VIDEO Teď je zapotřebí spojit se. Viktor Orbán vyslal do světa vzkaz

02.11.2016 9:45

Inspiraci pro Českou republiku ze strany maďarského premiéra Viktora Orbána sdílel poslanec Zdeněk Soukup (ANO). Video, na němž Orbán vyzval poslance své země, aby zapomněli na politické soupeření a spojili se k odporu proti migraci, bylo zveřejněno na serveru Platforma-parlament.cz.

VIDEO Teď je zapotřebí spojit se. Viktor Orbán vyslal do světa vzkaz
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Bruselská administrativa podle Orbána neopustila záměr prosadit kvóty na přerozdělení migrantů. Petici proti nim podepsalo už 1,5 milionu Maďarů. 

"V roce 2015 čelilo Maďarsko náporu migrantů. Každý den tisíce lidí ilegálně přecházely hranice. Rozvrat, společenské nepokoje, kriminalita, terorismus a strach: to zatáhla současná migrační vlna do Evropy," uvedl Orbán ve svém projevu.

Zároveň uvedl, že Maďarsku se podařilo převzít kontrolu nad hranicemi včas a zajistit stabilní ochranu země. "Vláda rychle jednala a parlament přijal nezbytné právní předpisy," poděkoval Orbán poslancům. "Taky musím složit poklonu policii, ozbrojeným složkám, Protiteroristickému oddělení a jeho zaměstnancům," dodal.

Anketa

Kdyby v 1. kole volby prezidenta kandidovali Miloš Zeman i Tomio Okamura, jak byste se zachoval(a)?

hlasovalo: 9528 lidí

A neopomněl ani na země Visegrádské skupiny. "Musím také vyjádřit vděčnost našim partnerům v rámci Visegrádské čtyřky, protože Slovensko, Česká republika a Polsko stály při Maďarsku, zatímco celá Evropa nás kritizovala," uvedl maďarský premiér. "Svým postojem daly najevo, že ochrana jižní hranice Maďarska není malicherný problém maďarské domácí politiky, ale je v zájmu celé střední Evropy a ve skutečnosti celé Evropy," zmínil za potlesku přítomných.

"Dnešní stanovisko Maďarska je stanovisko většiny lidí v Evropě, a Evropané nemohou pochopit, proč jejich vlády nedělají to samé, co vláda maďarská," řekl také Orbán. A co podle něj můžeme očekávat v budoucnu? "Komise pro humanitární pomoc a OSN vydaly množství prohlášení, ze kterých můžeme předpovídat nárůst migračního tlaku. Dozvídáme se, že v současné době je 19,5 milionu uprchlíků ve 33 zemích, a kromě toho existuje dalších 38 200 000 vnitřně vysídlených osob," vyjmenoval země, v nichž jsou desítky lidí v tzv. stavu vnitřního vysídlení.

"V každém okamžiku, zvláště pod tlakem pašeráků lidí, mohou dojít k závěru, že místo setrvání v takovém stavu mohou zkusit emigrovat a zamířit do Evropy. Z globálního úhlu pohledu je tedy jisté,  že migrační tlak na Maďarsko zvýší ještě v roce 2016 znatelně. Zatímco Evropa je bezbranná a slabá," pustil se do kritiky. "Politika Bruselu v rámci migrační krize naprosto selhává, a to nejen v očích Maďarů, ale také v očích celé evropské veřejnosti. Nejhorší je, že Evropská unie nejenže se není schopna ubránit, ale chybí jí i vůle, aby tak konala," sdělil Orbán.

Původní text ZDE.

Podle jeho slov chce Brusel pořád umožňovat ilegálním migrantům vstup do teritoria Evropské unie, dokonce je sem chce aktivně dopravovat. "Nejprve je sem dopravit a pak je silou rozmístit, kam se jim zachce. To je krizový plán Bruselu. Tento plán maďarská vláda nepřijímá, maďarská vláda je ostře proti němu a bude se ze všech sil bránit jeho realizaci. Pozice maďarské vlády je stálá a neměnná: Pro nás je nejdůležitější věcí zajistit bezpečí maďarských občanů. Jsme přesvědčeni, že je naší povinností ohradit se proti nucenému přijímání lidí, se kterými Maďaři nechtějí žít pohromadě," řekl.

Vzhledem k tlaku na přijetí povinných kvót vyzývá Orbán k mobilizaci společnosti. "Už jsme sebrali podpisy 1,8 milionů lidí, kteří vyjádřili podporu postupu maďarské vlády při odmítání povinných kvót," řekl. "Znovu žádám poslance Sněmovny, aby na tento problém nenahlíželi z pohledu své stranické příslušnosti. Teď je zapotřebí dosáhnout co nejširší celonárodní shody při ochraně Maďarska proti povinným kvótám. Jsme ve stavu, kdy v Bruselu budeme potřebovat diplomatickou, právní a politickou obranu, zatímco na našich jižních hranicích budeme potřebovat obranu vojenskou a policejní. To je jeden z důvodů, proč jsem posílil zabezpečení jižní hranice bezpečnostním plotem a všemi nutnostmi, které v případě potřeby umožní rychlou výstavbu dalších a dalších úseků plotu," uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…