VIDEO Šmejdi, udeřila Helena Langšádlová proti propagandě a dezinformacím, když proti ní seděl Jiří Ovčáček

08.03.2017 15:35

Ruští šmejdi šíří pomluvy mezi 500 miliony lidí, to se musí zarazit. V reakci na tzv. boj s propagandou to v pořadu PL TV Horké téma uvedla poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. Protivníkem v diskusi jí byl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, podle něhož je útvar proti dezinformacím škodlivý. „Zbývá ještě trestat smrtí za poslech ruského rozhlasu,“ pustil se do političky TOP 09.

VIDEO Šmejdi, udeřila Helena Langšádlová proti propagandě a dezinformacím, když proti ní seděl Jiří Ovčáček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pořad Horké téma s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou a s hradním mluvčím Jiřím Ovčáčkem

Zavádí Ministerstvo vnitra novodobou cenzuru? Nebo jen brání demokracii před šířením falešných zpráv? Tématu tzv. úřadu proti dezinformacím se věnovuje aktuální vydání pořadu PL TV Horké téma. Bude činnost úřadu návratem k cenzuře a novodobým páterem Koniášem, jak varují kritici, nebo jde o nutný nástroj k obraně liberální demokracie, jak oponují příznivci?

Ve studiu internetové TV ParlamentníListy.cz se střetli místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová a tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

„Rozhodně tento úřad nebude nikterak cenzurovat. Je ale faktem, že se okolo nás výrazně změnilo bezpečnostní prostředí. Z mnoha zpráv vyplývá, že jsme opravdu pod vlivem velmi výrazné propagandy a čelíme mnoha novým hrozbám. Proto je naprosto v pořádku, že na to Ministerstvo vnitra reaguje, sdělila na úvod ve studiu PL TV poslankyně TOP 09.

Anketa

Kdo bude po volbách německým kancléřem? (Ptáme se na váš odhad, ne na vaši preferenci)

hlasovalo: 5414 lidí

Samotné centrum proti propagandě na úřadu Milana Chovance prý ale nestačí. „Musí se zapojit další instituce státu, musí koordinovat a zapojit se i státní zastupitelství a zpravodajské služby, protože pouhé monitorování tohoto nebezpečného jevu nestačí,“ dodala Langšádlová.

Odmítla uznat argument bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Andora Šándora. Při zmínce jeho jména se dokonce poslankyně TOP 09 rozesmála. „Ach jo. Mám pochybnosti, pro koho pan Šándor pracuje. Oni budou prokazovat fakta, nebudou nic cenzurovat, nic vymazávat,“ řekla.

Podle Jiřího Ovčáčka je útvar založený kvůli boji s propagandou zbytečný a škodlivý zároveň. „V žádném případě,“ odmítl důrazně mluvčí prezidenta otázku, zda Hrad nepřipisuje centru pravomoci, které nemá, a příliš před ním straší.

„Ono centrum Ministerstva vnitra je zbytečné, škodlivé, nadbytečné. Jediný, kdo z něj má radost, je Moskva, která si vytvořila také podobné centrum a nyní začíná razítkovat články západních médií jako fake news. Jinými slovy jde o zrcadlení ruského způsobu jednání. Za druhé, nejde o to, co bude centrum formálně dělat, nemá takřka žádné pravomoci. Nebezpečné je kvůli napojení na některé neziskovky, které potom útočí na nepohodlná média. Při pohledu na toto centrum si vzpomenu na publikační řadu Rudého práva ‚Fakta nelze zamlčet‘, jde vlastně o to samé,“ míní Ovčáček.

Srovnání s komunistickou dobou mu nijak přehnané nepřijde. „To srovnání samozřejmě sedí, protože to jsou stejné praktiky. Jsem rád, že lidé jako Jan Schneider, který za sebou má disidentskou minulost, před touto zrůdností varují,“ pokračoval hradní mluvčí.

Uznává, že se Moskva skrze své propagandistické nástroje snaží mínění na Západě ovlivňovat. „Snaží se neúspěšně. Podíváte-li se na Sputnik, kolik lidí si tam přečte článek, to jsou stovky, možná tisíce,“ míní Jiří Ovčáček.

 

Předložený názor poslance Ivana Gabala na boj s propagandou, který moderátor citoval, mluvčí Hradu naprosto rozcupoval. Gabal před časem prohlásil, že s propagandou je nutné bojovat všemi prostředky. Mazat příspěvky, blokovat účty i přistupovat k soudním opatřením.

„A to, prosím, řekl nějaký ruský poslanec, který chce ve prospěch Vladimira Putina mazat příspěvky? Nebo to byl poslanec českého, demokratického parlamentu? Opakuji, ti, co volají po cenzuře, to jsou lidé, kteří fungují stejně jako současná Moskva. Největší úspěch ruské propagandy jsou ti, kteří se chovají stejně jako propaganda v Rusku,“ udeřil mluvčí.

Neútočí náhodou prezidentská kancelář na „antidezinformační úřad“ proto, že sama propagandu vytváří nebo sdílí? tázal se Ovčáčka moderátor diskuse. „My v žádném případě na Hradě žádnou propagandu neděláme ani ji nesdílíme. Úlohy boje proti propagandě by se měli zhostit především novináři, svobodný tisk. V demokratické společnosti je to přece práce pro novináře, nikoli pro Ministerstvo vnitra s pofiderním úřadem,“ má jasno hradní mluvčí.

Langšádlová uznává, že média mají výzanmnou roli, ale na hrozby současných rozměrů prý nestačí. Připomněla, že ministerský útvar vychází z auditu národní bezpečnosti a zaútočila na Ovčáčka. „Vy jste měli možnost reagovat na ten audit, kde se o návrhu centra mluví. To jste promarnili, chovali jste se neprofesionálně. Nevyužili jste příležitosti, nekomentovali jste to. A následně přišla velmi bouřlivá reakce,“ obvinila poslankyně Pražský hrad.

„S takovými věcmi se opravdu nebudeme špinit. Je to odpovědnost ministra vnitra, ne Pražského hradu. Jde o trapnou berličku. Celé toto centrum je plná odpovědnost ministra Milana Chovance. A že TOP 09 tomu vyslovuje podporu, je jenom kouzelné. Audit za účasti neziskovek byl rozhodnutím Ministerstva vnitra a my za ně proboha nebudeme rozhodovat a tahat za někoho kaštany z ohně. Za další, teď jsem si chvilku připadal jako ve filmu Čas sluhů, kde je krásná scéna, kdy vyhazují pracovníka zahraničního obchodu a ještě před tím je zkoumán a dotazován a hovoří se, že se dopouští ‚podrývání naší skutečnosti‘. O tom hovořila paní poslankyně. Někdo tady prý podrývá EU, podrývá vládu, podrývá asi i ČT. Lidé prostě mají různé názory, paní poslankyně, to není žádné podrývání,“ obrátil se Ovčáček na Langšádlovou.

„To je v pořádku, pane Ovčáčku,“ reagovala ihned místopředsedkyně TOP 09. „Ale říkala jste něco jiného,“ nenechal se mluvčí vyvést z míry. Poslankyně pokračovala výčtem kritiky směrem k Pražskému hradu. Konkrétně, že tam jsou lidé bez prověrky, unikají informace, zavedli nesmyslná bezpečnostní opatření, fungují jako pátá kolona atd. Do toho Ovčáček vstoupil dalším srovnáním. „Teď si zase připadám jako v 30 případech majora Zemana,“ uvedl.

