VIDEO Válková a Skála před kamerou PL a ohromující slova k Čapímu hnízdu: Politická objednávka. Destabilizace a chaos způsobené zahraničními tajnými službami?

30.08.2017 17:03

HORKÉ TÉMA Za žádostí policie o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání může být politické zadání. Ve studiu TV ParlamentníListy.cz to řekla exministryně spravedlnosti a poslankyně ANO Helena Válková. Hostem pořadu Horké téma byla současně s místopředsedou KSČM Josefem Skálou, podle něhož jsme svědky pokusu o destabilizaci společnosti. Skála šokoval prohlášením, že za tím mohou stát zahraniční tajné služby.

VIDEO Válková a Skála před kamerou PL a ohromující slova k Čapímu hnízdu: Politická objednávka. Destabilizace a chaos způsobené zahraničními tajnými službami?
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Pořad Horké téma o Babišovi

Po letní pauze se vrací pořad internetové TV ParlamentníListy.cz Horké téma. O žádosti policie stíhat poslance Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka kvůli případu Čapí hnízdo ve studiu diskutovala bývalá ministryně spravedlnosti a poslankyně za hnutí ANO Helena Válková s místopředsedou komunistů Josefem Skálou.

Poslankyně Válková hned v úvodu připustila, že vývoj kauzy může mít politické zadání. Jinak by prý policie jednala už dávno a nečekala na termín těsně před volbami. Na otázku, zda si dovede představit, že je za tím politické zadání, exministryně spravedlnosti reagovala: „Ano, dovedu si to představit.“

„Už se mě ptali, jak můžu coby bývalá ministryně spravedlnosti takto hovořit; tak můžu právě proto, že znám poměrně dobře, na rozdíl od běžných občanů, jak dlouho trvá vyšetřování takové kauzy. Ta mohla být dávno hotová, není to komplikovaný případ hospodářské kriminality, kde musíte nasazovat elitu a zkoumat. Trvá to příliš dlouho. Neříkám, že se nemohly objevit nové důkazy, které vedly policii k tomu, že s tím pohnula právě teď, to nevíme. Ale silně o tom pochybuji, a proto si myslím, že to zpolitizované je,“ sdělila Helena Válková.

Anketa

Má Pavel Bělobrádek pravdu v tom, že zvířata „neumřou“, nýbrž „pojdou, chcípnou, padnou, zhasnou, jsou zabita či poražena“?

29%
62%
hlasovalo: 6167 lidí

Žádost policie o Babišovo vydání prý podle Válkové ještě víc rozdělila společnost. „Na ty, kteří Babiše upřímně nenávidí a říkají, vidíte, to je hajzl, podvodník a teď konečně se na to přišlo a máme důkaz. Ve skutečnosti žádný důkaz nemáme a presumpci neviny v tomto případě neuznávají,“ konstatovala exministryně s tím, že naopak druhý tábor ještě silněji po této kauze za Babišem stojí a říká „stoprocentně to udělali jen proto, že chtěli favorizované ANO strhnout do nižších čísel“.

„Kauza se nesporně stala velice významnou politickou kartou těsně před volbami. Zajímá mě, jestli to není džin vypuštěný z lahve, který se do lahve už asi nikdy nevrátí. A ten džin se týká desítek a desítek jiných politiků. Může jít o docela zajímavou podívanou, která právě začíná,“ soudí místopředseda KSČM Josef Skála.

Pokud jde o kauzu Čapí hnízdo jako takovou, Skála konstatoval, že na základě různých zdrojů je v České republice takových případů asi padesát. „A to jen co se týče dotačních titulů podobného typu. Nechci tím dělat advokáta panu Babišovi ani panu Faltýnkovi. Zaráží mě, že máme v Česku kauzu, kde jde o desítky a stovky miliard. A tam postup směrem, který by ústil k podobným krokům, nezaznamenávám; a to mě na tom zaráží,“ reagoval Skála s tím, že se jedná například o případ OKD.

Nakolik je žádost o stíhání legitimní či namístě, Skála přesně neřekl. „Neznám spis a nepřísluší mi soudit, ale pokud by bylo doloženo vážné porušení zákona, pak je to správné a jen blázen by tomu oponoval,“ uvedl místopředseda KSČM.

„Kauz, kdy byly splněny zadávací podmínky, je tady hodně. Představte si, že všichni ti lidé také mají své známé a říkají si, co na tom bylo špatně, co naplňuje skutkovou podstatu dotačního podvodu. Když splním podmínky a po dobu pěti let peníze vynaložím pro určitý účel, tak lze ten projekt prodat a nikdo se nad tím nepozastavuje. Kde má potom být ta nekalost a proč některá média na Babiše tak zaútočila a dělají z něho pachatele dotačního podvodu?“ podotkla Válková.

 

 

Upozornila též na zapojení státního zástupce. „Politicky citlivé kauzy, což je určitě tento případ, jsou vždycky dozorovány nebo přinejmenším o nich státní zastupitelství dobře ví. Mohou státní zastupitelství říkat, že je to vůbec nezajímalo, ale ten, kdo se pohybuje v oblasti trestní justice, ví, že o tomto případu věděli,“ konstatovala s tím, že v případě, že dojde k Babišovu vydání a zahájení trestního stíhání, jeho advokáti mohou okamžitě podat stížnost, o které musí státní zástupce rozhodnout a v případě nedostatku důkazů to vrátit zpátky.

