VIDEO Toto řekl Donald Trump, když nařídil bombardování Sýrie. A ministr zahraničí rovnou podpořil sesazení Asada

07.04.2017 8:24

Trumpova administrativa po údajném chemickém útoku vládních vojsk razantně změnila svůj postoj k syrskému prezidentu Asadovi. Americký prezident včera oznámil, že nařídil odvetný letecký útok na vládní leteckou základnu v západní části země.

VIDEO Toto řekl Donald Trump, když nařídil bombardování Sýrie. A ministr zahraničí rovnou podpořil sesazení Asada
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Prezident Donald Trump v minulosti útoky proti Sýrii rozhodně neschvaloval a svého předchůdce v Bílém domě Baracka Obamu za jejich plánování nejednou odsoudil. Ještě před několika dny se zdálo, že syrský prezident Bašár Asad může počítat s minimálně nepřímou podporou Trumpovy administrativy, ale údajný chemický útok vládních jednotek na město Chán Šajchún vše změnil a Asadův osud je nyní velmi nejistý.

„V úterý provedl syrský prezident Bašár Asad brutální chemický útok na nevinné civilisty. Asad způsobil smrt bezbranných mužů, žen i dětí. Proto jsem nařídil vojenský úder na vládní leteckou základnu v západní části Sýrie. Nemůže být sporu o tom, že syrská vláda použila zakázané chemické zbraně a porušila tak Úmluvu o chemických zbraních a naprosto také ignorovala naléhání Rady bezpečnosti OSN,“ uvedl Trump včera večer ve svém prohlášení.

Trump dále zmínil, že se bohužel nepodařilo změnit Asadovo chování. „Migrační krize se neustále prohlubuje, což destabilizuje Blízký východ. To ohrožuje také Spojené státy a všechny jejich spojence. Vyzývám všechny civilizované národy světa, aby se k nám připojili ve snaze ukončit zabíjení a krveprolití v Sýrii a také k ukončení terorismu. Modlíme se za životy raněných a duše těch, kteří zemřeli,“ vyzval 45. prezident Spojených států.

V rámci samotného útoku proti vládní letecké základně bylo podle CNN vysláno ze dvou amerických válečných lodí padesát až šedesát střel Tomahawk. Přes nařízené útoky se zatím Trump k budoucnosti Asada nevyjádřil. Naopak ministr zahraničí Rex Tillerson byl mnohem výmluvnější. „Osud Asada je skutečně nejistý. Spojené státy učiní veškeré kroky nutné k získání mezinárodní podpory na jeho odstranění,“ prohlásil včera odpoledne šéf americké diplomacie.

Na syrské letecké základně, odkud měla v úterý startovat letadla s chemickými zbraněmi, se podle všeho nacházejí také Rusové. Washington nicméně uvedl, že o plánovaném útoku z amerických vojenských lodí byla ruská strana předem informována. „Udělali jsme navíc vše proto, abychom přítomné ruské poradce nezasáhli,“ ubezpečoval mluvčí ministerstva obrany Jeff Davis v médiích. Syrská strana útoky potvrdila a označila je za „akt americké agrese“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…