VIDEO Varovná střelba, létající kameny, padající ploty... Velmi drsná protiuprchlická demonstrace v nizozemském městě

21.12.2015 16:58

V Nizozemsku došlo k největším protestům proti přijímání uprchlíků za poslední dobu. Celkem dva tisíce demonstrantů vyrazilo do ulic v obci Geldermalsen, protestovat proti výstavbě zařízení pro uprchlíky. Policie tak musela dav rozhánět varovnými výstřely. Informuje The Guardian.

VIDEO Varovná střelba, létající kameny, padající ploty... Velmi drsná protiuprchlická demonstrace v nizozemském městě
Foto: archiv T. Jirsa
Popisek: Imigranti v Makedonii

Minulou středu došlo v nizozemském městě Geldermalsen nedaleko Utrechtu k protiuprchlické demonstraci. Účastnilo se ji zhruba dva tisíce lidí a policisté museli vystřelit několik varovných výstřelů, aby demonstranty rozehnali. Údajně nedošlo k žádným vážným zraněním,14 lidí ale bylo zatčeno.

Demonstranti protestovali proti výstavbě azylového centra ve městě, jež má 27 tisíc obyvatel. Situace vyeskalovala až do fáze, kdy zhruba stovka demonstrantů zbořila ploty, vnikla na pozemek radnice a házela předměty po policistech, zatímco skandovala protiuprchlická hesla.

V průběhu demonstrace se totiž konalo setkání městské rady, která výstavbu centra řešila. Jednání však muselo být z bezpečnostních důvodů přerušeno, jelikož se demonstranti snažili dostat do budovy.

Demonstraci se policistům podařilo rozehnat až kolem jedenácté hodiny večerní.

Podle NLTimes dostal místní radní Lourens van Bruchem mnoho anonymních výhružek smrtí jemu i celé jeho rodině, pokud by hlasoval ve prospěch výstavby azylového centra, jež má pojmout na 1500 žadatelů o azyl.

Místní jsou však přesvědčeni, že mezi agresivními demonstranty nebyli lidé přímo z Geldermalsenu. „Bylo mezi nimi spousta lidí z Rotterdamu či Haagu. Přišel za mnou chlapík z Haagu a ptal se, jestli s nimi nechci jet příští týden do Rotterdamu. Řekl mi, že takhle cestují ve skupinách a dělají výtržnosti,“ řekl jeden z obyvatel Geldermalsenu.

„Náměstek ministra spravedlnosti Klaas Dijkhoff, který má na starost azylovou a imigrační politiku Nizozemska, označil celý incident za 'ne-nizozemský'.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…