VIDEO Uprchlíci: Policie chystá velkou operaci. Může prý dojít k násilí

24.05.2016 8:37

Řecká policie v posledních dnech podnikala kroky, které by dnes měly vyústit ve vyklízení uprchlického tábora Idomeni, kde podle dostupných informací přebývá přes osm tisíc osob.

VIDEO Uprchlíci: Policie chystá velkou operaci. Může prý dojít k násilí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Menší uprchlický tábor pro rodiny s dětmi v Ankawě. Jde o křesťanskou čtvrť Arbílu, čtvrtého největšího města v Iráku

„Přemísťování uprchlíků z tábora Idomeni do nově vybudovaných ubytovacích zařízení by mělo s největší pravděpodobností začít v úterý,“ cituje tisková agentura ANA vyjádření mluvčího řecké vlády pro migraci. Většina někdejších obyvatel Idomeni by měla být v příštích deseti dnech přesunuta do nově vzniklých táborů v bývalých průmyslových objektech poblíž Soluně. Prvních asi čtyři sta uprchlíků opustilo tábor dobrovolně již v neděli a dalších několik stovek včera.

Podmínky v táboře Idomeni jsou dlouhodobě kritizovány lidskoprávními organizacemi. Přesto zde chtějí někteří uprchlíci zůstat a s evakuací se nehodlají smířit. „Zaslechli jsme, že by měla policejní operace začít v úterý. My ale nechceme jít do žádného vojenského tábora. Jak nás chtějí přesvědčit? Budou nás snad zabíjet?“ říká pětatřicetiletý syrský uprchlík Ahmed. Naopak mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas rozhodnutí řecké vlády vítá. „Doufáme, že nebude muset být použito násilí.“

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Mnoho tisíc migrantů uvízlo v Idomeni, protože jim Makedonie a další balkánské státy neumožnily pokračovat v jejich cestě do Německa a dalších zemí západní Evropy. Podle tvrzení tiskové agentury AFP v Idomeni přebývá mnoho žen a dětí usilujících o to, dostat se za svými manžely a otci, kterým se podařilo přijít na evropský kontinent díky převaděčům. „V nových přijímacích střediscích máme aktuálně k dispozici šest tisíc volných míst. Pevně věříme, že se evakuace obejde bez použití násilí,“ cituje AFP nejmenovaný zdroj z řecké vlády.

V současné době se na území Řecka nachází podle odhadů více než 54 000 migrantů. Levicová vláda premiéra Alexise Tsiprase se v posledních týdnech snažila přesvědčit obyvatele táborů v Idomeni a u přístavního města Pireus, aby se nechali pro vlastní bezpečnost a větší pohodlí z tohoto provizorního tábora převézt do nových ubytovacích zařízení. Konkrétně v uprchlickém táboře u přístavu Pireus se podařilo dosáhnout snížení počtu jeho obyvatel z 5000 na 1500.

Jak konstatuje AFP, mnozí uprchlíci se obávají stěhování do táborů daleko od hranic nebo městských aglomerací kvůli tomu, že pro ně bude těžší navázat kontakty s převaděči. Jistých úspěchů však bylo v posledních dvou týdnech dosaženo také v samotném táboře v Idomeni. Doposud se úřadům podařilo přesvědčit k přemístění do nově zřízených táborů asi 2500 lidí. Zůstává otázkou, jestli se to samé podaří úřadům i v případě dalších šesti tisíc uprchlíků. Minulý měsíc musela makedonská policie použít proti uprchlíkům slzný plyn, když se pokoušeli překonat hranice a při zásahu bylo zraněno 260 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…