VIDEO Těžký týden předsedy Junckera. Utíkal před smíchem novinářů, pak v amoku vyhazoval Farage

01.07.2016 9:43

Uplynulý týden by asi předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nejraději zapomněl. Jeho vystoupení před i po referendu Velké Británie o vystoupení z Evropské unie zaznamenaly ParlamentníListy.cz.

VIDEO Těžký týden předsedy Junckera. Utíkal před smíchem novinářů, pak v amoku vyhazoval Farage
Foto: juncker.epp.eu
Popisek: Jean-Claude Juncker

Juncker svůj nešťastný týden zahájil den před hlasováním Britů, kdy dal jednoznačně najevo, že případné čtvrteční rozhodnutí britských voličů ve prospěch Brexitu bude nezvratným krokem, po kterém nebudou následovat nějaká další vyjednávání. Dále uvedl, že v případě, že bude výsledkem čtvrtečního hlasování rozhodnutí, že Británie v Unii zůstává, bude muset Evropská komise rychle předložit a za pomoci nadcházejícího slovenského předsednictví prosadit obsah únorové dohody premiéra Davida Camerona s evropskými partnery.

„Britští politici a britští voliči musí vědět, že žádné nové vyjednávání nebude. S panem premiérem jsme uzavřeli dohodu. Dosáhl maxima, kterého mohl dosáhnout, my jsme dali maximum, které jsme mohli poskytnout. Takže žádná podoba nového vyjednávání není možná, ani o dohodě, ani o změně smluv. Ven znamená ven,“ poznamenal Juncker. A právě tento výrok byl podle ekonomky Markéty Šichtařové nešťastný. „Nejenže J. C. Juncker je ekonomický analfabet, teď ještě ukazuje, že je naprosto neschopný diplomat, či ho možná dostihla přemíra špiritusu. Protože říct v den hlasování Britům, že kdyby se postavili na hlavu, od EU si víc ústupků nevyjednají, je přímým vyzváním těch dosud nerozhodnutých, aby hlasovali pro OUT,“ uvedla Šichtařová.

Celý text ZDE.

Poté, co Britové den nato rozhodli, že z Unie opravdu chtějí odejít, Juncker předstoupil před novináře a plamenně hovořil. Pouze do chvíle, než se jej novináři zeptali, zda odstoupí. Se sklopenou hlavou, bez odpovědi, za smíchu a potlesku přítomných odešel.

Po Brexitu přišel Juncker také s nápadem rozšířit eurozónu na všechny země. Své pochybení si i přes výraznou kritiku například ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nepřipouští. 

Celý text ZDE.

Naposledy Juncker promluvil na mimořádném jednání v europarlamentu. Dal najevo, že ho odchod Britů z Unie mrzí, ale EU je podle jeho názoru i tak dost silná a letí vstříc novým výzvám. Důrazně odmítl, že by on osobně byl nějakým byrokratickým robotem nebo technokratem, jak tvrdí jeho političtí oponenti. Tvrdé kritiky se dočkal i předseda UKIP a europoslanec Nigel Farage. Používal prý nacistickou propagandu. 

„Já nejsem robot, nejsem byrokrat, nejsem technokrat. Předsedám Evropské komisi a ta byla ustavena demokratickým procesem,“ zdůrazňoval Juncker. Připomněl také, že v referendu hlasovali britští občané a to oni si řekli, že chtějí EU opustit. Evropská komise je k odchodu nevyzývala. Končící britský premiér Cameron zopakoval, že proces vystoupení z EU zahájí až nový premiér; on sám v tomto směru nic nepodnikne.

Juncker zaútočil také na Nigela Farage, předsedu UKIP, který v kampani za vystoupení Británie z EU podle něj používal nepravdivé argumenty. Nejvíc jej popudilo, že Farage, který seděl jen kousek od něj, měl na stole ostentativně vystavenou britskou vlajku a při projevu předsedy Evropské komise se dobře bavil, dokonce ironicky tleskal. „Vy tu tleskáte naposledy,“ štěkl rozčíleně Juncker směrem k britskému europoslanci. „Do jisté míry mne překvapuje, že tu stále jste. Bojoval jste za odchod, Britové pro něj hlasovali. Tak co tu ještě děláte?“ osopil se na něj.

Celý text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…