VIDEO Vyžerou dávky? Paroubek zatím nejostřeji o ČSSD

09.11.2017 9:41

Moderátor Luboš Xaver Veselý v internetové televizi XTV.cz přivítal někdejšího premiéra za ČSSD Jiřího Paroubka. Někdejší předseda vlády odpovídal třeba na otázky týkající se „předčasné ejakulace“ nebo „vyžírání dávek“.

VIDEO Vyžerou dávky? Paroubek zatím nejostřeji o ČSSD
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Hned na úvod Paroubek konstatoval, že jeho někdejší velký politický sok Mirek Topolánek nemá příliš velkou šanci vyhrát přímou volbu prezidenta, alespoň ne teď. „Já myslím, že nemá velkou šanci, ale nicméně do té soutěže on jde z nějakých důvodů, třeba proto, že se chce zviditelnit pro tu příští volbu,“ konstatoval Paroubek. Nejpřijatelnějším kandidátem prý teď pro hosta zůstává Miloš Zeman.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Anketa

Schvalujete postup někdejšího disidenta a exministra vnitra Tomáše Hradílka, který chce držet hladovku, dokud Zeman nezruší kandidaturu? Je ochoten i umřít.

5%
95%
hlasovalo: 11628 lidí

Veselý poté načal z trochu jiného soudku, i když jen zdánlivě. Otevřel téma „předčasné ejakulace“, i když vlastně stále zůstával u prezidentské volby. „V politice, údajně, existuje termín ‚předčasná ejakulace‘. I když možná nejen v politice,“ uvedl svou další otázku moderátor, čímž Paroubka rozesmál. Onou „předčasnou ejakulací“ měl na mysli fakt, že Zeman dlouho vede ve všech průzkumech, ale nakonec se může stát, že nevyhraje. Právě proto, že je považován za tak jasného favorita.

Paroubek uznal, že na tom něco může být, ale obratem dodal, že Miloš Zeman nepochybně s tímto rizikem počítá a pilně promlouvá k lidem, aby tomuto jevu zamezil.

Od prezidentské volby přešel k volbám sněmovním. Pro ČSSD prý dopadly tragicky, ale Paroubek prý od vedení Bohuslava Sobotky ani nic moc jiného nečekal. Zvlášť, když je Sobotka introvertním člověkem, zatímco Babiš vydával vládní úspěchy za své všude, kde se objevil. Šéf hnutí ANO se navíc mohl opřít o silné marketingové zázemí.  Sobotkova vláda sice fungovala dobře, ale premiér to zkrátka neuměl prodat. 

Strana ale udělala více chyb. Špatně se postavila k uprchlické krizi. Až v závěru kampaně ČSSD zdvihla toto téma, ale to už bylo pozdě. Sobotka a spol. se k tématu uprchlické krize měli postavit alespoň tak, jako slovenský premiér Robert Fico. Na jedné straně odmítat neprověřené migranty a uprchlíky muslimy, ale na straně druhé přijmout křesťanské běžence. Nevyjadřovat se k tématu migrace je chybou, ono totiž hýbe českou veřejností i přesto, že v Česku takřka žádní uprchlíci nejsou.

„Nereagovat na to bylo chybou a reagovat na to jen pár týdnů před volbami bylo také chybou,“ uvedl Paroubek. ČSSD měla říct, že je proti kvótám, protože kvóty lidi nechtějí. Navíc se sem žádní uprchlíci nehrnou, „Těch 150 imigrantů za minulý rok, to je legrace,“ doplnil host. Vedle toho měli sociální demokraté lidem sdělovat lidské příběhy těch uprchlíků, které přijmeme. Lidový dům však podlehl nesprávné představě, že lidé jsou chápaví a vnímají, že solidarita s válečnými běženci je správná věc. Ale lidé tenhle názor nesdílejí.

„Lidé si myslí, že nám tady vyžerou dávky atd., já to říkám vulgárně, promiňte, i když ta skutečnost je úplně jiná,“ shrnul Paroubek.

Celý rozhovor naleznete zde

Nakonec sociálním demokratům doporučil vstup do vlády, protože v opozici jsou dnes osobnosti, se kterými se stávající lídři ČSSD mohou jen těžko měřit. Tak to alespoň vidí Paroubek. Lidový dům by tedy měl přistoupit na strategii, kterou v roce 2005 zvolil on sám – pozvednout ČSSD k 15 až 20 procentům z vládních lavic. To ovšem bude vyžadovat, aby se v čele ČSSD objevily osobnosti, které ji zviditelní.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…