Státní zástupce měl podle Heleny Válkové před krokem policie, která zažádala o vydání Sněmovnou, nejdřív jednoznačně říci, zda je všechno v pořádku, podloženo důkazy a nelze jinak než stíhání zahájit; anebo naopak říci pozor, ještě není tolik důkazů a je to těsně před volbami.

Mluví se rovněž o tom, zda vůbec je přípustné, aby možný budoucí premiér byl trestně stíhán. „Měli jsme už roztodivné vysoké státní činitele, v jejichž životopise se vyskytovaly věci opravňující k trestnímu stíhání, přesto své funkce zastávali. Rozdíl by byl pouze v tom, co justice učinila nebo neučinila,“ řekl Josef Skála.

Odmítl ovšem, že by hovořil jako budoucí koaliční partner hnutí ANO. „Úkolem systémové opozice je násobit svůj opoziční potenciál. Sjednocovat politické síly, různá hnutí, občanské iniciativy, mimoparlamentní strany do jakéhosi bloku, který si nakonec vynutí změnu k lepšímu. Pravdou je, že může vzniknout situace, kdy bychom museli volit mezi gigantickým a mnohem menším zlem. V takovém případě budu trvat na tom, že i komunistická strana má právo a možná i povinnost vstoupit do politiky tak, že bude spolurozhodovat o tom, kdo a za jakých podmínek bude vykonávat exekutivní moc. To se stát může,“ odpověděl.

V podpoře možné vlády hnutí ANO by prý komunistům bránila vazba na NATO a „pomatenou politiku EU“. „Nedokážu si představit, že bychom za toto nesli přímou odpovědnost. Co si představit dokážu, třeba portugalský model, kdy si komunisté vymezili s vládnoucí stranou určité podmínky, které byly výhodné pro většinu Portugalců. Měli nastaveny jisté mantinely, které vláda nikdy nepřekročí. Nemohu vyloučit, že taková situace vznikne,“ upřesnil možnou vládní spolupráci s Andrejem Babišem.

„Vy mě pořád trápíte mými osobními názory,“ reagovala poslankyně hnutí ANO na otázku, zda si umí představit vládní spolupráci hnutí ANO s komunisty. „Důležité je, jaká bude situace poté, co budou třeba ostatní strany váhat jít s námi do koalice, pokud volby vyhrajeme. To jsou vysoké šachy a mně sluší být trošku pokornější. Nechtěla bych se předčasně vyjadřovat a stěžovat pozice těm, kteří nakonec figurkami na šachovnici budou hýbat,“ řekla Válková.

Souhlasila s Josefem Skálou v tom, že to všechno bude stoprocentně hrozně komplikované. „Vůbec si nedovedeme představit, co všechno a jaké síly mohou být zaktivizované. Policii mám za zlé, pokud nemá důkazy, tak situaci ve společnosti zkomplikovala a zamotala. Důsledky nemusí být příznivé. Můžeme si úplně rozhodit politickou stabilitu a mohou opět přijít předčasné volby, odvolávání, váhání,“ upozornila exministryně spravedlnosti.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Hrozí nám politická destabilizace. Právě proto jsem tak jasná, když říkám, že pokud nebyly opravdu velmi pádné důvody (v postupu policie v kauze Čapí hnízdo, pozn. red.), je to velmi riskantní hra s politikou České republiky,“ varovala Válková s tím, že na vině je státní zástupce, pokud nezvládl dozor nad kauzou, a pokud to vůbec nedozoroval, je otázka, proč byla takto závažná kauza nechána jen policii. Další na řadě by byl vyšetřovatel, který si neuvědomil politické důsledky. „Tyto orgány jsou ve spoluodpovědnosti namočené. Pokud ale žádost obsahuje závažné důvody, pak jako trestní právník ani neceknu a budu říkat: padni komu padni. O takových důvodech ale opravdu nevím,“ dodala.

Podle místopředsedy komunistů bychom měli naslouchat i hlasu lidu. „Kam přijdu, tam slyším, že spojitost mezi propadem volebních preferencí a popularity a tím, co se odehrává, je patrná. A teď si zaspekuluji, působí to na mě trošku dojmem, jestli někdo politickou destabilizaci a chaos nepotřebuje ze zahraničí. Nemířím tím na východ, tam si takový motiv nedokážu představit. Mám v hlavě některé jiné země a jejich roztodivné služby,“ uvedl dokonce Skála. Odmítl být konkrétní s tím, že by pak možná sám potřeboval pomoc právníků.

Helena Válková v závěru připomněla Kubiceho zprávu. „To tehdy ovlivnilo i mě. Říkala jsem si, jaké hrůzné věci představitelé sociální demokracie dělali. Potom jsem si řekla, že se mi už nikdy nesmí stát, abych se tak dala ovlivnit,“ doplnila poslankyně s tím, že byly i další kauzy, které dopadly fiaskem. „Tou destabilizací jsem nemyslela, že by byly ohroženy základy právního státu a náš politický systém, ale v minulosti už jsme viděli, co taková razie udělá a jak na to zareaguje politický systém,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…