VIDEO Takto se dělá propaganda. Na Havlovi a jeho následovnících to ukáže režisér a mediální expert, kterého dobře znáte

24.08.2014 12:57

V Debatním klubu se setkali novinář Petr Žantovský a režisér Jiří Svoboda. Debatovali spolu o tématu propagandy a jiných dovedností, se kterými se setkáváme v mediálním světě. Na přetřes přišlo srovnání roku 1968 v Československu s dnešní situací na Ukrajině.

VIDEO Takto se dělá propaganda. Na Havlovi a jeho následovnících to ukáže režisér a mediální expert, kterého dobře znáte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Velvyslanectvím Ruské federace v Praze byl postaven tzv. MikroMaidan na protest proti Vladimiru Putinovi a na podporu Kyjeva

Žantovský má za to, že novináři původně souzněli s režimem. Ukazuje to na příkladu novináře a spisovatele Ivana Klímy, který byl původně loajální ke stalinským poměrům let padesátých, aby později opěvoval reformní komunisty a nakonec skončil, řekněme, v disidentském táboře kolem Václava Havla.

Kdo nejde s proudem, je odvržen

„Mně přijde jako by ten český novinář byl z podstaty oportunista a takový ten loajální sluha toho, co zrovna vane za vítr,“ poznamenal hned na úvod Žantovský.

Režisér Svoboda je naproti tomu přesvědčen, že je třeba rozlišovat totalitní dobu od časů svobody. V totalitní době nebylo tak snadné projevovat odlišné názory. Za pozornost spíše stojí, že novináři kráčí s proudem i po roce 1989. To se projevuje např. opakovaným dovoláváním se k Václavu Havlovi. A ten, kdo se pokouší kráčet mimo tento hlavní proud, bude odvržen. „Ti lidé vás začnou brát jako jakousi méněcennou bytost,“ poznamenal k tomu Svoboda. Vzpomněl přitom na první českou přímou volbu prezidenta, kdy značná část médií protežovala Karla Schwarzenberga.

Svoboda patřil před rokem 1989 k uznávaným režisérům, kteří se nebáli kontroverznějších témat. Po roce 1990 se stal předsedou KSČM, než jej vystřídal Miroslav Grebeníček. Poté se vrátil k režírování a věnoval se v něm například divokým kriminálním kauzám devadesátých let.

NA CELOU DEBATU SE PODÍVEJTE ZDE

Moc médií není nijak malá, ale novinář Žantovský připomíná, že ne vždy se lidé nechávají stanoviskem žurnalistů ovlivnit. Ukázal to na dvou průzkumech veřejného mínění. V jednom z nich lidé dali najevo, že nepovažují Rusko za hrozbu, a to i navzdory většinové mediální masáži. Jiný průzkum pak ukázal nedůvěru českých občanů vůči EU. Podle Žantovského se ukázalo, že si lidé dokážou lépe vyhodnotit, co se dnes děje na Ukrajině, jaký vliv na to má Rusko a jaký vliv na to má EU. Vyhodnocují to přitom jinak než většinový český mediální proud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…