VIDEO Triumf Johnsona: Před kameru usedli totálně vyřízení Jan Čulík a elf Kartous

16.12.2019 16:03

Spolupracovník Britských listů Bohumil Kartous debatoval se šéfredaktorem tohoto serveru Janem Čulíkem o britských volbách. Čulík si posteskl, že drtivé vítězství lídra konzervativců Borise Johnsona je špatnou zprávou pro ostrovní království i pro celou Evropu, protože Britové uvěřili lžím konzervativců. Kartous doplnil, že stejně tak věří čeští voliči lžím Andreje Babiše (ANO) nebo Václava Klause mladšího (Trikolóra).

VIDEO Triumf Johnsona: Před kameru usedli totálně vyřízení Jan Čulík a elf Kartous
Foto: Repro foto Debatní klub
Popisek: Jan Čulík

Britské volby skončily drtivým vítězstvím konzervativců Borise Johnsona. Naproti tomu nejsilnější opoziční strana, Labour Party, ztratila víc než 50 křesel, v řadě obvodů dali jejich tradiční voliči přednost konzervativcům a dokončení brexitu.

Šéfredaktor serveru Britské listy a britský občan Jan Čulík konstatoval, že drtivé vítězství Borise Johnsona je špatnou zprávou pro Evropu.

Konzervativní strana rozesílala obrovské množství lživých reklam po Facebooku. 88 procent těch reklam bylo lživých,“ zlobil se Čulík. Když se ho Bohumil Kartous zeptal, co na těchto reklamách bylo lživé, odpověděl jednoduše: „Všechno.“

Lživé už je to jednoduché goebbelsovské heslo ‚Get Brexit Done‘ (dokončeme brexit),“ odkázal Čulík na Hitlerova mága propagandy a nacistického ministra kontrolujícího tok informací Josepha Goebbelse. Johnsonova lež je prý už v tom, že Velká Británie pravděpodobně na konci ledna příštího roku opustí EU, ale to ještě neznamená, že bude dokonáno, protože ostrovní království nemá dohodnuté budoucí uspořádání vztahů s EU. Přitom obchodní dohody mezi EU a Kanadou se vyjednávaly 7 let, takže podle Čulíka není příliš velká pravděpodobnost, že Johnson něco takového dokáže do konce roku 2020, jak to dnes slibuje.   

Tato úvaha podle Čulíka naznačuje, že Johnson vyhrál volby za pomoci lži.

Pro Evropu a pro celou Českou republiku je to nesmírně nebezpečné, protože to ukazuje, že když máte jednoduchou lživou kampaň, lživé jednoduché heslo, které chápou prostí lidé, kteří volí, tak jim to stačí. Ti lidé v britské vesnici v severní Anglii nerozumějí tomu brexitu. Oni nevědí, že se jim rozpadne automobilový průmysl a celá řada dalších sektorů, on nevěděli, že Johnson nemůže realizovat to heslo ‚Get Brexit Done‘, toto lživé heslo. Oni pro něj prostě hlasovali. Všichni populisté – (Tomio) Okamura a ostatní v Evropě, i Babiš – si nyní uvědomí, že stačí lhát a můžete se schovávat i do ledničky. Budou velmi napodobovat všechny tyhle metody, které se ukázaly jako neuvěřitelně úspěšné. Je to soumrak demokracie,“ varoval Čulík.

Kartous doplnil, že evropští populisté už tohle dávno vědí. Příkladem podle něj může být zakladatel Trikolóry poslanec Václav Klaus mladší. „Klaus junior nyní za poslanecký plat objíždí české vesnice a dělá si tam kampaň nepochybně úplně stejně pitomým a populistickým způsobem, protože on to jinak neumí,“ nešetřil Klause publicista.

Pokud jde o labouristy, ti podle Čulíka čelili špinavé kampani. Ale uznal, že nebyli schopni přijít s nějakým podobně jednoduchým heslem jako konzervativci. Labouristický program byl zkrátka a dobře pro venkovany příliš složitý, usoudil Čulík.

Připomněl také, že Skotové hlasovali pro Skotkou národní stranu, to jest proti brexitu. V Severním Irsku prý také zastánci brexitu prohráli. Většinu získali lidé, kteří si přejí spojení s Irskem, a tím setrvání severu ostrova v EU. To směřuje k rozpadu Velké Británie,“ pravil Čulík.

Poté se ještě jednou vrátil k drtivému vítězství Johnsona.

„Pro mě je neuvěřitelnou zkušeností... Já jsem opravdu šokován tímto výsledkem, jak můžou lidi v takových počtech hlasovat pro někoho, kdo je prokázaný lhář,“ rozohnil se šéfredaktor serveru.

„To se ptejte českých voličů, kteří volí Andreje Babiše (ANO), nebo by chtěli volit Klause juniora,“ doporučil mu Kartous.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…