VIDEO Uprchlíci zase řádí, tentokrát v Řecku a Bulharsku. Policie musela vytáhnout vodní děla

25.11.2016 9:26

Uprchlické tábory v Bulharsku a Řecku v posledních dnech zasáhly násilnosti, kterých se účastnily stovky migrantů z Blízkého východu a Afriky. Policisté museli použít k uklidnění situace vodní děla a další donucovací prostředky.

VIDEO Uprchlíci zase řádí, tentokrát v Řecku a Bulharsku. Policie musela vytáhnout vodní děla
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Někteří rozprodávají své věci

Situace v bulharských a řeckých uprchlických táborech je mezinárodními migračními organizacemi dlouhodobě kritizována. Jejich dočasní obyvatelé údajně nemají zajištěny dostatečné ubytovací kapacity, základní hygienické potřeby a v mnoha případech s nimi není zacházeno v souladu s mezinárodním právem. V obou zemích také dle kritiků z lidskoprávních organizací až příliš dlouho trvá vyřizování žádosti o azyl.

Násilné protesty v největším bulharském uprchlickém táboře v Harmanli však vypukly kvůli tomu, že úřady rozhodly o vyhlášení karantény z důvodu obav ze šíření infekce. Jak uvádí německý deník Die Welt, opatření byla přijata pod tlakem místního obyvatelstva, které se obávalo šíření nákazy. Podle dostupných informací bylo v táboře evidováno asi 130 případů kožních infekcí, virových onemocnění a také například planých neštovic.

Celý text v němčině najdete ZDE.

Uprchlíci však zákaz vycházení přijali s nevolí a začali proti němu „aktivně“ protestovat. Při násilných střetech bylo zraněno čtrnáct zasahujících policistů a následně zatčeno asi dvě stě až tři sta „nejbojovnějších“ uprchlíků. Protestů se podle místních úřadů účastnila přibližně polovina ze tří tisíc zde pobývajících migrantů. Jak ukazují záběry, při protestech zapalovali ohně a házeli po zasahujících policistech kameny a další nebezpečné předměty.

Většinu protestujících migrantů tvořili Afghánci, a jak uvedl bulharský premiér Bojko Borisov, šest zatčených násilníků bylo označeno jako „hrozba pro národní bezpečnost“. Jak uvedla šéfka bulharského Úřadu pro uprchlíky Petya Parwanowová, k zákazu vycházení nebyl žádný opodstatněný důvod a k násilným střetům tak prý vůbec nemuselo dojít. V táboře Harmanli žije přibližně čtvrtina všech uprchlíků nacházejících se momentálně v Bulharsku a nešlo zdaleka o první podobný incident.

Ke konfliktu mezi obyvateli uprchlického tábora a policií došlo také na řeckém ostrově Lesbos u města Moria. Střetům předcházela nešťastná událost, při které zahynula šestašedesátiletá žena a šestileté dítě. Podle vyšetřování zapříčinil jejich smrt výbuch plynové bomby při vaření v jejich stanu. Matka mrtvého dítěte a další dvě osoby byly převezeny do nemocnice s vážnými zraněními. Událost podle Die Welt rozrušila ostatní uprchlíky, kteří začali zapalovat ohně a vyvolávat násilnosti. Policii se nakonec podařilo situaci dostat pod kontrolu.

reklama

autor: pro

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…