VIDEO Temné síly. Andrej Babiš opět naznačoval, jak je to s ČSSD

14.06.2016 9:27

V dalším díle Babišovy kavárny na jeho facebookovém profilu hovořila moderátorka Pavla Charvátová s ministrem financí a lídrem hnutí ANO Andrejem Babišem o ožehavém tématu současného politického dění – o chystané reorganizaci policie a vládní krizi. Babišovi Charvátová pokládala dotazy, které na sociální síti zanechali její uživatelé. Celkem jimi zaplnila 14 stran, takže měla z čeho vybírat.

VIDEO Temné síly. Andrej Babiš opět naznačoval, jak je to s ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Úvodem se Babiš vyjádřil k velkému ohlasu na první díl Babišovy kavárny. „Jsem překvapen. Kolega z vlády nás parodoval (myšlena cukrárna předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka – pozn. red.), mluvilo se o nás v Otázkách Václava Moravce, vypadá to dobře,“ řekl Babiš. 

„Co si myslíte, že za reorganizací a slučováním policejních útvarů ve skutečnosti je?“ zeptala se například jedna z divaček Babišovy kavárny.

„Vypadá to, že tady je zájem odstranit pana plukovníka Šlachtu, šéfa útvaru, který byl nezávislý a bojoval proti korupci. Zasahoval jak na Úřadu vlády, tak například v kauze Vidkun kolem olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD). Asi se opakuje ten scénář, když Ivanu Langerovi začala vadit finanční policie, udělal reorganizaci. A nyní se to opakuje. Tradiční politické strany tomu tleskají a naše hnutí, mimo jiné na základě reakcí státních zástupců, označuje tuto reorganizaci jako účelovou,“ sdělil Babiš. Rezignace Šlachty a dalších 18 detektivů lituje. „Je to skandální. Navíc to vypadá, že kolegové z vlády podporují korupci,“ myslí si Babiš.

Podle Babiše je reorganizací, kterou policejní prezident de facto s nikým nekonzultoval, podlomena opět důvěra v policii. „Proč pospíchají? Proč chtějí rozprášit elitní jednotku? To musí vysvětlit ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) i policejní prezident, kterému já po těchto krocích nevěřím,“ řekl Babiš. Čeká na jednání Bezpečnostní rady státu, na níž vyžaduje přítomnost i nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) a plukovníka Roberta Šlachty.

Další z uživatelů se do Babiše pustil. Podle něj celou kauzu vyvolal proto, že by chtěl být premiérem.

„Neřídí mě žádná lobbistická agentura, o níž se povídá, že je za nejrůznějšími kauzami a zájmy, za ministerstvem vnitra. Ani žádná pražský advokát. Nemám žádné takové struktury. Být premiérem a lákavé? Já do politiky nechtěl, jen se mi nelíbilo, že tuto zemi řídí kmotři. Korupce je mor a má tu tradici. A v tom si rozumí tradiční politické strany, což například ukázaly při schvalování zákona o hazardu,“ míní Babiš. O lobbistické agentuře navíc nemluvil poprvé.

„Předčasné volby určitě nebudou. Ty nikdo nechce, ani my ne,“ řekl Babiš s tím, že v současné době vnímá spíše snahu předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska podpořit menšinovou vládu KDU-ČSL a ČSSD. „Dobře si rozumí, jsou tam dlouho,“ dodal. Podle něj by ale nebylo dobré, aby padla vláda, jež je úspěšná. „To koaliční vládnutí je náročné. Vztahy se nyní podstatně zhoršily,“ poukázal na blížící se krajské volby Babiš. Věří však v sednutí za jeden stůl a vyřešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…