VIDEO Tohle je to vlastenectví. Prostě jsme šli bojovat, protože jsme chtěli svobodu, znělo na pohřbu válečného hrdiny generála Klemeše. Sledovali jsme to celé

14.08.2017 19:19

REPORTÁŽ (VIDEO UVNITŘ) Obřadní síň strašnického krematoria praskala ve švech. Všude vojáci ve slavnostních uniformách – jak současní, tak váleční veteráni. Vzduchem létaly bojové vrtulníky, zněly čestné salvy, státní hymna naše i slovenská. Česká země se loučila s válečným hrdinou a bojovníkem za svobodu národa generálem Jaroslavem Klemešem. ParlamentníListy.cz vše zaznamenaly.

VIDEO Tohle je to vlastenectví. Prostě jsme šli bojovat, protože jsme chtěli svobodu, znělo na pohřbu válečného hrdiny generála Klemeše. Sledovali jsme to celé
Foto: Radim Panenka
Popisek: Poslední rozloučení s generálem Jaroslavem Klemešem

Anketa

Jste spokojeni s prací současné Policie ČR?

7%
93%
hlasovalo: 2268 lidí

„Jaroušku, měl jsem tě rád,“ loučil se pohledem na rakev generála Jaroslava Klemeše se svým spolubojovníkem válečný hrdina generálmajor Emil Boček. Ten s Klemešem několikrát společně slavil narozeniny. Naposledy nedávno. „Vzpomínali jsme, co jsme spolu za ten sakra dlouhý život prožili. Ty jsi měl 95 a já 94 let. Chci ti říct, měl jsem tě rád. Byl jsi čestný, spravedlivý, laskavý a myslel vždy na všechny kolem sebe,“ pronášel dojatý generál Boček od pultíku v obřadní síni v Praze-Strašnicích.

Pohřeb generálporučíka Jaroslava Klemeše, posledního parašutisty, trval zhruba hodinu, ale jako by to bylo jen pár minut. Všichni řečníci se shodovali v jednom, generál Klemeš byl příkladem hrdiny, kterému byl vlastní zájem lhostejný, na srdci mu leželo především blaho vlastní země.

„My jsme si na nic nehráli, my jsme šli a bojovali, protože jsme byli vojáci a chtěli svobodu. A víš co? Ještě jsem ti zapomněl říct, že jsi měl pravdu, když jsi říkal: aspoň jsme si život trochu užili, a jak se naše děti, vnoučata a pravnoučata radují ze života. A to bylo to naše přání, žít v míru, ve svobodě, v rodině a hlavně v pravdě, která pro nás, vojáky, byla zavazující. Loučím se s naším kamarádem nejen za sebe, ale za všechny žijící spolubojovníky, kamarády, kteří přežili hrůzy války, ale také za všechny členy Československé obce legionářské. Jaroušku, kamaráde, slibuji ti, že tu budeš vždy s námi a zůstaneš v našich srdcích. Odpočívej v pokoji. Měl jsem tě rád. Bude mi po tobě velmi smutno!“ řekl generál Emil Boček a zasalutoval směrem k rakvi.

Na smutečním obřadu, který symbolicky svou procítěnou řečí otevřel Klemešův kamarád a též hrdina protinacistických bojů generálmajor Emil Boček, promluvili hlavně vojáci. Včetně „jeho kluků“ z chrudimské 4. brigády rychlého nasazení. Generál Klemeš byl totiž patronem současných českých výsadkářů, a dokud mohl, trávil s nimi skoro veškerý svůj čas.

Ještě před začátkem smutečního obřadu nad areálem strašnické obřadní síně několikrát přeletěly bojové vrtulníky, na konci pak zazněly čestné salvy a státní hymny Česka a Slovenska, jelikož se generál narodil na Slovensku, jen čtyři roky po vzniku samostatného československého státu.

 

 

Mezi hosty nechyběli ústavní činitelé, vrchní představitelé armády i běžní občané. Pohřbu se zúčastnili šéf sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), náčelník generálního štábu Josef Bečvář a hned několik zástupců Hradu – náčelník vojenské kanceláře prezidenta generál Jan Kaše, ředitel analytického odboru Radek Augustin a šéf ochranné služby prezidenta republiky plukovník Zdeněk Šiman. Církev reprezentoval její nejvyšší představitel v České republice kardinál Dominik Duka. Bylo možné zahlédnout také bývalého hradního protokoláře Jindřicha Forejta. Nechyběl ani ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

„Každé setkání s panem generálem Klemešem pro mě bylo zážitkem, protože z něj vyzařovala životní moudrost kombinovaná s takovým velkým klukem. Přes vysoký věk se stále velmi zajímal o to, co se děje, byl velmi zvídavý a často jeho dotazy byly až na dřeň. Dnešek je pro mě dnem, kdy odchází legenda nejen české armády, ale jeden z lidí, na které by celá Česká republika měla být patřičně hrdá,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda sněmovny Jan Hamáček.

 

 

„Pan generál byl skutečným hrdinou, který neváhal a šel bojovat za svou vlast po okupaci v roce 1938. Byl to člověk, který prošel nejtvrdším výcvikem parašutistů ve Velké Británii. Celou válku se připravoval na to, že zasáhne do bojů za svobodu Československa. Seskočil do protektorátu a poté byl radistou pražského povstání, přenášel depeše tak, aby konec války dopadl ve prospěch Československa. Byl to kamarád a člověk, kterého jsme si všichni vážili. Zvláště jeho výsadkáři, ti ho měli nejraději. Pan generál Klemeš byl člověk, kterým se uzavírá jedna velká kapitola, kapitola našich výsadkářů ze Západu. Pan generál Klemeš byl posledním hrdinou tohoto úseku druhé světové války,“ popsal generála pro PL plukovník Aleš Knížek, šéf Vojenského historického ústavu.

„Pan generál byl symbolem velkého vlastence. To je velké poselství, které nám zanechal. Měl jsem čest ho potkávat v Ústí nad Labem na Den vítězství nad fašismem. Byl to člověk veselý, vzpomínali jsme na spoustu lidí, na veterány. Tohle je to vlastenectví,“ sdělil poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna, rovněž účastník generálova pohřbu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…