VIDEO Sieg Heil! Sieg Heil! Němci si v Praze pěkně zahajlovali... A mohou za to prý Češi

05.09.2017 10:30

Němečtí fotbalisté včera rozdrtili rozdílem několika tříd Norsko a bez „ztráty kytičky“ směřuje za účastí na mistrovství světa v Rusku v roce 2018. Přesto mají reprezentanti i funkcionáři vážný důvod k poněkud neradostnému zamyšlení.

VIDEO Sieg Heil! Sieg Heil! Němci si v Praze pěkně zahajlovali... A mohou za to prý Češi
Foto: worldwide.com
Popisek: Fotbal, ilustrační foto

Minulý pátek se utkal německý národní tým na stadionu pražské Slavie s českým „nároďákem“ a na rozdíl od včerejší výhry nad Norskem to tak slavné nebylo. Těsné vítězství svému týmu zajistil až v samotném závěru zápasu takřka nechytatelnou hlavičkou hráč Bayernu Mnichov Mats Hummels. Český tým byl posledním mistrům světa více než důstojným soupeřem a němečtí fanoušci to dali svým idolům hlasitě najevo.

Jak si ovšem všímá německá veřejnoprávní televize ZDF, nezůstalo jen u tradičního bučení či nadávek a házení plechovek od piva na hřiště. Ačkoli česká média tento fakt cudně zamlčela, mezi německými „rowdies“ se prokazatelně také hajlovalo. Podle zjištění německé televize se jednalo o část stadionu, kde bylo soustředěno asi dvě stě německých fandů. Ti zcela bez obalu provolávali slávu ideologii nacismu a sborově pokřikovali nechvalné známé „Sieg heil“.

 

Zatímco česká média tuto trestuhodnou záležitost přešla diplomatickým mlčením, samotným hráčům na hřišti hajlování očividně neuniklo. „O takové fotbalové fanoušky nemáme zájem. Nejsou to vlastně ani žádní fanoušci, ale nepřátelé a chuligáni, kteří nám dělají jen ostudu,“ vyjádřil se bezprostředně po skončení zápasu s neskrývaným znechucením autor vítězného gólu Mats Hummels, jehož podpořili i další hráči a funkcionáři.

Autor první branky německého týmu Timo Werner navíc naznačil, že zmiňovaných dvě stě „zlobivých“ fanoušků patrně pochází z Drážďan. Od této části fandů se potom distancoval také manažer týmu Oliver Bierhoff, který je českým fanouškům velmi dobrá znám. Ve finále ME v roce 1996 vsítil tzv. „zlatý gól“ a zhatil tak naděje českého národního týmu v čele s tehdejšími vycházejícími hvězdami Patrikem Bergerem či Karlem Poborským na zisk titulu mistrů Evropy.

„Bez ohledu na to, co přesně dělali, bylo to něco nepřípustného. Německý fotbalový svaz nicméně lístky pro tuto část fanoušků nezajišťoval,“ argumentoval Bierhoff. Předseda německého fotbalového svazu Reinhard Grindel rovněž odsoudil hajlování části fanoušků a poděkoval hráčům za adekvátní reakci. „Reprezentanti projevili vzácný smysl pro nastalou situaci a zcela správně nešli do této části stadionu svým fanouškům poděkovat,“ pochvaloval si Grindel.

„V zemích jako San Marino a Česko nemůžeme kontrolovat, komu prodají lístky,“ dodal prezident německého svazu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…