VIDEO Vládne tady cenzura, novináři prý zničili demokracii. Došlo i na ČT a „lynčování" Davida Ratha

24.06.2014 9:45

Jsou dnes média ještě demokratická a novináři hlídací psi demokracie? O tom byl seminář s názvem Demokracie a média, který zorganizovaly občanské iniciativy. Většina přednášejících se věnovala manipulaci veřejnosti, ale také cenzuře nebo dokonce vymýšlení celých rozhovorů. Novináři se stali zuřivými podvraťáky útočící místo na zločince na rameno zákona, padlo také na semináři.

VIDEO Vládne tady cenzura, novináři prý zničili demokracii. Došlo i na ČT a „lynčování" Davida Ratha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Denní tisk, ilustrační foto

Kritice se nevyhla ani veřejnoprávní televize a její cenzura vysílaných pořadů. Padla obava nad budoucností demokracie a nad médii vyvolávající atmosféru lynče, čímž mohou být při samotném rozvoji demokracie překážkou. Orwellova kniha 1984 není žánrové sci-fi, ale proroctví, i taková tvrzení na semináři zazněla.

Jako první si vzal slovo publicista a člen Syndikátu novinářů Štěpán Kotrba. Podle něj první, co přineslo do světa pravou demokracii, byl internet. „Parta zhulenejch intelektuálů na univerzitě a parta vojenských stratégů vymyslela síť, která měla odolat jaderné válce. Jedné partě se to vymklo z rukou a druhá ji použila jako nástroj na oslovení celého světa, každého z vás,“ řekl doslova Štěpán Kotrba. Podle něj je tohle ta správná cesta. Tedy neomezený prostor, ne kradení z toho omezeného a vynucování si zoufalým křikem při teroristickém útoku nebo demonstraci vliv v soukromém prostoru někoho druhého.

„Dnes máme všichni stejnou možnost oslovit svět,“ uvedl a vysvětlil, že zatímco soukromá média mají za úkol plnit kapsy majitelů, veřejná mají uspokojovat potřeby lidí a nebýt na zisku závislá. Rozvedl také úlohu a každodenní práci novinářů. „Novinář přijde ráno do práce, na desátou na poradu, pak jde domů, kdy kouká deset nebo dvanáct hodin do monitoru a hodnotí zprávy, které vybrat. Čekat do půlnoci na schválení zákona je pravidlo, čekat do dvou do rána na rozhodnutí vlády je pravidlo,“ sdělil přítomným posluchačům na Novotného lávce v Praze ve středu v podvečer Štěpán Kotrba. Připomněl, že novináři vidí celou politiku jinak než čtenáři, protože znají politiky i v jiných situacích než za řečnickým pultem.

Z hlídacích psů demokracie je plejáda plemen

Tvrdil také, že pravda neexistuje. V žurnalistice prý platí omezenost poznání, kontext vzdělanosti žurnalisty a také kontext daný okolím. „Zpráva není, když pes pokouše člověka, ale když člověk pokouše psa,“ řekl Kotrba a podotkl, že negativní zpráva má přednost před tou pozitivní a jde o standard. „Místo hlídacího psa demokracie se z novinářů stala plejáda psích plemen. Gaučový, který si sedne na vypolstrovaný gauč a čeká, až mu někdo něco řekne, smetišťový, který hledá v odpadcích a občas najde kostičku, strážná plemena hlídající, aby se o někom příliš nepsalo a věřte, že berou druhý plat, aby se o někom nepsalo. A živí se tím docela dobře celý život,“ popsal Štěpán Kotrba. Na závěr upozornil na stále klesající čtenost novin, kde většinu tvoří čtenáři bulvárního média.

Podobně označil novináře i Marek Řezanka, textař, bloger a básník: „Z žurnalistů se v kauza Nagyová stali zuřiví podvraťáci útočící místo na zločince na rameno zákona,“ řekl. Podle něj byl jasný rozdíl mezi reakcemi na zatčení Davida Ratha a zásah policie v budově vlády. Zatímco David Rath byl odsouzen médii okamžitě po zatčení, v případě zásahu v sídle vlády se chovali naopak. „Nectí presumpci neviny. Křiví realitu a vyvolávají napětí a atmosféru lynče,“ sdělil Řezanka.

