VIDEO Veselý Andrej? Ministr Babiš zvažuje uvolnění zákazu kouření i „hulení“

30.03.2017 8:47

Že by mohlo fungování elektronické evidence tržeb (EET) doznat změn, naznačil na svém facebookovém profilu sám ministr financí Andrej Babiš. Svěřil se totiž se svými zážitky z návštěvy několika vesnic v Pardubickém kraji a na Vysočině.

VIDEO Veselý Andrej? Ministr Babiš zvažuje uvolnění zákazu kouření i „hulení“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Dřevíkov, Možděnice, Rváčov, Úsobí – kam jsem v těchhle vesnicích v Pardubickém kraji a na Vysočině vlezl, tam mě čekali nastartovaní starostové, podnikatelé, hospodští nebo členové různých spolků a řešili se mnou EET. A v mnoha věcech mají pravdu. To jejich drobné podnikání, malinké obchůdky nebo plesy, které jsou tu společenskou událostí, by si zasloužily trochu jiná pravidla,“ uznal ministr financí a dodal: „Přemýšlím o tom a nějaké nápady už se na ministerstvu rodí,“ naznačil, že EET dozná jistých změn. Jinak si prý ale cestu po zmíněných vesnicích užil. „Baví mě, že si tihle lidi na nic nehrajou a když je něco trápí, řeknou vám to pěkně od plic,“ dodal.

Změn se možná dočká i zákaz kouření v restauracích: „Ty hospody, kde je jenom pivo a nealko, jim ten zákaz kouření dělá problémy. Lidé jsou naštvaní z té spousty regulací, které přišly. Musíme o tom ještě přemýšlet, co nám říkali,“ uvedl Babiš ve videonahrávce, která je umístěna na facebookovém profilu hnutí ANO.

Anketa

Jste pro to, aby na základních školách byla zřizována funkce ,,koordinátor multikulturní výchovy"?

1%
99%
hlasovalo: 16157 lidí

Na sociální síti se Babiš svěřil i s tím, že jej oslovil Marek Voršilka z iniciativy OBRAZ – Obránci zvířat. „Spustili kampaň Výzva Babišovi a chtějí v Česku zakázat kožešinové farmy, kde desítky tisíc lišek a norků živoří v drátěných klecích a jsou odsouzeni k smrti plynem nebo elektrickým proudem. Souhlasím s nimi. Setkáme se a budeme jednat. Budu to řešit u nás na poslaneckém klubu, aby naši poslanci podpořili návrh. A bude se hledat kompromis i pro chovatele,“ uvedl Babiš.

Na facebooku také popsal životní příběh Martiny Kafkové, které byla v jejích 27 letech diagnostikována roztroušená skleróza. „Tělo postupně začalo vypovídat službu. Nepomohly žádné léky, které ji předepsali. A některé dokonce uškodily. Martina skončila na vozíku. Manžel ji opustil, ale táta s mámou zůstali stateční: až do jejích padesáti let, sami jako důchodci, se o ni starali, nosili ji a pomáhali se vším, co bylo potřeba. Letos jí konečně přijali do specializovaného ústavu, kde dožívá,“ uvedl Babiš s tím, že Martina začala trpět takovými křečemi, až měla pocit, že se jí zlomí kosti v těle. „Do toho má člověk smrtelnou úzkost, že se nemůže nadechnout. A doktoři pomoct nedokázali, protože víc prášků už by ji zabilo. „Byla to čirá hrůza,“ popisuje její táta, kterého Martina prosila, aby ji pomohl se sebevraždou.

„No a pak zkusila od kamaráda konopnou cigaretu. Křeč pominula,“ popsal Babiš.

Přátelé začali vozit Martině konopí pravidelně, bylo to něco, co konečně fungovalo, na rozdíl od syntetických léků. Pak pro ni táta začal konopí pěstovat sám. Martina dokonce nabrala váhu, i když jen na 40 kilo... A tady začíná ten háček: pěstovat konopí, byť pro vlastní potřebu, je u nás nelegální. Je možné ho koupit. Jenže Martinu by to vyšlo na 64 tisíc měsíčně, pokud jde o zahraniční preparát, nebo 23 tisíc, pokud pochází z Česka. „I když je to právě konopí, co dělí Martinu od totálního pekla a života v rámci možností, zdravotní pojišťovna ho odmítá proplácet. Její otec už obeslal, obvolal, obchodil přes dvacet institucí včetně vlády, Poslanecké sněmovny, Senátu, policajtů. Nestalo se nic. Přitom máme u nás 23 tisíc lidí s touhle děsivou nemocí, čtyři tisíce z nich jsou na tom podobně jako Martina...

