VIDEO Ty prase. Boj se, Brusele. Toto je bouřlivý ukřičený bavič, který vyhnal premiéra Itálie a lidé jdou za ním

05.12.2016 13:26

Politický a mediální establishment se obává, že by po neúspěšném referendu a následném odstoupení premiéra Renziho mohlo otěže moci v Itálii převzít protestní Hnutí pěti hvězd Beppe Grilla. Ten je některými označován za směšného klauna, ale jinými za nebezpečného populistu.

VIDEO Ty prase. Boj se, Brusele. Toto je bouřlivý ukřičený bavič, který vyhnal premiéra Itálie a lidé jdou za ním
Foto: wikipedia.org
Popisek: Italský komik Beppe Grillo

Média v líčení svých neoblíbených politiků ráda přehánějí, nicméně Grillo si skutečně servítky příliš nebere a lze jej v tomto ohledu srovnat i s novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Své emoce někdejší oblíbený komik nedržel na uzdě ani několik dní před konáním referenda. Jak psal například deník La Stampa 23. listopadu, Grillo nazval premiéra Renziho „prasnicí, která se bojí, že bude brzy zaříznuta“. Jen o den dříve potom premiéra označoval za „sériového vraha italských dětí za posledních dvacet let“.

Na politickou dráhu se letos osmašedesátiletý Grillo vydal před sedmi lety, kdy založil Hnutí pěti hvězd. Od začátku jej formoval jako levicové protestní hnutí prosazující přímou demokracii a bojující proti korupci vládnoucích elit v Itálii i celé Evropské unii. Ale svým aktivismem v oblasti politiky byl proslulý již několik let před tím. V září 2007 například zorganizoval shromáždění „Den jděte do prdele“, v průběhu kterého jmenoval 24 vlivných italských politiků, kteří nějakým způsobem porušili zákony.

 

Anketa

Kdyby Babiš odešel z vlády, ANO v ní zůstalo a on by místo ministrování až do voleb jezdil po Česku a dělal volební kampaň, ...

hlasovalo: 2070 lidí

Naplno se však Grillo realizoval až v říjnu 2009, kdy oznámil vznik nového protestního hnutí. Ačkoli byl odpočátku posměšně nazýván klaunem a vládnoucí elity jej nebraly vážně, Hnutí pěti hvězd si od počátku získalo mezi voliči značnou oblibu. Už v regionálních volbách v roce 2010 hnutí získalo čtyři zastupitele. Ještě úspěšnější byly pro Grilla a spol. lokální volby v roce 2012, kdy strana získala třetí nejvyšší počet hlasů a obsadila post starosty v Parmě.

Vrchol Hnutí pěti hvězd zatím přišel v parlamentních volbách před třemi lety, kdy strana přesvědčila přes 25 % voličů a skončila na druhém místě. Prostor ve vládě sice nakonec nedostala, ale letos v červnu přišel další úspěch, tentokrát v místních volbách, kdy kandidáti Hnutí pěti hvězd obsadili posty starostů v Římě a Turíně. Grillo také usiluje o vypsání referenda o vystoupení země z Evropské unie. Po dnešní rezignaci premiéra Mattea Renziho má strana velké šance chopit se moci a sestavit koalici.

 

 

 

Grillo se nezměnil ani po oficiálním vstupu do politiky. Politický mainstream pro něj stále zůstává největším nepřítelem. V únoru 2013 vládnoucí politiky na shromáždění s voliči označil za „teroristy“ a konstatoval, že mají z jeho hnutí panickou hrůzu. Vitální showman Grillo si nic nedělá z toho, že jej označují za demagoga nebo populistu, a vehementně pracuje na tom, aby jeho hnutí získalo podíl na moci. Právě dnes se mu po rezignaci Renziho nabídla ideální příležitost.

Hnutí pěti hvězd si zejména v posledním roce získává oblibu mezi voliči také svým odmítavým postojem k migrační politice Evropské unie. Pokud by se podařilo Grillovi prosadit referendum o vystoupení Itálie z Evropské unie, bruselským politikům by opět přibyly vrásky na čele. Z květnového průzkumu britské společnosti Ipsos Mori totiž vyplynulo, že by pro opuštění EU hlasovala polovina italských voličů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…