Exministr David: Novináři si vymýšlí rozhovory

Bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD Ivan David se pustil do novinářů  ještě více a poukázal na několik vlastních zkušeností. Mezi příklady zařadil, jak si redaktoři vymysleli celý rozhovor s jeho osobou, nedodržují autorizace nebo překrucují tvrzení. „Měli bychom stanovit jasná pravidla pro média, aby nemohla zneužívat možnost manipulovat s veřejností. Obávám se, že novináři nejsou hlídacími psy demokracie, ale obrovskou překážkou v komunikaci a v možnosti rozvoje demokracie,“ uvedl Ivan David a dodal, že chování médií je do nebe volající. Podle jeho slov jsou zásadní podmínkou existence demokracie důvěryhodné a pravdivé informace, podle kterých se můžeme rozhodovat a orientovat.

Poukázal také na změnu přístupu k médiím v devadesátých letech s příchodem Zemanovy vlády. „V devadesátých letech nebyl problém uveřejnit článek, jako mluvčí opozice jsem byl zván do rozhlasu i televize a člověk měl pocit, že zpravodajství je vyvážené a dává příležitost každému. To se změnilo o sto osmdesát stupňů s příchodem Zemanovy vlády. Vstřícní novináři se stali neochotnými, ostře útočnými a nepřátelskými, takže přístup do médií neexistoval a bylo nemožné vyjadřovat někde svoje názory,“ vysvětlil exministr David.

Spisovatelka: Demokracie odmítá dospět

Český ekonom a nezávislý novinář Zbyněk Fiala se pozastavil nad úlohou internetu ve zpravodajství. „Jeden z důsledků, že se rozpadá starý mediální systém nástupem internetu je, že v mnoha městech se ocitli bez novinářské služby. O někoho, kdo by věnoval čas, schopnosti a úsilí k hlídání veřejného zájmu, veřejných zakázek. Nakonec začali platit někoho z vyhozených novinářů,“ řekl Fiala. 

Spisovatelka a signatářka Charty 77 Lenka Procházková ve svém proslovu připomněla, jak se vyvíjela cenzura od roku 1968 a přidala konkrétní případy. Třeba jak Ludvíku Vaculíkovi při domovní prohlídce ukradli intimní fotografie, s kterými ho pak vydírali, aby odvolal svůj podpis pod Chartou 77 a nakonec je zveřejnili v novinách. 

„Mohli byste říci, že demokracie byla mladá, jenže ona stále odmítá dospět. Její protahovaný a hlasitější boj proti komunismu připomíná rituální tanec kolem mrtvoly a je riskantní věnovat tolik času rituálům,“ řekla Procházková. Kritizovala také veřejnoprávní televizi, která „sleduje dění z přikrčeného stanoviska“.  Uvedla také, že Česká televize pohrdá inteligencí diváků. „Užívá sebeobrannou techniku, kdy nezveřejňuje jména editorů a ničí vlastní důkazy. Zpětná cenzura se uskutečňuje v průběhu několika hodin od vysílání. Takže to, co jsem viděli na vlastní oči a slyšeli na vlastní uši, zmizí a končí v černé díře vesmíru,“ pokračovala Procházková.

„To svědčí o tom, že Orwellova kniha 1984 není žánrové sci-fi, ale proroctví, které se začíná naplňovat. Obávám se, že demokracie nedospěje, její plnoletost bude odkládána a může vyústit až do zbavení svéprávnosti,“ uzavřela svůj proslov spisovatelka.

Novinářka a překladatelka Irena Ryšánková upozornila na zodpovědnost novinářů vybírat zprávy tak, aby se pokusili o ucelené zrcadlo dění. Seminář s názvem Demokracie a média pořádaly občanské iniciativy Nová republika, Ne základnám, Hnutí za přímou demokracii, Přátelé Srbů na Kosovu, Stop církevním restitucím a Nezávislá média a e-republika.

Jednotlivá vystoupení na semináři Demokracie a média

/p>

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…