VIDEO Útok USA na Sýrii mě naprosto šokoval. Václav Klaus zásadně promluvil též o Sorosovi a „slabém Česku“

08.05.2017 7:21

Bývalý prezident České republiky Václav Klaus ještě několik dní před vítězstvím Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách varoval, že Francie učiní „již tradičně chybné rozhodnutí“.

VIDEO Útok USA na Sýrii mě naprosto šokoval. Václav Klaus zásadně promluvil též o Sorosovi a „slabém Česku“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Bývalý český prezident Václav Klaus udělil několik dní před druhým kolem prezidentských voleb ve Francii rozhovor francouzské internetové televizi TV Libertés. V krátkém rozhovoru se pokusil objasnit svou pozici vůči EU a již tradičně nezapomněl zmínit ani George Sorose. 

„Byl bych velice rád, kdyby ve střední Evropě existovala nějaká jednotná fronta schopná čelit tlaku přicházejícímu z Bruselu. Obávám se ovšem, že Česká republika je nejslabším článkem Visegrádské skupiny. Byl bych moc rád, kdyby Česká republika byla schopná jednat podobně jako Slovensko nebo Maďarsko,“ uvedl Klaus v úvodu.

Anketa

Odpustili jste již Německu hrůzy 2. světové války?

8%
92%
hlasovalo: 8238 lidí

„Na druhou stranu v České republice existuje velmi silné odhodlání nepřijímat migranty, což s jistou dávkou zdráhavosti akceptuje i česká vláda. V této souvislosti je třeba mít na vědomí, že Česká republika je jedinou zemí ve střední a východní Evropě, ve které počet imigrantů značně převyšuje počet emigrantů. Češi na rozdíl od Poláků či Slováků svou zemi tolik neopouštějí, naopak do země přichází spousta lidí z Ukrajiny a bývalé Jugoslávie. Musím se tedy ohradit proti tomu tvrzení Bruselu, že Česko nepříjímá migranty,“ vysvětloval.

V souvislosti se státy střední Evropy se často hovoří o tom, že tyto země nejsou dostatečně liberální. Podle Klause je ovšem problém někde jinde. 

„Není to otázka liberalismu, nebo jeho absence – taková univerzita pana Sorose není vůbec liberální, naopak, je to totalitární instituce. My jsme si uvědomili velmi rychle, jaké riziko se skrývá ve všech těch neziskových organizacích,“ prohlásil Klaus.

„Hlavní problém je s polisabonovou Evropskou unií, ve které se mnoho rozhodnutí příjimá na základě většinového hlasování. Když mluvíme o migraci, de facto mluvíme o Evropské unii, to je hlavní téma.“

O Václavu Klausovi se prý v západních médiích často hovoří jako o „proruském“ politikovi, jak si to bývalý český prezident vysvětluje?

„Ten samotný termín ‚proruský‘ je používán jako politická nálepka, politický útok, který nemá nic společného s mým skutečným postojem vůči Rusku. My v České republice nejsme proruští, jsme pro svobodu, spravedlnost a svobodné myšlení. Nelíbí se nám postoje určitých lidí v Evropě a Spojených státech, kteří jsou apriorně protiruští. Nejsem žádný milovník Ruska, ale jsem jej schopen akceptovat takové, jaké ve skutečnosti je. Tohle by měli učinit i někteří politici v západní Evropě, Polsku a i jiných středoevropských státech,“ uvedl Klaus. 

Francouzští novináři se Václava Klause v závěru rozhovoru nezapomněli zeptat na nedávný americký útok v Sýrii. 

„Americký letecký útok na vojenské základny v Sýrii mě naprosto šokoval: říci, že se jednalo o odvetný útok je z mého pohledu chybné. Neumím si představit, za jakých okolností by chemický útok byl součástí oficiální politiky syrské vlády, natož pak té ruské, ti lidé nejsou šilénci,“ zdůraznil.

„Volby ve Francii, upřímně, tolik nesleduji, ale jsem si téměř jistý tím, že Francie udělá, jak je tomu historicky již zvykem, špatné rozhodnutí a zvolí si kandidáta, který zemi přivede do ještě více podřízené pozice. Zůstávám tedy pesimistický stejně jako vůči výsledku voleb v Německu,“ uzavřel Klaus svůj výstup.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…