Egypta. Poté jsem se zase vrátil do Turecka odtud odjel do Řecka. Tam jsem strávil celý rok, než se mi na jednadvacátý pokus podařilo dostat do Řecka. Nezůstal jsem tam především proto, že země neposkytuje uprchlíkům prakticky žádné sociální výhody ani práci,“ vypráví otevřeně Bitar, který je praktikujícím muslimem. „Do Švédska jsem dorazil asi dvacet dní před začátkem ramadánu, kdy mohou muslimové jíst jen po setmění. Řekli mi, že tady budu muset hladovět plných 21 hodin denně, protože v létě se ve Švédsku stmívá jen krátce,“ vypráví Syřan.

Jeho nejbližší přítel reportérům BBC tvrdí, že jen malá část Syřanů se dle jeho názoru vrátí jednou ze Švédska domů. „Odhaduji, že 80 % z nich tady prostě zůstane. V Sýrii jsem měl jenom levný mobilní telefon Nokia a tady mám nový iPhone. Máme tu peníze, práci a umožňují nám tady také studovat. Vracet se do Sýrie rozhodně nebude lehké.“ Samotný Bitar je přece jenom větší vlastenec, byť i jeho touha vrátit se do své rodně země má své limity. „Sním o tom, že Sýrie jednou bude taková jako kdysi. Potom budu mezi prvními, kdo se tam vrátí. Nikde na světě totiž neexistuje místo jako Sýrie,“ říká Bitar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…