„Takže jsem se rozhodl: Napíšu dopis ministrovi zdravotnictví, poradím se s doktory a přijdu s návrhem, jak těmhle lidem pomoct. Když už stát zakazuje pěstovat si konopí na zahradě pro svou potřebu, tak ať všem, kteří lékařské konopí potřebují, ho proplatí v plné výši!“ dodal Andrej Babiš.

Celé znění příspěvků Andreje Babiše na facebookovém profilu hnutí ANO:

Andrej Babiš: "Dřevíkov, Možděnice, Rváčov, Úsobí – kam jsem v těhle vesnicích v Pardubickém kraji a na Vysočině vlezl, tam mě čekali nastartovaní starostové, podnikatelé, hospodští nebo členové různých spolků a řešili se mnou EET. A v mnoha věcech mají pravdu. To jejich drobné podnikání, malinké obchůdky nebo plesy, které jsou tu společenskou událostí, by si zasloužili trochu jiná pravidla. Přemýšlím o tom a nějaké nápady už se na ministerstvu rodí. Jinak jsem si to ale užil. Baví mě, že si tihle lidi na nic nehrajou a když je něco trápí, řeknou vám to pěkně od plic. ??

P.S. Ten pán, co na videu z debaty odchází, se neurazil. Když se mnou probral, co potřeboval, musel jít zpátky do práce ??

Andrej Babiš: "Dnes mě oslovil pan Marek Voršilka z iniciativy OBRAZ - Obránci zvířat. Spustili kampaň Výzva Babišovi a chtějí v Česku zakázat kožešinové farmy, kde desítky tisíc lišek a norků živoří v drátěných klecích a jsou odsouzeni k smrti plynem nebo elektrickým proudem. Souhlasím s nimi. Setkáme se a budeme jednat. Budu to řešit u nás na poslaneckém klubu, aby naši poslanci podpořili návrh. A bude se hledat kompromis i pro chovatele."

Andrej Babiš: "JSEM PRO LEGALIZACI LÉKAŘSKÉHO KONOPÍ A PROPLÁCENÍ POJIŠŤOVNAMI

Tohle je Martina Kafková. Krásná holka. Byla vdaná, pracovala jako konstruktérka a ve volném čase učila děti hrát na kytaru. Pak jednoho dne zakopla na rovném chodníku. Doktoři ji diagnostikovali roztroušenou sklerózu. Ve 27 letech. Tělo postupně začalo vypovídat službu. Nepomohly žádné léky, které ji předepsali. A některé dokonce uškodily.

Martina skončila na vozíku. Manžel ji opustil, ale táta s mámou zůstali stateční: až do jejích padesáti let, sami jako důchodci, se o ni starali, nosili ji a pomáhali se vším, co bylo potřeba. Letos jí konečně přijali do specializovaného ústavu, kde dožívá.

Lidi si někdy myslí, že roztroušená skleróza je “jen” svalová dysfunkce, že člověk prostě “jen tak leží”. Omyl. Martina začala trpět takovými křečemi, až měla pocit, že se ji zlomí kosti v těle. Do toho má člověk smrtelnou úzkost, že se nemůže nadechnout. A doktoři pomoct nedokázali, protože víc prášků už by ji zabilo. “Byla to čirá hrůza,” popisuje její táta, kterého Martina prosila, aby ji pomohl se sebevraždou.

No a pak zkusila od kamaráda konopnou cigaretu. Křeč pominula.

Přátelé začali vozit Martině konopí pravidelně, bylo to něco, co konečně fungovalo na rozdíl od syntetických léků. Pak pro ni táta začal konopí pěstovat sám. Martina dokonce nabrala váhu, i když jen na 40 kilo… A tady začíná ten háček: pěstovat konopí byť pro vlastní potřebu je u nás nelegální. Je možné ho koupit: Martinu by to vyšlo na 64 tisíc měsíčně, pokud jde o zahraniční preparát, nebo 23 tisíc, pokud pochází z Česka. I když je to právě konopí, co dělí Martinu od totálního pekla a života v rámci možností, zdravotní pojišťovna ho odmítá proplácet. Její otec už obeslal, obvolal, obchodil přes dvacet institucí včetně vlády, poslanecké sněmovny, senátu, policajtů. Nestalo se nic.Přitom máme u nás 23 tisíc lidí s touhle děsivou nemocí, čtyři tisíce z nich jsou na tom podobně jako Martina…

Takže jsem se rozhodl: napíšu dopis ministrovi zdravotnictví, poradím se s doktory a přijdu s návrhem, jak těmhle lidem pomoct. Když už stát zakazuje pěstovat si konopí na zahradě pro svou potřebu, tak ať všem, kteří lékařské konopí potřebují, ho proplatí v plné výši! Čili prosím vás, pokud máte ve svém okolí někoho, komu lékařské konopí prokazatelně prospělo k zlepšení zdravotního stavu, napište mi sem do komentáře svůj příběh.

Vždyť lidský život je ten nejpádnější argument."


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …