VIDEO Svoboda je ohrožena, hrozí návrat komunistů a perzekuce. Více vám povědí známé tváře

19.10.2013 13:52

Iniciativa „Komunisté nepatří ke kormidlu“ uveřejnila několik dnů před předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny čtyři a tři čtvrtě minuty trvající videospot „Svoboda v ohrožení?“ Karolíny Lukášové, agitující proti údajnému ohrožení svobody a komunistickému nebezpečí. Známé i méně známé tváře v klipovitě sestříhaném spotu krátce hovoří o tématu svobody; jejich věty jsou proloženy titulky s čísly obětí komunistické totality v někdejším Československu.

VIDEO Svoboda je ohrožena, hrozí návrat komunistů a perzekuce. Více vám povědí známé tváře
Foto: Vitalplus.cz
Popisek: Filozof, sociolog, nakladatel a někdejší československý i slovenský politik Fedor Gál

„Svobodu z pravidla začínáme vnímat, až když ji ztratíme,“ doslovně uvozuje citovaný titulek celý spot. Pak se objevuje tvář prof. M.A. Jacques Rupnik, Ph.D., politolog, profesor historie a poradce Václava Havla, se slovy „těžko říct, co je svoboda, ale víme, co je nesvoboda. Já vím, proč ta svoboda je tak důležitá, protože vím, že o ni lze přijít“. Následně jeho tvář vystřídá číslo „100.000.000“ doplněné titulkem „Komunismus má na kontě celosvětově přes sto milionů obětí. Další denně přibývají“.

Celé video můžete shlédnout ZDE

Vše celou dobu podkresluje hudba. Následuje poprsí hovořícího Fedora Gála, disidenta, politologa, sociologa, prognostika, publicisty, který praví: „A je mi těžko škrtnout fakt, že jsem se narodil v koncentračním táboře a je mi těžko škrtnout fakt, že jsem prožil téměř celej život za komunismu. Říkám odpovědně, byly to zločinný režim a ještě děti mejch dětí budou v sobě nést trauma z podmínek, ve kterejch vyrůstali jejich rodiče,“ vypráví. Fedora Gála opět vystřídá číslo, tentokrát 217.000, s titulkem "Během komunistické vlády v Československu bylo perzekuováno na 217 tisíc obětí“.

Daniel Herman, odvolaný ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a pražský kandidát lidovců, praví: „Co pro mě znamená svoboda? Třeba to, že na Šumavě si můžu zajet v neděli odpoledne na kafe do sousední vesnice do Bavorska, kam jsem za komunismu nemohl, protože by mě zastřelili.“ A titulek doplňuje, že „v československých komunistických věznicích zemřelo na 4.500 politických vězňů. Skutečné číslo je pravděpodobně mnohem vyšší“.

Intelektuálové o svobodě

Dalšími hovořícími osobnostmi a osobami jsou Jan Urban, zakladatel Občanského fóra, disident, novinář, pedagog, PhDr Jan Samohýl, Th.D., vysokoškolský pedagog, Jiří Šesták, Ph.D., senátor, ředitel Jihočeského divadla, herec, pedagog, Salim Murad, další vysokoškolský pedagog, Jana Kubištová, podporovatelka hnutí Komunisté nepatří ke kormidlu, Šimion Heller, učitel, mluvčí iniciativy Komunisté nepatří ke kormidlu, Pavel Pokorný, opět vysokoškolský pedagog, Vladimír 518, repper, Robert Peňažka, partner hnutí Bejbypank. Mezi intelektuály se zřejmě nejsilněji vyjadřuje „obyčejná žena“. „Volím svobodu, protože strach dělá z lidí trosky,“ říká zmíněná Jana Kubištová, podporovatelka hnutí Komunisté nepatří ke kormidlu.

Proložené titulky připomínají další oběti totalitního režimu. Příslušníky Pomocných technických praporů, odouzené, emigranty, popravené, zemřelé při pokusu o přechod státních hranic, dětské oběti ve věznicích, rodiny postižené zabavením majetku. „Statisíce životů a lidských osudů byly zpřetrhány. Za svobodu je třeba bojovat, dokud ji máme. Komunisté nepatří ke kormidlu,“ sdělují poslední tři proložené titulky.

„Každý má právo vyjádřit se“

Jak informoval internetový deník Novinky, podle mluvčího iniciativy Šimona Hellera (KDU-ČSL), rovněž vystupujícího ve spotu, za videem nestojí žádná politická strana. „Všichni účinkující zde vystupují z důvodu aktivního vystupování proti komunismu," sdělil deníku. Lakonicky reagovala mluvčí KSČM Veronika Žižlavská. „Žijeme v demokratické zemi a každý z nás má právo vyjádřit svůj názor.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…