VIDEO V Chorvatsku to vře. Nenávist mezi různými uprchlickými národnostmi přerůstá v početné bitky

20.09.2015 15:41

Podle britského deníku The Times přerostly v otevřený střet v pátek neshody mezi syrskými a afghánskými uprchlíky na chorvatské železniční stanici v pohraničním městě Beli Manastir. Uprchlíci se tu totiž hádali o to, kdo má přednostní právo nastoupit do vlaku směrem na Západ.

VIDEO V Chorvatsku to vře. Nenávist mezi různými uprchlickými národnostmi přerůstá v početné bitky
Foto: ceskatelevize.cz
Popisek: Maďarsko již začalo stavět ochranný plot proti imigrantům

Jak podotýká britský deník na svém webu, Syřané si na Afghánce stěžují dlouhodobě. A i v pátek údajně začala potyčka kvůli jednomu Afghánci, kterého skupina Syřanů obvinila z krádeže, a začala ho proto tlouct. To mělo vyprovokovat další Afghánce a obě skupiny uprchlíků tak do sebe začaly bušit pěstmi a házet po sobě kameny a skleněné láhve. Nakonec museli zasáhnout policisté, kteří od sebe naštěstí obě skupiny rozehnali obušky.

„Afghánci dělají problémy, pořád. Kamkoliv jdeme, nás sledují. Snaží se využít našich problémů a dostat se do Evropy,“ posteskl si údajně Iráčan jménem Abbás, který pochází z Bagdádu, reportérovi Timesů.

Během střetu mezi oběma tábory rovněž zůstalo několik syrských žen uvězněno mezi bojujícími muži a policisty. Ty, samozřejmě zcela vyděšené, se snažily ochránit sebe a své děti před údery a létajícími předměty. Chtěly prý utéct, ale měly strach se oddělit od ostatních. „Nemůžeme odtud odejít,“ řekla pro britský list jedna z nich. „Jsou tam Pákistánci, zabili by nás. Kde jsou nějací Syřani? Musíme zůstat s nimi,“ dodala posléze pro novináře.

Kam vkročí Arabové, jsou problémy…

Syrští a iráčtí Arabové však prý zdaleka nejsou jediní, kdo si stěžuje na ostatní skupiny uprchlíků. Reportéři Timesů údajně narazili na kurdského muže, který si pro změnu postěžoval na chování Arabů. „Proč se Arabové pořád chovají jako zvířata?“ položil si prý řečnickou otázku, když viděl potyčku mezi Syřany a Afghánci, s tím, že všude, kam Arabové vkročí, jsou problémy.

Chorvatsko se s náporem uprchlíků ze všech koutů třetího světa potýká od té doby, co maďarská vláda zcela uzavřela hranice se Srbskem. Uprchlíci se skrz balkánskou zemi nicméně přepravují vlaky a autobusy a doufají, že se jim do Maďarska, popřípadě do Slovinska podaří dostat. Budapešť proto urychleně dostavuje plot i na hranicích s Chorvatskem, přičemž jim v tomto případě stavbu značně ulehčuje i fakt, že hranici mezi Chorvatskem a Maďarskem tvoří z velké části řeka Dráva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…