VIDEO Zásadní prohlášení Putina před francouzskými kamerami. Prozradil, co všechno prý provádí Američané v Sýrii

15.10.2016 7:56

19. října se měl ruský prezident Vladimir Putin setkat se svým francouzským protějškem Hollandem v Paříži. Schůzka byla nakonec zrušena. Důvod Putin objasnil francouzským novinářům z televizního kanálu TF1, kteří za ním přijeli do Ruska. Řeč přišla i na uprchlickou krizi a situaci v Sýrii.

VIDEO Zásadní prohlášení Putina před francouzskými kamerami. Prozradil, co všechno prý provádí Američané v Sýrii
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Plakát nevládní organizace Reportéři bez hranic

První otázka, kterou francouzský novinář Putinovi položil, se týkala zrušení plánované schůzky s francouzským prezidentem Hollandem.

„Není to tak, že bychom z naší strany tu schůzku zrušili. Bylo nám řečeno, že hlavní důvod mé návštěvy Paříže – otevření kulturně-náboženského centra – není na pořadu dne. Jestliže hlavní důvod mé návštěvy francouzského hlavního města není na pořadu dne, jsem si jist, že bude i další příležitost k tomu, abychom se s mým francouzským protějškem setkali a pohovořili o Sýrii. V tomto směru se nijak neomezujeme, jsme ochotní vést dialog. Jednoduše nám naši francouzští kolegové dali najevo, že nyní není nejvhodnější doba na organizaci takových událostí, to je vše. My nic neodmítáme,“ uvedl ruský prezident.

Dále Putin odpověděl na otázky francouzských novinářů tykající se migrantů z afrických a blízkovýchodních zemí.

„Je třeba mít na paměti, že problém s běženci vznikl dlouho před tím, než se Rusko začalo angažovat v Sýrii. Jakákoli obvinění Ruska z toho, že je odpovědné za současnou imigrační krizi v Evropě, jsou naprosto nemístná a od reality velmi vzdálená. Naším cílem je připravit ve zmíněných zemích takové podmínky, aby se do nich lidé mohli navrátit,“ zdůraznil ruský lídr.

 

V Sýrii je podle Putina třeba postupovat velice rázně – povstalci nesmí dostat šanci převzít iniciativu.

„Aleppo je v současné době pod kontrolou teroristické organizace Džabhat al-Nusra, která byla vždy považována za odnož al-Káidy. To, co nás v současné době nejvíce udivuje, je fakt, že naši západní partneři, včetně Američanů, se nyní tuto organizaci snaží dostat ven ze spisu teroristických organizací. Jejich motiv je očividný – snaží se využít vojenský potenciál této a jiných skupin k dosažení vlastních politických cílů, v tomto případě sesazení prezidenta Asada,“ míní Putin.

Ruský prezident vyjádřil svůj názor, že špatně koordinovaný postup Spojených států jde na ruku právě takovým skupinám jako je Džabhad al-Nusra.

„Už několikrát jsme se s našimi americkými partnery dohodli na tom, že oddělí Dhabhad al-Nusru od takzvané zdravé části syrské opozice, včetně v Aleppu. Oni sami nám neustále tvrdí, že přesně to je třeba učinit. Dokonce jsme se dohodli i na konkrétních termínech. Bohužel se zatím jednalo jen o planá slova. Američané nedávno přišli s tím, že je třeba vyhlásit režim klidu zbraní. My jsme s tím souhlasili s tím, že nejprve bude potřeba ovšem oddělit teroristické skupiny od zdravé části syrské opozice, s tím Američané nesouhlasili. Přesto jsme se jim rozhodli vyhovět a 12. září byl vyhlášen režim klidu zbraní. Bohužel už 16. září americké letouny bombardovaly pozice syrské armády, o život přišlo 80 lidí,“ poznamenal ruský prezident.

Vladimír Putin dále uvedl, že americkou pozici v humanitárních otázkách nepovažuje za konstruktivní.

„Neustále nám opakují, že je třeba vyslat humanitární konvoje do postižených regionů. To my sami dobře víme, nepotřebujeme, aby nám to někdo říkal. Jak se to dá ovšem provést? Je tam jen jedna cesta, kterou z jedné části kontrolují povstalci a z druhé syrská armáda. Náš návrh spočívá ve vyčistění této cesty tak, abychom po ní mohli bezpečně vysílat konvoje s dodávkami. Všichni s námi souhlasí, ale nikdo není ochoten to skutečně učinit.“

„Možná vás překvapím tím, co teď řeknu, ale naši západní partneři nám sami navrhli, aby naši vojáci zajistili bezpečnost na této trase. Ruští vojáci jsou na takový úkol samozřejmě připraveni, ale já jsem jim to nepovolil. Američanům jsem oznámil, že do toho půjdeme pouze s nimi. Ti náš návrh odmítli. Co se s tím dá dělat? Potřebujeme zapracovat na navýšení vzájemné důvěry,“ věří Putin.

  • Přepis rozhovoru v ruštině ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…