VIDEO Výbuchy v Istanbulu: Smrt přišla z batohu

14.11.2022 8:35

Po sociálních sítích se začínají šířit hrůzné záběry z nedělního výbuchu na hlavním bulváru Istikal Caddesi v Istanbulu, při kterém zemřelo šest lidí a 81 lidí bylo zraněno. Na záběrech z místa incidentu je patrné, že exploze s největší pravděpodobností pochází od nálože uložené v opuštěném batohu, což by potvrzovalo slova tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že výbuch „zavání terorismem“. Úřady v souvislosti s explozí pátrají po ženě.

VIDEO Výbuchy v Istanbulu: Smrt přišla z batohu
Foto: rak
Popisek: Istiklalská třída v Istanbulu

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí
Exploze na jedné z nejrušnějších istanbulských ulic, která začíná nedaleko Galatské věže a vede až k náměstí Taksim a tamní mešitě a bývá o víkendech velmi rušným místem s davy lidí, kteří sem chodí kvůli množství obchodů a podnikům či kvůli křesťanským i muslimským památkám.

Videozáběry před výbuchem ukazují, že byla tato historická třída jako obvykle naplněna lidmi i dnes před výbuchem, který měl nastat podle agentury Reutes v 16.13 tamního času. Agentura líčí, že exploze do vzduchu vynesla trosky a několik lidí zůstalo ležet na zemi, zatímco další se potáceli pryč.

Turecký prezident Erdogan uvedl, že o život přišlo šest lidí a policie se prý snaží za pomoci záběrů z místa incident vyšetřit. „Pachatelé tohoto odporného útoku budou odhaleni,“ ujistil.

Erdogan rovněž poznamenal, že podle prvních informací v útoku „hrála roli žena“, což mohou naznačovat také záběry před výbuchem, které ukazují explozi v místě opuštěného batohu. Právě ten měla na místo donést žena, po níž se pátrá.

Žena, po které v souvislosti s výbuchem pátrají turecké úřady:

Turecký prezident dodal, že „snahy porazit Turecko a turecký lid prostřednictvím terorismu dnes selžou stejně jako včera a stejně jako selžou i zítra.“

Že šlo o teroristický útok, sice okamžitě přímo nepotvrdil, ale podotkl, že exploze na nejrušnější istanbulské třídě terorismem „zavání“. „Bylo by nesprávné tvrdit, že se nepochybně jedná o teroristický útok, ale první vývoj a první informace od mého guvernéra jsou takové, že to zavání terorismem,“ řekl.

Úřady později uvedly, že mezi mrtvými je i pracovník ministerstva a jeho dcera a v současné době zůstává pět lidí v nemocnici na jednotce intenzivní péče, dva z nich mají být v kritickém stavu.

Istanbul a další turecká města se stala terčem teroristických útoků relativně nedávno a série útoků město postihla v letech 2015 a 2016, kdy došlo k bombovému útoku i na istanbulském Atatürkově letišti. Za útoky v minulosti stáli islamisté i kurdští separatisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…