VIDEO V Calais se zase bojovalo: Uprchlíci zaútočili na policisty. A měli při tom posily

02.10.2016 20:11

V uprchlickém táboře v Calais zvaném Džungle bylo zase jednou pořádně horko. Uprchlíci se pokusili dostat přes francouzské policisty dál do Velké Británie. Běžencům pomáhali levicoví aktivisté. Francouzská policie však za použití vodních děl a slzného plynu migranty „zchladila“. Informuje o tom britský bulvární deník The Sun, jenž také dodává, že se policistům podařilo chytit dva velmi důležité pašeráky, kteří by si se svými příjmy mohli žít takřka jako králové.

VIDEO V Calais se zase bojovalo: Uprchlíci zaútočili na policisty. A měli při tom posily
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Novinářů je v současnosti plný tábor

V uprchlickém táboře ve francouzském přístavním městě Calais zvaném Džungle žije asi sedm tisíc až deset tisíc migrantů, kteří doufají, že se dostanou dál do Velké Británie. Opakovaně demonstrují a žádají britskou premiérku Theresu Mayovou, aby strhla zdi a vpustila žadatele o azyl do Velké Británie. Mezi uprchlíky je také mnoho dětí bez rodičů a lidskoprávní organizace a levicoví aktivisté žádají vlády evropských zemí, aby se o tyto lidi, a především o děti, postaraly.

Když poklidné protesty nepomáhají, migranti se pokoušejí do Velké Británie dostat i silou. Svědčí o tom zatím poslední pokus demonstrantů přemoct francouzské policisty střežící tábor a dostat se dál do Anglie. Strážci zákona však za pomoci vodních děl a slzného plynu migranty zchladili. Museli se vypořádat také s levicovými aktivisty, kteří se rozhodli uprchlíkům pomoct.

Server britského deníku přináší informace také o zatčení dvou pašeráků, kteří si vydělávali na živobytí tím, že uprchlíkům slibovali cestu do Británie. Měli se tam dostat na nákladních autech ukrytí pod cibulí. Rozhodně to není zadarmo. Za měsíc si pašeráci přišli i na 300 tisíc liber, po přepočtu na české koruny dojdeme k částce přesahující 9 milionů korun.

Pětatřicetiletý irácký Kurd Twana Jamal zvaný Paša a třiatřicetiletý Kadir Pirout již stanuli před soudem. Paša dostal pětiletý trest a po uplynutí trestu zákaz vstupu do Francie. Pirout vyfasoval čtyři roky za mřížemi. Chytání pašeráků je podle deníku velmi náročné, protože se snaží migranty dostat do Británie jinudy než přes dobře střežené Calais.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…