VIDEO To se takhle opalujete na pláži a najednou vás zastřelí. To se dnes stalo Evropanům v Tunisku. Raději se na to nedívejte

26.06.2015 19:15

Nejméně dva atentátníci dnes zaútočili na turisty na plážích před hotely ve východním Tunisku a zabili 37 lidí a dalších 36 zranili. Ministerstvo zahraničí ČR nemá informace o tom, že by mezi oběťmi byli čeští občané. V Tunisku jsou nyní stovky Čechů. Mezi mrtvými jsou podle tuniského ministerstva zdravotnictví Tunisané, Britové, Němci a Belgičané. Jednoho z útočníků se podařilo zabít na místě. Údajně jde o studenta dosud neznámého policii.

VIDEO To se takhle opalujete na pláži a najednou vás zastřelí. To se dnes stalo Evropanům v Tunisku. Raději se na to nedívejte
Foto: Reprofoto:YouTube
Popisek: Hotel ve východním Tunisku, kde došlo k útoku na turisty

Mluvčí tuniského ministerstva vnitra řekl, že jde o "teroristický útok na hotel Marhaba v Súse (Sousse)". Podle něj mohlo být atentátníků víc. Na místo útoku, které je vzdálené asi 140 kilometrů od tuniské metropole, se vydal premiér Habíb Síd. "Jeden terorista se dostal do hotelových budov zadním vchodem a začal střílet na hosty uvnitř, a to na cizince i na Tunisany," řekl mluvčí ministerstva vnitra a dodal, že po dalším atentátníkovi se pátrá.

Španělský premiér Mariano Rajoy v Bruselu řekl, že jeden z napadených hotelů je Riu Imperial Marhaba

Útočník, který byl během atentátu zabit, pocházel údajně z města Kajruván a jde o tuniského studenta. Podle svědků vypadal jako turista, zbraň schovával pod slunečníkem, poté začal z kalašnikovu střílet na turisty. Z pláže prošel bazénem do hotelu Imperial a neustále pálil na všechny okolo sebe. Podle jednoho z turistů, kterého citovala britská BBC, přijeli útočníci na pláž lodí.

Zdroje se neshodují v tom, u jakých hotelů se útok stal. Španělský premiér Mariano Rajoy v Bruselu řekl, že jeden z napadených hotelů je Riu Imperial Marhaba a patří jedné španělské společnosti. Tento hotel se nachází v rezortu Kantáví (Kantaoui) asi deset kilometrů severně od Súsy. Riu Imperial Marhaba patří do majetku španělské společnost RIU, která vlastní stovku hotelů v 19 státech. Její vedení na dnešek kvůli útoku v Tunisku svolalo mimořádnou schůzi.

Británie kvůli dnešním událostem svolal krizovou skupinu Cobra. Nejde jenom o útok v Tunisku, ale také o atentát ve východní Francii. Premiér David Cameron vyjádřil soustrast rodinám a hovořil o "solidaritě v boji proti zlu, jakým je terorismus". "Ti lidé, kteří tyto věci páchají, tvrdí, že to dělají ve jménu islámu. Tak to není, islám je náboženství míru," řekl Cameron. Proti jejich "zvrhlé ideologii je třeba bojovat vším, co máme k dispozici," dodal.

Tělo mrtvého atentítníka

Jeden z britských turistů stanici Sky News řekl, že slyšel silnou detonaci. Na místě pak zavládl chaos a kolem hotelu začali pobíhat lidé.

"Myslela jsem si, že jde o ohňostroj, a pak jsem viděla, jak lidé prchají. Uvědomila jsem si, že je to střelba. Číšníci a ochranka začala volat ´utíkejte, utíkejte´," popsala událost irskému rozhlasu Irka Elizabeth O'Brienová, která byla v sousedním hotelu se svými syny.

Policie okamžitě vyklidila okolí hotelu Imperial Marhaba, před nímž zůstalo ležet tělo mrtvého atentátníka.

Tunisko je v pohotovosti od březnového atentátu na muzeum Bárdá v tuniské metropoli. Zahynulo při něm 22 lidí, z nichž většina byli turisté. Země se snaží obnovit důvěru návštěvníků, avšak další útok na turisty k tomu nepřispěje. Do Tuniska v dubnu přijelo o 25 procent turistů méně než loni a příjmy z cestovního ruchu klesly o víc než 26 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…