Tvrzení, že propagandu nikdo nevnímá, podle poslankyně TOP 09 rozhodně neplatí. „Zažili jste někdy pomluvu? A víte, jakou dokáže způsobit paseku a zlo třeba jen v jednom domě? Teď si představte, že se takové pomluvy šíří mezi 500 miliony lidmi v Evropě. Šíří konspirace a nejhorší je, že šíří poplašné zprávy mezi našimi seniory. Jsou to ruští šmejdi, ruští informační šmejdi. Bojujeme proti šmejdům!“ rozohnila se Helena Langšádlová.

Moderátor reagoval připomínkou, zda lidé nemají vlastní rozum, a zda tedy nejsou schopni sami rozeznat, co je a není propaganda. „Určitě. Ale musíme se informačním šmejdům bránit. Češi se dokázali smát i Hitlerovi a věřím, že se jednou budeme smát i těmto informačním ruským šmejdům. Že jde o velké bezpečnostní riziko ale vyplývá i ze zpráv Bezpečnostní informační služby,“ poznamenala.

Ovčáčkova reakce přišla okamžitě. „Vy máte přístup ke zprávám tajných služeb?“ tázal se. „Z veřejné části ano,“ kontrovala poslankyně. „Aha, takže nemáte a nevíte, o čem mluvíte,“ nedal se mluvčí odbýt. „Počkejte. Veřejná část zprávy BIS na celou stránku hovoří o těchto rizicích, pane Ovčáčku,“ pokračovala dále vrcholná politička TOP 09. „Zajímavé. Vy nemáte přístup ke zprávám BIS, a přesto o nich hovoříte,“ trval si mluvčí na svém.

V další části diskuse Ovčáček pokračoval v historických paralelách. „Možná by to chtělo upozornit na šeptanou propagandu, na rozhlasové přijímače dávat upozornění, že poslech ruského rozhlasu je zakázán pod trestem smrti. Doufám, že k tomu nedojde. A zajímalo by mě, jestli chcete elektronické hlasování ve volbách, když, jak říkáte, ruští šmejdi číhají za každým rohem,“ sděloval tiskový mluvčí Miloše Zemana.

„Eletronické hlasování jen s dostatečnou ochranou, kyberútoky tady jsou. Zažily se na Bundestag, dělo se to ve Francii, v Nizozemsku vliv na referendum. To je realita, které čelíme, a musíme s tím něco dělat,“ shrnula poslankyně Langšádlová.

Ovčáček je přesvědčen, že když volby dopadnou jinak, než si mnozí politici představovali, z výsledku je obviněna ruská propaganda. „To je urážka občanů. Brexit se nelíbí, proto je to ruské rozhodnutí. Donald Trump se nelíbí, proto je to ruské rozhodnutí. Le Penová se nelíbí, je to ruský agent. Francois Fillon se nelíbí, je to ruský agent. Stále stejná písnička, nedemokratická praktika a očerňování lidí s jiným názorem. O nic jiného nejde,“ myslí si mluvčí prezidenta.

Politického zneužití centra se Helena Langšádlová neobává. Ani v případě, že příští volby vyhraje hnutí ANO. „Ministr Stropnický si je plně vědom, v jak závačné situaci jsme. Uvidíme a věřím, že to třeba panu Babišovi vysvětlí,“ poznamenala. Šéf hnutí ANO se totiž k Chovancovu „ministerstvu pravdy“ vyslovil velmi kriticky.

Teze o vlivu propagandy na českou veřejnost jsou ale podle Ovčáčka vějičkou pro krachující politické strany, některé novináře a politické neziskovky. „Neziskovky si z toho udělaly dobrý džob. Bojovat s ruskou propagandou dost vynáší. Možná až nebudu jednou tiskový mluvčí, budu bojovat s ruskou propagandou a budu se mít hodně dobře,“ konstatoval Jiří Ovčáček v pořadu Horké téma.

Samotné Ministerstvo vnitra nejspíš zájem hájit svůj nový kontroverzní projekt před veřejností nemá, nikdo z úřadu Milana Chovance (ČSSD) na opakovaná (mailová i telefonická) pozvání do debaty nereagoval (více o případu jsme psali ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…