VIDEO Silná slova. Boris Johnson se v TV hádal s milovníky Evropské unie

15.06.2016 9:51

Přímo v srdci Londýna v sídle společnosti Youtube se v úterý večer uskutečnila jedna z posledních velkých debat před klíčovou volbou o budoucnosti Velké Británie. Utkali se v ní zastánci Evropské unie, jako bývalý ministerský předseda Skotska Alex Salmond, a na druhé straně stáli ti, kteří již nějakou dobu volají po nutnosti Unii opustit, například bývalý starosta Londýna Boris Johnson.

VIDEO Silná slova. Boris Johnson se v TV hádal s milovníky Evropské unie
Foto: pixabay.com
Popisek: Londýn

Anketa

Je Člověk v tísni užitečnou organizací?

3%
97%
hlasovalo: 8833 lidí

Debaty se účastnili bývalý starosta Londýna Boris Johnson a Priti Patel, poslankyně za Conservative Party. Jejich oponenty byli bývalý ministerský předseda Skotska Alex Salmond a Liz Kendall, poslankyně za Labour Party.

Jaká je přiměřená míra imigrace? Co jsme schopni zvládnout? Zazněly otázky z obecenstva v úvodu debaty.

Jako první se ujal slova Boris Johnson, který zmínil, že jen „v loňském roce do Británie přijelo 77 tisíc lidí, kteří neměli ani nabídku práce, toto je hlavní problém, myslím, že pokud se nám povede zredukovat toto číslo, mohli bychom se dostat na mnohem schůdnější počet migrantů. Potřebujeme k tomu ovšem mít kontrolu nad vlastními hranicemi“.

„Přijde mi otřesné, že se o migrantech často mluví, jako kdyby byli nějaká nemoc, to vůbec není pravda. Velkým dílem přispívají do ekonomiky,“ kontrovala poslankyně z Labour Party Liz Kendall, která večer vystupovala za setrvání v Evropské unii.

„V Evropské unii jsme už 43 let. Za tuto dobu máme ve Velké Británii pět procent obyvatel z celé populace, kteří přišli z jiných zemí EU. To mi nepřijde jako nějaké závratné číslo, kterého bychom se měli obávat. Tito lidé tvrdě pracují a velkým dílem této zemi přispívají. Já už mám opravdu plné zuby této kampaně, která se snaží apelovat na strach Britů z migrantů,“ uvedl skotský politik Alex Salmond.

„Když se podívám na ekonomiku a její růst za dobu našeho členství v EU, je zcela evidentní, že jsme z toho velmi profitovali. Lidé z kampaně volající po vystoupení z EU neustále hovoří o imigraci, chtějí snížit počet imigrantů přicházejících do naší země, kontrolovat hranice atd. Problém je v tom, že to chtějí udělat za každou cenu, a to i v případě, kdy to půjde na úkor naší ekonomiky,“ dodal.

Lehce komický moment nastal ve chvíli, kdy se Boris Johnson snažil podpořit svá tvrzení tvrdými fakty.

„Ekonomická studie, kterou vypracovala Bank of England, jasně dokazuje, že desetiprocentní nárůst v imigraci nutně povede k dvouprocentnímu snížení mezd,“ uvedl Johnson.

„Vy jste tu studii četl Borisi?“ položil Johnsonovi otázku Salmond.

„Upřímně, nečetl jsem jí,“ přiznal se Johnson.

„Víte, já jsem tento argument slyšel už mnohokrát, proto jsem si dal tu práci a tu studii jsem celou přečetl. To, co Boris říká, se tam vůbec nepíše. Píše se tam to, že desetiprocentní nárůst v imigraci by znamenal snížení průměrné mzdy ve výši jedné třetiny jedné pence,“ zdůraznil Salmond.

„To, co Boris Johnson dělá, je, že se snaží strašit obyčejné Brity, kteří se samozřejmě snížení průměrné mzdy obávají, problém je ovšem v tom, že si ty údaje vymýšlí, jako ostatně všichni lidé z jeho kampaně,“ dodal.

„Podívejte se, jde o to, že v současné době naše ekonomika nemůže pořádně růst, jelikož je primárně řízena Evropskou komisí, ve které máme jen tři procenta svých vlastních lidí. To znamená, že v současné době nemůžeme svobodně uzavírat obchodní smlouvy se Spojenými státy, Čínou, Indií nebo zbytkem světa, který se nachází mimo Evropskou unii,“ kontroval Johnson.

Poté se jeden z diváků zeptal na demokratický deficit existující v Evropské unii. Taková otázka se samozřejmě velmi líbila Johnsonovi, který na ni okamžitě začal odpovídat.

„Evropská unie je demokratickou katastrofou. Jsem si téměř jist, že nikdo z nás není schopen vyjmenovat všech pět lídrů hlavních evropských institucí, možná si ani nejsme jistí, kdo nás přesně zastupuje v Evropském parlamentu. Obyčejně když jdu po ulici, lidi na mě pokřikují různé nadávky, stejně jako mnozí z vás dnes večer, a tak je to správné – já jsem za věci odpovědný. To samé ovšem nemůžeme udělat s lidmi v EU, protože ani vlastně nevíme, kdo tam nese zodpovědnost,“ uvedl ve své odpovědi.

Později došlo i na téma bezpečnosti Velké Británie a zajištění ochrany jejích hranic.

„Co se bezpečnosti naší země týče, můžu vám říci, že existuje jeden člověk, který by byl neuvěřitelně šťastný, kdybychom Evropskou unii opustili. Tím člověkem je Vladimir Putin, který by velmi rád oslabil Velkou Británii a celou Evropskou unii,“ zmínila Liz Kendall.

„Stejně tak ovšem přicházíme o mnohé způsoby zajišťování vlastní bezpečnosti. Podívejte se, nemůžeme ani deportovat lidi, kteří k nám přichází nelegálně. V současné podobě je Evropská unie zónou naprosto volného průchodu, to samozřejmě představuje velmi vysoké riziko pro bezpečnost naší země,“ kontrovala Priti Patel z konzervativního tábora, která se ten večer snažila posluchače přesvědčit, že opustit Evropskou unii je tou nejlepší volbou.

„To není úplně pravda, zeptejte se šéfa Europolu nebo britské tajné služby, ti lidé vám potvrdí, že momentálně máme přístup k informacím typu, kdo se nachází na palubě jednotlivých letadel. Opravdu jsme v rámci EU získali přístup k ohromnému množství informací, které sdílíme s ostatními členskými státy,“ reagovala na její komentář Kendall.

V závěru diskuse všichni panelisté zopakovali své argumenty a pokusili se využít každé vteřiny, která jim byla alokována, aby přesvědčili své voliče o tom, jak moc je důležité 23. června hlasovat pro/proti setrvání Velké Británie v Evropské unii.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…